Paučina i promaja

Zdravica za Christiana Schmidta

Javne televizije su danas najbolji indikator sumraka medija u suvremenom svijetu.
Kolumna / Kolumne | 21. 02. 2023. u 09:06 Josip MLAKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nisam nikada ni pomislio da ću nekada ustati u obranu nekog od naših visokih predstavnika, redom drugorazrednih međunarodnih diplomata s faraonskim ovlastima i bez trunke odgovornosti, koji vrlo dobro žive na račun "domaće zadaće" koju revno izvršavaju za račun svojih "(geo)političkih šaptača", ne pitajući se kakve to razorne posljedice ostavlja na Bosnu i Hercegovinu.

Masovni egzodus mladih iz zemlje koji gledamo posljednjih godina samo jedna je od njih. Naravno, uz zdušnu "kolaboraciju" naših političkih elita, koje u sličnim"jednadžbama" nikada ne smijemo izostaviti, a koje isključivo zanimaju njihove sinekure i obilna budžetska ispaša. U najkraćem: dvije strane jedne te iste medalje.

Uškopljeni njemački humor

Međutim, nakon jedne informacije koju je prenio i Bljesak, postalo je i to moguće. Riječ je o tekstu koji govori o jednoj "satiričnoj emisiji" emitiranoj na njemačkom ZDF-u koja je gotovo u potpunosti bila posvećena nesretnom Christianu Schmidtu. Na samom početku voditelj te emisije, stanoviti Jan Boehmermann, izvadio je, kako stoji u informaciji, veliku posudu s "kinder jajima" iz koje je izvukao jedno, te tako, "žrijebom", odredio temu emisije. Tipično, rekli bismo, za uškopljeni njemački humor.

"Sretni dobitnik" je, kao što se to može pretpostaviti, bio Christian Scmidt koji je predstavljen kao neka vrsta marvelovskog superheroja "koji u Bosni i Hercegovini podržava srpske i hrvatske nacionaliste". Zvuči li vam ovo poznato? Naravno, potpuno ista hajka protiv Christiana Schmidta vodi se proteklih mjeseci u Bosni i Hercegovini, još od izborne noći kada je Schmidt donio one svoje famozne "zakone" kojima je kratkoročno onemogućeno bošnjačkim nacionalistima da u potpunosti ovladaju Federacijom BiH.

Boehmermann se u emisiji osvrnuo i na Schmidtovo prethodno političko djelovanje u Njemačkoj. Naveo je kako se Schmidt u to vrijeme zalagao za vrijednosti kao što su "disciplina, marljivost, ideje". Ne treba nikome posebno naglašavati na što je Boehmermann aludirao u ovom slučaju. Da to, ipak, ne bi ostalo nedorečeno, Boehmermann je navodno izjavio i sljedeće: "Čovjek iz CSU-a očito nema problema s održavanjem ovakve tradicije, naprotiv. Schmidt čak želi rehabilitirati jednog nacističkog heroja avijacije." Radilo se o Werneru Moldersu, pilotu njemačkog Luftwaffea iz Drugog svjetskog rata. U emisiji je, također, prikazana fotografija na kojoj se Molders rukuje s Hitlerom.

Mentalni fašisti

Postavlja se pitanje je li Boehmermann ranije kritizirao Schmidta na ovaj način, neizravno ga optužujući da je nacista. Ako jeste, onda je ta kritika, bez obzira koliko bila glupa i zakašnjela, barem principijelna. Međutim, spominjanje CSU-a u tom kontekstu otkriva dnevno-političku pozadinu Boehmermannova "angažmana", što neodoljivo podsjeća na ovdašnja ideološka etiketiranja, po uzoru na naše mentalne fašiste zaogrnute "antifašističkim" kožnim mantilima.

Također, voditelj je naveo primjer iz vremena kada je Schmidt bio ministar poljoprivrede u Europskoj uniji, delegiran tamo od njemačke premijerke Angele Merkel, kada je bez konsultacija s njemačkom vladom podržao upotrebu glifosata, komponente koja se koristi u proizvodnji herbicida za koju postoje sumnje da je kancerogena. "Gdje Schmidt nešto odlučuje, tu trava više ne raste!" zaključio je duhoviti voditelj. (Da je ova emisija snimana šezdesetih i sedamdesetih, na ovom mjestu bi uslijedio naknadno nasnimljeni smijeh publike u studiju.)

Vrhunac emisije je uslijedio kada je Boehmermann optužio Schmidta da štiti Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pa je onda "šeretski", kao da je novinarsku etiku učio kod naših twitter-efendija, nasuo čašicu "glifosata", te "satirično" nazdravio u ime Schmidtova prijateljstva sa srpskim i hrvatskim nacionalistima. (Smijeh iz publike.)

