Paučina i promaja

Medžlis "ljevice" u Gornjem Vakufu-Uskoplju

"Oklen oni?", zasigurno se zapitao poneki građanin Gornjeg Vakufa - Uskoplja, jer njihov posjet kod svakog normalnog građanina ovog grada može izazvati samo zebnju, s obzirom na "multietničnost" kakvu prakticira ova stranka.
Kolumna / Kolumne | 28. 01. 2020. u 09:54 Josip MLAKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putujući cirkus zvani "Predsjedništvo SDP-a BiH", predvođen meštrom ceremonije, konjičkim multietničarom Nerminom Nikšićem stigao je ovih dana do Gornjeg Vakufa-Uskoplja, jedne od rijetkih nekonfliktnih multietničkih oaza u BiH - ako zanemarimo nedavne eksluzivne "unutarbošnjačke" noževe, žice i srebrenice u režiji obitelji Pokvić - gdje su održali sjednicu Predsjedništva te stranke.

"Oklen oni?", zasigurno se zapitao poneki građanin Gornjeg Vakufa - Uskoplja, jer njihov posjet kod svakog normalnog građanina ovog grada može izazvati samo zebnju, s obzirom na "multietničnost" kakvu prakticira ova stranka. Još ako znamo da je tu stigao i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez, čuveni multietničar iz Bugojna, nekako se samo po sebi nameće da su ovi, gluho bilo, došli u Gornji Vakuf-Uskoplje promovirati multietničnost kakva "uživaju" Bugojanci ili Konjičani. Dok je bio ministar u Platformi, Zukan Helez je za jednog od svojih pomoćnika uzeo bivšeg upravitelja jednog od onih bugojanskih mini-konclogora. Vjerojatno zato što je i taj logor imao "multietnički karakter": logoraši su bili Hrvati, a njihovi čuvari Bošnjaci. Valjda je to po kriterijima SDP-a sasvim dovoljno za "multietnički certifikat"? A tu je i nedavni slučaj SDP-ovog direktora sarajevskih Toplana Envera Zornića, koji je osuđen za ratne zločine počinjene prema Hrvatima i Srbima, slučaj koji je promptno podmeten pod tepih zbog čega je došlo do iskrenja na relaciji banjalučke i sarajevske središnjice SDP-a. 

Priopćenje nakon ove sjednice je gotovo isto kao i svako drugo u posljednjih 15-ak godina. Dobije se dojam kao da netko u središnjici ove stranke sve ove godine samo mijenja datume na priopćenju. Ovo, naravno, savršeno funkcionira u zemlji poput BiH, gdje je sav politički život sveden na bespoštednu borbu za fotelje, jednu odurnu simbiozu u kojoj jedni, viđeniji članovi SDP-a, dobivaju fotelje, a njihovi glasači "certifikat" da, eto, nisu nacionalisti, kao "anamo oni", oni koji, je li, glasaju za SDA i HDZ, iako između ovih dviju grupacija, "ljevičara" i "desničara", nema gotovo nikakvih razlika. Možemo stoga u tom smislu navesti onu genijalnu rečenicu kojom završava Orwellova "Životinjska farma": "Pogled životinja koje su stajale napolju klizio je od svinje do čovjeka, od čovjeka do svinje, i ponovo od svinje do čovjeka: ali već je bilo nemoguće raspoznati tko je svinja, a tko čovjek." Uistinu, koja je razlika između zukana i nermine, s jedne, i bakira i šefika s druge strane?

"Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH održalo je u Gornjem Vakufu – Uskoplju sjednicu na kojoj je, u okviru razmatranja aktuelne političke situacije, još jednom afirmisalo multietničku strukturu SDP-a", kaže se između ostalog u priopćenju SDP-a nakon održane sjednice. Dakle, to je to - multietničnost!  Dovoljan razlog da građani Gornjeg Vakufa - Uskoplja sa zebnjom čekaju što će se dogoditi. Opet nekakav "performans" tipa "sprej-tuba-hauba"? I dogodilo se, već sljedeći dan. Deutsche Welle je objavio prilog iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja koji je sniman isti dan kada je održana sjednica SDP-a. Što je, valjda, slučajno. Prilog je urnebesan. Pravi "multietnički"! "Novinari" DW-a,  stanovita Sanja Kljajić i Nemanja Rujević, su na besprijekornoj ekavici i s beogradskim naglaskom napravili šovinistički prilog o uskopaljskim Hrvatima za račun bošnjačkog nacionalizma, pun predrasuda i prezira, kakvog se ne bi postidjela ni Federalna televizija, a niti televizija Sjeverne Koreje. Ekipa DW-a pričala je s pet bošnjačkih djevojčica koje o svojim vršnjacima, Hrvatima, govore s uobičajenim predrasudama, a da se "drugoj strani" uopće nije dala prilika da progovore, što je u pojebanim "novinarskim" umovima kakvi kroje medijsku sliku ove zemlje valjda ispravno, a to je otprilike i multietničnost kakvu zagovara SDP, u kojoj oni drugi ili ne postoje ili se moraju kameleonski stopiti s većinskim narodom, "Bosancima i Hercegovcima", kako bi to rekao konjički multietničar. Onda se taj prilog emitira na bosanskohercegovačkim i hrvatskim portalima. "Bošnjacima stvarno nije lako, s kim moraju živjeti!", zaključit će poslovično neobaviješteni građani Republike Hrvatske. (Dva dana prije emitiranja ovog priloga, 21. siječnja, umro je Terry Jones, jedna od zvijezda Monty Pythona. Da nije umro taj dan, vjerojatno bi Terry Jones umro dva dana kasnije, od muke, kada bi vidio kako to radi ekipa s DW-a.)

