Pregled tjedna

Idioti na svim stranama

Naime, Hrvati Bosne i Hercegovine, za razliku od drugih naroda u zemlji koja čeka izbore, još uvijek ne znaju tko će im biti kandidat za najgalamljenije mjesto u politici.
Kolumna / Pregled tjedna | 20. 06. 2022. u 08:42 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

13.6. – Ponedjeljak

Dobili smo još jedan povijesni sporazum kojeg ćemo za koju godinu opisivati kao sporazum koji je, kao i brojni prije njega, propao.

Bh dužnosnici, po starom dobrom običaju, plasiraju u javnost što im je volja i predstavljaju svoje viđenje potpisanog u Bruxellesu kao jedino ispravno. Sve drugo je propast Bosne i Hercegovine i smak svijeta u kojem će preživjeti samo oni koji su stajali na njihovoj strani. I žohari.

Hrvatski predsjednik, Zoran Milanović, koji je postao glasniji borac za bh Hrvate od mnogih koji u ime bh Hrvata mlate silnu lovu a da za dva mandata nisu rekli riječ u medijima, rekao je ono što Dragan Čović šuti.

Naime, Hrvati Bosne i Hercegovine, za razliku od drugih naroda u zemlji koja čeka izbore, još uvijek ne znaju tko će im biti kandidat za najgalamljenije mjesto u politici. Milanović kaže da to neće biti Čović. Čović šuti. Hrvati će birati iznenađenje. Kome je još bitan bilo kakav program.

14.6. – Utorak

SDA, gledajući kao i svaka velika stranka stvarnost s visoka bez da ima doticaja s njom, pozdravila je napore Europske unije kada je u pitanju BiH. Naravno, jer vlastitih napora nema.

Za to vrijeme se mrski neprijatelj stranke, naroda, zemlje i Svemira grli s dragim prijateljem. Milorad Dodik je, naime, u posjeti Turskoj i dragi saveznici primaju ga jednako kako su to primali Bakira Izetbegovića koji im je čak ustupio i glavni grad BiH da svojevremeno održe jedinu predizbornu kampanju na tlu Europe. Tu SDA ne vidi nikakve napore.

I dok se galami, u pozadini se stvari rješavaju po dobrom starom principu usluga i protuusluga. Samo se može nagađati što je tko kome obećao po pitanju policijskog ravnatelja u HNŽ-u.

Širi se vijest o kineskim poslovima u BiH. Možda u tom grmu leže odluke o američkim sankcijama u zemlji nekažnjenih dužnosnika i kažnjenog stada.

15.6. – Srijeda

Dom naroda dao je zeleno svjetlo prijedlogu izmjena izbornog zakona. Odgovor je stigao brzinom munje. SDA neće dozvoliti da prijedlog HDZ-a prođe u Zastupničkom domu.

Zato je bilo i viška ruku za prihvaćanje izmjena zakona kojim će u ministarstvu u Mostaru sjediti ravnatelj i zamjenik policijskog ravnatelja. To bi, kažu dizači ruku, trebalo riješiti probleme koji policiju muče godinama. Probleme koje muče građane nitko ne rješava.

Pred kraj radnog vremena, u Vladu HNŽ-a stigao je mail i kad su ga pustili da uđe otkrili su da je riječ o dojavi o bombi. Odlazak satak vremena s posla i nije neka novost.

No, bomba koja je odjeknula najjače, iza koje ostaje novi dim da se nadvija nad Mostarom i da hrani one što u javnost olako lijepe etikete kunući se da svi trebamo biti jednaki.

Naime, partizansko spomen groblje bilo je mjesto najagilnijeg posla u Mostaru posljednjih mjeseci. Niti jedno javno poduzeće, niti jedna tvrtka koja posluje s Gradom ne bi tako detaljno i predano, i u tako kratkom roku, izvela posao kao što je netko detaljno i predano razvalio 630 spomen ploča na zanemarenom spomeniku.

Osude su se prečule. Galamdžije su došle na svoje, antifašisti su posegnuli za fašističkim odstrjelom svega po redu i isplivala je jedna stara priča u kojoj su se krivci pronašli unaprijed, a velika pera osula po čitavom narodu zbog idiota koji su energiju potrošili na rušenje iako nam je dobrodošlo bilo kakvo građenje. Na svim stranama, na kojima ne manjka idiota.

Tužno je što licemjeri u ovoj zemlji likuju i što se dopušta da se u javnost puštaju presude prije da se bilo što zna o počiniteljima i organiziranoj akciji. Očito je da na lekciji Uskoplja, kad su se zalijepile etikete a pokazalo se da je dijasporić sam ispisao (fašističke) poruke, nismo ništa naučili. Isprike se ionako, znaju to velike galamdžije s perom u rukama, kod nas ionako ne daju.

A onda je stigla utjeha. Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a rekao je kako ''počinitelje uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde''. Druga je stvar što javnost ne pamti da je počinitelj nekakvog krupnog djela pronađen.

16.6. – Četvrtak

Obećana zemlja upozorava svoje građane da štede struju. Naši dužnosnici uvjeravaju građane da sve umišljaju i pojašnjavaju im kako to radi nešto na struju.

Rusija uživo zahvaljuje Miloradu Dodiku. Bakir Izetbegović u Mostaru generalima govori da budu spremni, a onda će otići reći nad nekim spomenikom reći kako se novo krvoproliće ne smije dogoditi. Valjda ni krv nije krv ako je tuđa.

Održana je i priredba na devastiranom mostarskom spomeniku. Antifašisti su prosuli salve mržnje, onako fašistički, a federalna razina, koja je zaboravila da je nacionalni spomenik u njihovim rukama. Svi oni zvuče kao da znaju tko je učinio to što je učinio.

17.6. – Petak

Policija je uhitila dijete koje je dojavljivalo da su postavljene bombe u školama. Djeca, potvrđeno je, prate vijesti i uče od starijih.

A stariji su pokazali kako se ne drže potpisanog pa, eto, imamo još jedan dokument koji slavi dvije godine od potpisa i isto toliko od neprovođenja.

Bakir Izetbegović je, kažu, za 85 minuta potrošio 3.440 eura. Odlično prolazno vrijeme – preko 40 eura u minuti.

Ukrajina će dobiti status kandidata za članstvo u EU. BiH, koja nije mrdnula prstom oko uvjeta, kao i uvijek računat će na samilost. Ako može Ukrajina, možemo i mi. Pa i mi smo se tukli.

18.6. – Subota

Velikan utjehe među velikanima, Fadil Novalić, utješio je svoje stado rekavši kako će poskupljenja biti. Pitanje je kad će Novalić reći nešto što ne znamo i što, za razliku od njega, osjetimo.

Stigle su poruke iz Rusije. Milorad Dodik razgovarao je i dogovarao se s Vladimirom Putinom. Potom su stigle poruke iz Sarajeva. Turski ministar vanjskih poslova iz glavnog grada poručio je kako je Dodik to što jest ma koliko se to nekome ne sviđalo. Odgovora iz Sarajeva, državi kojoj Bosnu daju u amanet, nema.

Uhićena je djevojka koja je pobjegla natočivši gorivo u vrijednosti od 200 KM. Nije, kaže, imala novca. Dobro je. Još uvijek se kruh ne krade.

19.6. – Nedjelja

I Slovenija traži da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU preko reda. Strpljivo čekamo još jednu sadaku.

Lana Pudar je osma na svijetu. Bazen u Mostaru i je isto osmi.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close