Satirična emisija ZDF-a

Schmidt na udaru njemačke satirične emisije zbog podrške “nacionalistima”

Započinjući temu, voditelj Jan Boehmermann izvadio je veliku posudu sa kinder jajima, sličnu onoj koja je korištena za žrijebanje za dodjelu mandata iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 u Dom naroda Federacije BiH nakon izbora.
Vijesti / Flash | 18. 02. 2023. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni kanal u Njemačkoj - ZDF sinoć je svoju satiričnu emisiju skoro u potpunosti posvetio visokom predstavniku Christianu Schmidtu, predstavljajući ga kao super heroja "koji u Bosni i Hercegovini podržava srpske i hrvatske nacionaliste".

Započinjući temu, voditelj Jan Boehmermann izvadio je veliku posudu sa kinder jajima, sličnu onoj koja je korištena za žrijebanje za dodjelu mandata iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 u Dom naroda Federacije BiH nakon izbora.

Kutijica kinder jajeta

“O čemu se radi danas u ZDF Magazin Royale? Pustit ćemo da to danas lutrija odredi”, rekao je Boehmermann, a zatim izvukao kutijicu kinder jajeta iz posude i iz nje ceduljicu, prenosi N1.

“Christian Schmidt”, pročitao je nakon toga.

Boehmermann se prvo osvrnuo na Schmidtov rad u Njemačkoj, navodeći da je bio nekada državni sekretar u ministarstvu odbrane, te ministar poljoprivrede.

Video: How a German politician threatens democracy in Bosnia-Herzegovina

Uslijedio je klip u kojem se Schmidt predstavlja kao osoba koja se zalaže za vrijednosti kao što su “disciplina, marljivost, ideje”.

Te tvrdnje je Boehmermann podcrtao prikazujući video u kojem je Schmidt u BiH izgubio kontrolu i vikao na novinarku N1 Adisu Imamović.

Boehmermann je podsjetio da je Schmidt u vrijeme kada je bio ministar poljoprivrede u Evropskoj uniji, bez konsultacije sa vladom Njemačke, podržao upotrebu glifosata, komponenta herbicida za koju postoje sumnje da bi mogao biti kancerogen.

“Gdje Schmidt nešto odlučuje, tu trava više ne raste!”,zaključio je voditelj.

Zatim je podsjetio da je Schmidt u vrijeme kada je bio državni sekretar prisustvovao svečanosti koja je organizovana u čast vojnika Trećeg rajha od kojih su neki počinili ratne zločine.

“Čovjek iz CSU-a očito nema problema sa održavanjem ovakve tradicije, naprotiv. Schmidt čak želi rehabilitovati jednog nacističkog heroja avijacije”, navedeno je u segmentu koji je pušten u emisiji.

Radilo se o Werneru Moldersu, pilotu njemačke Luftwaffe iz Drugog svjetskog rata.

Schmidt ga je branio, navodeći da Molders “nije imao smeđe mrlje” na sebi.

Rukovanje s Hitlerom

“Nije imao smeđe mrlje, samo je imao smeđu uniformu”, navodi Boherman, te prikazuje sliku Moldersa kako se rukuje sa Adolfom Hitlerom.

Boehmermann tvrdi da supruga Schmidta privatno voli “pričati ljudima o tome kako je njen Christian poslan od Boga da spasi jednu zemlju, Bosnu i Hercegovinu”.

“Ljubitelji Velike Hrvatske i Velike Srbije bi radije da od Bosne prave malu Bosnu, Božiji predstavnik u Sarajevu, visoki predstavnik Christian Schmidt, mora sad da se pobrine za mir”, kaže Boehmermann, te vadi igračku, lutkicu po liku Schmidta.

Zatim, slijedi satirična reklama za figuricu koji ima specijalnu moć – “Bonn Powers” (Bonska ovlaštenja).

Boehmermann se zatim osvrnuo na obilježavanje 9. januara u BiH, navodeći da je “srbijanski predsjednik poslao svog sina” da prisustvuje svečanosti neustavnog praznika.

“Ali nema razloga za brigu, teška je politička situacija, na potezu je: Christian Schmidt”, govori Boehmermann.

“Kako je reagovao na ovo? Napisao je ljutito pismo svim ambasadama u BiH”, navodi on, te citira to pismo u kojem se žali što su mediji identifikovali Danila Vučića na skupu.

“Christian Schmidt, visoki predstavnik, ima svoje prioritete: prvo zaštititi sina srbijanskog predsjednika od slobode medija, a onda tek mir u BiH”, zaključio je Bohermann.

Voditelj je zatim nasuo čašicu “glifosata”, te satirično nazdravio “u ime prijateljstva sa srpskim nacionalistima, u ime prijateljstva sa hrvatskim nacionalistima”.

U nastavku se osvrnuo na odnos Schmidta i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a u BiH, uz objašnjenje da je Čović za vrijeme rata bošnjačke logoraše iskorištavao za prinudni rad u firmi gdje je bio direktor.

Navodi i kako je Markus Thomas Theodor Soder, lider CSU-a u Bavarskoj, odlikovao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, te kako će kasnije Schmidt biti odlikovan Ordenom Ante Starčevića u Hrvatskoj, koji su ranije dobili i neki ratni zločinci.

“CSU odlikuje Hrvatsku, Hrvatska odlikuje CSU”, zaključio je.

Protesti u Sarajevu

Naredna tema koje se dotakao Boehmermann su masovni protesti u Sarajevu i izmjene izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt.

Objašanjava da je Schmidt želio “da izmijeni prilično loš izborni zakon”.

“I uspio je, napravio ga je još gorim”, tvrdi on, te pušta klip Schmidta kako galami na novinarku N1 kada ga je pitala za to.

“Christian Schmidt je jednostavno na dan izbora promjenio izborni sistem”, zaključio je voditelj.

“Zahvaljujući Christianu Schmidtu sada je glas Hrvata četiri puta vrijedan koliko glas Bošnjaka, a glas jednog Srbina koliko glas 10 Bošnjaka”, dodao je.

Emisija je već prouzrokovala reakcije u Njemačkoj.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt, konačno dobija kritike u Njemačkoj koje zaslužuje zbog svoje destruktivne uloge u Bosni i Hercegovini”, napisala je analitičarka Suzana Starikov na Twitteru.

“Schmidt je prouzrokovao dovoljno štete u Bosni i Hercegovini, mora se konačno vratiti u Bavarsku”, dodala je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close