Pored multietničnosti, SDP-ovci su naglasili "antifašističko opredjeljenje" stranke. Je li to "antifašizam" kakav smo vidjeli u Platformi, onaj "crveno-crnog" tipa? Naravno, tu su i "tekovine ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a", iako se radi o stranci koja je certificirani grobar ZAVNOBiH-ških načela. "Vladavina prava, ravnopravnost svih građana na području cijele Bosne i Hercegovine i garantiranje ljudskih prava i sloboda nemaju alternative, ukoliko želimo opstanak Bosne i Hercegovine", kaže se u priopćenju, iako se ZAVNOBIH, a niti AVNOJ ne baziraju na građanima, a pogotovo ne na "građanima".

"Prvi korak na tom putu su lokalni izbori. U okviru priprema za lokalne izbore razmatran je Sporazum o zajedničkom nastupu SDP BiH, Naše stranke, Naroda i pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste na predstojećim lokalnim izborima", kaže se dalje u priopćenju. Sve je dakle kod ove stranke relativno, uključujući i ZAVNOBIH i AVNOJ, pa i demokraciju. Demokrate mogu biti i članovi Konakovićeve stranke Narod i pravda i nezadovoljni i odbačeni kadrovi iz SDA koji su postali "nezavisni", pa i ustašija, dakle svi oni kojima "multietnički" SDP izda halal-certifikat. To je jedini kriterij! U ovom popisu poželjnih koalicionih partnera, kao što vidimo, nema SDA. Odnos SDP-a prema SDA pomalo podsjeća na jednu scenu iz filma "Štefica Cvek u raljama života" Rajka Grlića, na ono čuveno "Sad ću da te karam!". Međutim, to karanje, kao u filmu, uvijek ostane na obećanju. Tako su na posljednjim izborima za Predsjedništvo BiH SDP-ovci "karali" SDA tako što su im omogućili da izaberu dvojicu bošnjačkih članova Predsjedništva, postavivši za svog kandidata notornog Denisa Bećirovića. Što nam garantira da će ovaj put uistinu biti karanja? Pa malo toga, gotovo ništa.

Naravno, na sjednici SDP-a je bilo riječi i oko izmjena Izbornog zakona BiH. Ukoliko se pokaže da je prijedlog izmjena Izbornog zakona od strane HDZ BiH i SDA "diskriminatoran i antievropski", SDP daje časnu pionirsku "da takve izmjene nikada neće dobiti podršku Socijaldemokratske partije BiH". Novi Izborni zakon, usklađen s presudama Ustavnog suda BiH, ovu bi stranku koja se svela samo na još jednu karikaturalnu bošnjačku nacionalnu stranku, bez obzira na nevješto nanesenu i razmazanu multietničku šminku, doveo faktički do nestanka. SDP se još uvijek održava na površini jer stranačkoj gladeži može ponuditi pokoju "hrvatsko-srpsku" sinekuru glumeći multietničnost. To je posljednje vezivno tkivo ove stranke, a da bi se to održavalo, SDP mora forsirati rigidnu nacionalističku priču, odnosno crpiti glasače iz istog korpusa kao i SDA, prikrivajući vlastitu dezorijentiranost i loše namjere jeftinim frazama.

Sjednicu predsjedništva SDP-a koja je održana u Gornjem Vakufu - Uskoplju stoga slobodno možemo nazvati "medžlisom bosanskohercegovačke ljevice". Zbog čega ovo medžlis? Pa stoga što taj pojam možda na najbolji način oslikava bit današnjeg SDP-a. Medžlis ima značenje zakonodavne skupštine, vijeća. Polovicom 19. stoljeća, pod pritiskom velikih europskih sila, bankrotirana Otomanska imperija je morala uskladiti neke svoje zakone s onim europskim, dajući ista prava svim građanima. Tako je u tadašnjem Bosanskom pašaluku nastala institucija medžlisa, lokalnih vijeća u kojima su po prvi puta sjedili i po jedan predstavnik katolika, odnosno pravoslavaca. Oni su u tim vijećima bili puki ukras, te ne samo da su preglasavani, već su pod prijetnjom sile bili prisiljeni glasati kao "većina". Podsjeća li vas ovo na današnji ustroj "multietničkog" SDP-a? Mene, na žalost, podsjeća. Govorimo o stranci dubinski i kapilarno kontaminiranoj bošnjačkim nacionalizmom, koja svako malo prosipa "šuplju priču" koja se svodi na neuvjerljive fraze. Radi se, dakle, o "multietničarima" koji već gotovo dva desetljeća manje ili više uspješno prodaju svojim glasačima desna muda pod lijeve bubrege.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close