Sumrak medija

Boehmermannu se, ipak, mora priznati jedno: da se za razliku od smrtno ozbiljnih Izetbegovićevih i Komšićevih vestalki s Federalne televizije barem trudi biti duhovit, bez obzira što je njegov smisao za humor na razini petogodišnjeg djeteta na tuti koje na oduševljenje roditelja u jednom trenutku prdne.

Zbog čega ovo spominjem? Pa zbog toga što je ova "satirična emisija" na ZDF-u sasvim u skladu s javnim tjeralicama koje ovih dana slušamo na bošnjačkim medijima, podjednako na javnim i na onim komercijalnim, koje "žanrovski" neodoljivo podsjećaju na urnebesne parodije. Ovdje treba podsjetiti da su ponajbolji uradci legendarne skupine Monty Python upravo oni koji su rađeni u formi nekakve televizijske emisije. (Slično je i sa sarajevskim Nadrealistima i legendarnim Šahbazom.) Zamislite smrtno ozbiljnog Michaela Palina koji u kamere ZDF-a nazdravlja čašicom "glifosata" i upravo kada ga krene popiti, dogodi se čudo - odnekle naiđe Šahbaz i Palin, u strahu, skloni čašu ispod stola.

Ovdje treba naglasiti da je ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen - Drugi program njemačke televizije) njemačka javna televizija i kako sve ovo stoga treba promatrati u nešto širem kontekstu. Javne televizije su danas najbolji indikator sumraka medija u suvremenom svijetu. Uzmimo za primjer Hrvatsku televiziju, kojoj je ovih dana udarna tema pobjeda Leta 3 na ovogodišnjoj Dori, čime će ova rječka rock grupa predstavljati Hrvatsku na predstojećem Eurosongu, globalnom seoskom derneku koji će se održati u Velikoj Britaniji. HRT je čak i jednu emisiju "Otvorenog", koje se na dnevnoj bazi bavi najvažnijim društveno-političkim događajima u Hrvatskoj i svijetu, posvetio pobjedi Leta 3.

Organizator ovogodišnjeg Eurosonga je BBC, televizijska kuća koja je nekada predstavljala pojam uspješne javne televizije. BBC će, kako čitam ovih dana, poslati svoje televizijske ekipe u svaku od trideset i sedam zemalja, koliko ih se ove godine natječe, te snimiti prilog o gradu iz kojeg dolaze natjecatelji. Tako će doći i u Rijeku i snimiti prilog o Letu 3. Probajte izračunati koliko će ovo koštati, a što televizijska publika, koja financira slične eskapade, dobiva zauzvrat. C-c-c-c, rekli bismo. Odnosno šč-šč-šč-šč.

Kontrolirani javni zahod

Ne bi bio problem u današnjem svijetu, prvenstveno zbog sumraka medija kojemu svjedočimo, bez obzira što je to etički neprihvatljivo, da se slične političko-ideološke tjeralice emitiraju na nekoj privatnoj ili komercijalnoj televiziji, gdje isključivo vrijedi pravilo iz jedne Thompsonove pjesme: "Ivanova livada - Ivanova trava." Tragom slične logike, vi možete od svoje "livade" napraviti strogo kontrolirani javni zahod, što se najčešće i događa, u kojem mogu "srati" samo odabrani, od seoskih akademika pa do raznoraznih "političkih analitičara".

Međutim ZDF, kao javna televizija, mora biti podjednako kritična i prema CSU-u i SPD-u, odnosno, da prebacimo lopticu na domaći teren, i prema Čoviću, Dodiku i Izetbegoviću, što, sudeći prema ovoj emisiji nije bio slučaj, već se tu prije svega radi o primitivnoj političkoj propagandi kojom se, rekao bih, kada bih želio ispasti krajnje zlonamjeran, želi samo povećati kaos i anarhija u Bosni i Hercegovini. Pa bi se u tom smislu, da se poslužim šupljom logikom ZDF-ova "satiričara", trebalo zapitati tko ima najviše koristi od sličnih emisija. Šahbaz iz Nadrealista bi vjerojatno tipovao na Putinovu Rusiju. Zamislite sada stol za kojim zajednički sjede Vladimir Putin, Marija Zaharova, Željko Komšić i Jan Boehmermann, koji pritom nazdravljaju "čašicom" novičoka. Ova scena, čini mi se, na najbolji način opisuje fenomen javnih televizija danas.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close