Pregled tjedna

Krize i napori

Dragan Čović nije se oglasio o gašenju požara ni o likovima u Predsjedništvu ni o napadima na Hrvatsku koja se miješa kad se i ne miješa. Oglasio se o bisti…
Kolumna / Pregled tjedna | 06. 09. 2021. u 09:35 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

30.8. – Ponedjeljak

Opet imamo najveću krizu od kad postoji BiH iako nismo sigurni ni od kad postoji ni što je kome kriza.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odbio je glatko ideju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o novim pregovorima o budućnosti države u kojoj se u Predsjedništvo dolazi na posao kako se kome ćefne.

Uslijedile su reakcije. Ne valja kad se Milanović petlja, ne valja kad se ne želi petljati.

31.8. – Utorak

Opet je nekih osamdesetak ljudi, koliko je pratilo prijenos s nadzornih kamera sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara imalo priliku vidjeti predstavu u kojoj se vidi kako vijećnici počesto nemaju pojma o točkama o kojima se priča.

Podržan je, između ostalog, i blagoslovljen rad povjerenstva koje je analiziralo mostarske gradnje pa smo opet dobili potvrdu da je sve bilo u redu onda kad nije bilo u redu i da dogovor saveznika nikada nije bio jači.

No, ideja da se zabrani rad nedjeljom roblju u trgovinama nije naišao na zeleno svjetlo među vijećnicima čiji rad nitko ne gleda.

1.9. – Srijeda

Fadil Novalić je bacio još jedno obećanje. To obećanje trebalo bi sipati vodu iz zraka nad požarima koje su svi odjednom zaboravili. Svi mirno gledaju kako o novim nabavkama govori čovjek kojem se sudi zbog nabavki.

Milorad Dodik dobio je prvu jezikovu juhu od novog šefa OHR-a. No, nije se spržio. Samo nam je obećao, pogotovo Šefiku Džaferoviću, da će još dugo raditi posao koji mrzi a koji masno naplaćuje.

Dragan Čović nije se oglasio o gašenju požara ni o likovima u Predsjedništvu ni o napadima na Hrvatsku koja se miješa kad se i ne miješa. Oglasio se o bisti kojom će ga kipar smjestiti u velikane.

Kaže kako nema ''naviku komentirati spekulacije niti neistinite naslove kojima javnost svjedoči u posljednje vrijeme''. Pitanje je što je neistinito. Čović će, priznao je kipar, dobiti bistu, a dobio je grb. Pitanje je samo od koga i tko ga je ''usosio'' pred narodom kojem ništa ne smeta.

''U trenucima ozbiljnih političkih kriza svoje napore trebamo usmjeriti na konačno rješavanje otvorenih pitanja. To je temelj moga djelovanja i tako će biti i u budućnosti'', poručio je Čović.

Kad bismo valjda zažmirili nad egom u čiju sjenu pada politički i fizički raspad jednog naroda, riješili bismo sve.

Samo što se on, niti bilo tko njegov, ne ponaša kao da je ozbiljna kriza, kao da se usmjeravaju niti da imaju temelj. Budućnost imaju. Narod je nema.

2.9. – Četvrtak

Komad Predsjedništva BiH hoda po važnim sastancima šaljući poruke u zemlju da ih netko shvaća ozbiljno. A nije.

Pojedini mediji provlače najave da se opet pripremaju razgovori SDA i HDZ-a BiH o Izbornom zakonu i da će se pregovori vršiti u više etapa pod budnim okom stranaca koje naši zabrinuti velikani prizivaju za stolove jer se sami ne umiju dogovoriti i jer na taj način svojim otupjelim glasačkim olovkama šalju alibi da nije samo do njih.

Za to vrijeme službeno se objavljuje da građani posuđuju sve više novca. Neslužbeno, sve ih više bježi.

3.9. – Petak

Umro je Ljubo Bešlić, čovjek što je najduže sjedio na prvoj i najvrućoj stolici grada koji je bio kusur u rukama velikih igrača.

O mrtvima, naravno, sve najbolje. Vrijeme će pokazati koliko je Bešlićeva era, koju su u čvor svezale domaće tvrdoglavdžije uz blagoslov stranaca koji često pojma nemaju, unazadila grad. Sad se oni, koji su svaljivali sve na njega, krijući tako možda i sebe, srčano opraštaju i pišu suzne oproštaje. Licemjerje, kao i uvijek, ispliva kad treba.

4.9. - Subota

Uhićen je jedan stranački vojnik zbog trovanja mržnjom na društvenim mrežama i rata protiv neistomišljenika i ljubitelja drugih stranaka osim SDA. Drugi stranački vojnici miruju. Ako ne bježe zbog dojava iz javnih poduzeća.

Na brdovitom Balkanu opet gledamo natezanja oko Boga i slušamo nove, stare lekcije u BiH tko to joj želi najbolje.

5.9. – Nedjelja

Većina školaraca zagrijava se za novu školsku godinu. Roditelji su zagrijani – cijenom udžbenika i svega onoga što je potrebno da se djeca pošalju u škole u kojima je od znanja važnija vjernost ravnatelja.

Vlasti nisu zagrijane za djecu. Besplatno školovanje je preskupo a dužnosnici truju javni prostor čestitkama prepisanim od lani zaboravljajući da nisu učinili ništa da djeci i roditeljima bude lakše.

Smislili su tek nekakva svjetla koja će označavati kad će se škole, u kojima ne dijele maske, ključati. Jer treniranje strogoće zbog virusa opet će krenuti od učionica. Treniranje znanja daleko je od nas.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close