Pregled tjedna

Nema priče, nema ni budućnosti  

Europa službeno kaže kako je ovo najveća kriza u poslijeratnoj BiH. Mi smo krize prestali brojati. Ratovi se lakše broje.
Kolumna / Pregled tjedna | 09. 05. 2022. u 09:24 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2.5. – Ponedjeljak

Država, koja se pretrgla od posla, još uvijek praznikuje praznik rada. Rade samo oni koji se vode da ne rade.

3.5. – Utorak

Još jedan neradni dan. Jedino što je skladno u ovoj državi je obilježavanje dva službena praznika koja se priznaju. Novu godinu i Praznik rada obilježava se kao da se radujemo vremenu pred nama i kao da ne znamo kud udaramo od posla. A mi samo ne znamo kud udaramo.

Da politika ne padne u zaborav, brine se hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji pokušava hrvatsko pitanje u BiH održati na površini iako je na dnu.

4.5. – Srijeda

Iz Mostara se šalju silne poruke. Mostarski gradonačelnik kaže kako se u gradu baštine europske vrijednosti. Europske su i zelene površine, biciklističke staze, beskrajni radovi, pločnici dovoljno široki jedino mravima i direktori poduzeća koje nismo čuli od kad su zasjeli u fotelje.

Europski je, i nikako drugačije, i najava javne rasprave iz koje je isključena javnost jer se baš po europski ne odustaje od gradnje mini hidrocentrala na zaštićenom području kojeg, baš onako po europski, grad iskorištava kao biser.

Europski je ispalo obilježavanje slobode medija mostarskih studenata novinarstva da nije u sjeni onako europskog snimanja studenata s balkona Rektorata dok su europski prosvjedovali a na što im se europski nitko nije obratio da im kaže zašto su im školarine europske.

A onda je zasvijetlio Stari most iako je gradonačelnik rekao da neće biti svjetala za političarenje. A Mostar se polako, dok vrije visoka politika, vraća u stare kolosijeke natezanja ma koliko se šminkala situacija u gradskim zdanjima i s gradskih govornica.

Sve je isto, samo njega nema.

5.5. – Četvrtak

Europa službeno kaže kako je ovo najveća kriza u poslijeratnoj BiH. Mi smo krize prestali brojati. Ratovi se lakše broje.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kaže ono što lideri Hrvata (ni Hrvatima) ne govore. Spremni su, kaže Milanović, za treći entitet. Lideri Hrvata to ne govore. Ili nisu spremni.

U igrama brojeva zaigrala se i SDA pa je izbacila čak 17 zaključaka od kojih je jedan kako njihovo ubijanje u ratu nije jednako strašno kao ubijanje s drugih strana. To je, valjda, najbolji put za BiH u kojoj se galami da svi trebaju biti jednaki samo što su neki više mrtvi, neki više umrtvljuju, a neki ubijaju za odmahivanje rukom.

6.5. – Petak

Nekima prvi radni dan u prazničnom tjednu. Mnogima dan kojeg su spojili s vikendom i praznicima.

Nitko ne trza na objave kako se ministar u Hercegovini odnosi prema zahtjevima građana. Ni ministar, ni građani.

Politika se svela na to jesu li se Zoran Milanović i Željko Komšić voljeli. Sve prave ljubavi su, opjevano je davno, tužne.

7.5. – Subota

Velika Rusija nam kaže da ne smijemo u Europsku uniju. Mali Šefik Džaferović kaže da moramo što prije i u Uniju i u NATO.

Dragan Čović, varirajući od optimizma do pesimizma, najavio je nove pregovore o izbornom zakonu i budućnosti zemlje. Bakir Izetbegović kaže kako nema priče. Nema, dakle, ni budućnosti.

Željko Komšić, glumeći da zna sve što govori, gostovao je kod Senada Hadžifejzovića. Ovog puta nije upirao prstom u obraz nego u stol i pokušavao se politički puhati tvrdeći da su mu svi na svijetu rekli da je bio u pravu.

Najavio je kako će se ponovno kandidirati za člana Predsjedništva BiH.

''Moram ići dalje, ne mogu stati. Što bih uradio kad bih stao i rekao ne mogu dalje. Ili si gore ili dole u toj političkoj borbi. Moraš se boriti za ideju'', rekao je Komšić ne otkrivši što je dalje, što je ideja, što je gore a što dolje.

8.5. – Nedjelja

Kad je sirotinja prestala kupovati i piletinu, sjetili su se kontrolori cijena da se ne može ostati i bez tog trošenja pa su mudro donijeli odluku o pojeftinjenju.

Slučajni prolaznik odgovorio je onome koji ne želi proći. Zlatko Lagumdžija kaže da Željko Komšić laže kako bi zamaglio svoj strateški savez sa SDA. Više je to magla nego strategija baš kao što se sve stranke pripremaju za prodavanje magle po starim pravilima na koje treba nasjesti 3.371.487 birača.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close