Pregled tjedna

Marama, frizura i mostarska struja

Neobična krađa, preko skele i zvonika, običnih kablova upalila je staro, vrlo zapaljivo svjetlo.
Kolumna / Pregled tjedna | 12. 12. 2022. u 08:19 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5.12. – Ponedjeljak

Dok narodi vape za poštenjem i pravdom i kukaju kako ufoteljeni bogovi srozavaju naše živote, strani dužnosnici pružaju im ruke u tlapnji o strategijama za borbu protiv onoga što je oličenje domaćih božanstava.

Federacija BiH pak nema sreće. Fadil Novalić, zaljubljenik u planine koji nikada nije na zemlji, ozlijedio se. Premijer u tehničkom mandatu pao je dok je planinario pa će pričekati slučaj u kojem je pao dok je nabavljao respiratore.

Zemlja se svađa oko nevažećeg listića. Velika je misterija što na listiću znači X. Jedni tvrde da to znači da je netko prekrižen, drugi da je to znak da je netko dobio podršku. Kakva bi misterija bila tek da je na listiću bio krug.

Sindikalisti u Hercegovini, koji šute na sve nepravde, zaprijetili su vladi da će masovno na ulice ako im se ne isplati 1.080 KM pomoći. Toliko, naime, košta bunt u BiH ovih dana.

6.12. – Utorak

Bisera Turković održala nam je lekciju o moralu i o totalno glupavim potezima jedne diplomacije. Ministrici vanjskih poslova, koja se na službenom Twitter nalogu igrala animacije pa se pretvarala u lava, očito nije bitno što se događa unutra i kako će njezini potezi nauditi zemlji.

Naime, ugostila je iranskog ministra vanjskih poslova da poruči s europskog tla kako je laž da režim u njegovoj zemlji ugnjetava slobode. Isti režim koji je prosvjednika osudio na smrt i koji je ubio djevojku jer nije ispravno nosila maramu.

A onda nam je Bisera pokazala kako se marama nosi i kako samo ona ima pojma što je to sloboda. Sloboda je, kaže, nositi i maramu. Nije rekla da nije sloboda ne nositi je.

Sreća pa je ministrica zemlje u kojoj se ne smije rezati kosa u znak solidarnosti s Irankama na odlasku. No, šteta je što nema dovoljno velika marame da pokrije nju i njezinu sramotu.

Još nam je jedan ministar pokazao kako se to radi. Uhićen je Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice, za vrijeme radnog vremena u teretani jer je balahao novcem koji je umjesto kod povratnika završavao gdje je njemu na um palo. Da sve bude jadnije, tko je zavirio u biografiju ministra ponosnu okačenu na internetske stranice Vijeća ministara, mogao je samo biti oduševljen. Što se osim malverzacija moglo očekivati od čovjeka kojem je prvonavedeno iskustvo rad s novcem.

7.12. – Srijeda

Ukradeni su kablovi iz Saborne crkve u Mostaru. Krađa se predstavila kao udar na mostarske Srbe i mržnja prema Srbima kao jedini razlog čerupanja strujne mreže. Potom su odmah skočili oni koji ustvari mrze sve osim u priopćenjima pa su krenuli sa solidariziranjem, davanjem podrške i razmotavanjem još jedne besmislene priče koja je pokušala sakriti da među nama ima lopova i otkriti da sve u Mostaru vrvi od srbomrzaca.

Neobična krađa, preko skele i zvonika, običnih kablova upalila je staro, vrlo zapaljivo svjetlo.

To što policija nikad ne otkrije ozbiljne kradljivce i što netko ima potrebu krasti tako jadan plijen, to nikome nije ni najmanje bitno.

Palimo se, dakle, na obične kablove. Na puno veće provodnike novca, ni da trepnemo.

8.12. – Četvrtak

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, iako je mislila počastiti proračunske korisnike s 300 KM pomoći u recesiji, predomislila se pod pritiscima i građenjem imidža pred odlazak, pa je odlučila da će ipak poslušati federalni prijedlog i u proračun staviti iznos od 1.080 KM.

Naravno, kako bi ispali bolji od najboljih, sebe su izuzeli iz ove odluke. Njima recesija nije ni onako ništa značila. Ne troše svoje gorivo, jedu službene ručkove od naših para, mi im plaćamo sokove, kave, vode, toalet-papire, stolove, omiljene stolice, mijenjamo im zimske gume, i ljetne, kupujemo im poklone koje poklanjaju i dajemo im plaće s kojima nabrijavaju brojke prosječnih plaća.

Dakle, zamazali su oči i ni trepnuli nisu kad su zaklepetali sami sebi zbog odluke o trošenju dodatnih 6 milijuna KM, koje će krpiti sljedeća vlada. Nisu ni trepnuli kad su odlučili i da će 100 KM dobiti oni nezaposleni. Valjda da ih 10 puta veći iznos ne bi pretvorio u neradnike. Jer, oni koji daju najbolje znaju kako neradnike stvara nezasluženo uzet novac.

A onda je stiglo pravo iznenađenje iz kutijice kinder-jajeta. SDA je dobila krila i odlučila da će s 13 izaslanika ipak biti moćna da formira vlast s DF-om i onima koji joj se žele priključiti. Problem je samo što je tih sve manje. Iako, glad za foteljom čini čuda.

9.12. – Petak

Sindikati koji su zaprijetili velikim buntom svoju borbu završili su velikim hvalospjevom vladajućima koji su kupili mir za 6 milijuna KM koje će namiriti u blagajni neka nova vlast.

Frizurica koje se sve više pita u državi i koja je postala partner i onima koji ga nisu mogli ni počešljanog ni nacrtanog poručila je kako SDA uzalud priča. Neće, kaže Nermin Nikšić, u vlast s Bakirom Izetbegovićem ma koliko ovaj kukao.

Visoki predstavnik poručio je mladima da ostanu u BiH. Mladi će ga, sigurno je, poslušati baš onako kako i on sluša kad mu se kaže da ode.

Hrvatska je pobijedila Brazil. Slavilo se čak i u Sarajevu iako su o tome izvještavali uglavnom nesarajevski mediji.

Novopečeni federalni zastupnik iz Mostara pak tvrdi kako su metci slavljeničkih rafala završavali u fasadama kuća. Nakon struje, neko bi potpaljivao neke nove vatre.

Lopta je okrugla i odjednom nitko nije gladan.

10.12. – Subota

Rijeke opet prijete poplavama. Svi se sjećaju katastrofe koja je potopila BiH 2014. godine ali se malo tko sjeća upozorenja da se ne zna gdje je završilo više od pola doniranog novca nakon silne vode koja se izlila. Nitko se ne sjeća ni likova koji su upravljali novcem i koji su i sada s visoka gledaju kako nečiji snovi i životi tonu.

Nitko ne zna ni gdje je završilo 5,7 posto nezaposlenih s evidencija zavoda za zapošljavanje koji ne zapošljava.

SDA, koja zapošljava – ili je zapošljavala, upozorava sve da su izdajnici.

11.12. – Nedjelja

Ne da se Bakir Izetbegović. Mali Princ ne prestaje ponavljati kako je on najbolji izbor za Bosnu i Hercegovinu. Drugi, pogotovo stranci, ne misle tako.

SDA će, kako stvari sada stoje i kako se osmorka, HDZ i SNSD za sada kunu, u opoziciju.

Sve dok jednom nekom ne zakrule apetiti, zaškripi kotačić na pretplaćenoj fotelji i ne zamiriše neki drugi cilj.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close