Klizna situacija

Kristalno jasno: Strah sarajevskih Jevreja

Iskrene podrške Palestincima nema bez jednako iskrenog prezira prema Hamasu
Kolumna / Kolumne | 27. 10. 2023. u 09:05 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parafrazirajući Maxa Horkheimera: ko nije spreman nazvati Hamas terorističkom organizacijom, neka šuti o brutalnoj izraelskoj odmazdi.

Može, naravno, i drugačije: ko Hamasov napad na izraelske civile, otmice, silovanja i masovna ubistva ne smatra terorizmom, neka šuti o genocidnoj operaciji Izraelskih odbrambenih snaga u Gazi.

Otkazali bez objašnjenja

A može i ovako: ko uz naricanje nad užasnom sudbinom Palestinaca ne žali zato što su nacisti izgubili Drugi svjetski rat, ali mu nije drago što se to dogodilo prije nego su istrijebili sve Jevreje ovog svijeta, gori je i od šljama.

„Mi smo to otkazali bez objašnjenja, da se ne bi skretala pažnja na jevrejsku zajednicu. Dakle zbog sigurnosti i rastućeg antisemitizma. Nije bilo nikakvih zvaničnih sugestija, razgovarali smo sa raznim ljudima. Bili su, da tako kažem, skeptični, ali dobili smo signale. I mi smo donijeli takvu odluku da ne bi dovodili u opasnost jevrejsku zajednicu“, kazao je predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” iz Sarajeva, Vladimir Andrle, za portal Raport.ba, komentirajući otkazivanje obilježavanje godišnjice „Kristalne noći“ planirano za osmi novembar ove godine.

„Mi smo do sada obilježavali samo 27. januar kao početak holokausta nad Jevrejima. Sad je bila sugestija da se takvi događaji ne organiziraju“, dodao je predsjednik Židovske zajednice Bosne i Hercegovine, Jakob Finci, a na novinarsko pitanje o tome ko je sugerirao otkazivanje, odgovorio je: „To možda vi bolje znate od koga je mogla doći takva sugestija".

Prčevitost gradonačelnice

Kada bi gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, imala mrvu političke pameti i kap odgovornosti, prevrnula bi prijestolnicu naopako da sazna ko su ti što su organizatorima obilježavanja početka Holokausta preporučili da odustanu od aktivnosti planiranih za osmi novembar ili bilo koji drugi datum.

Prčevitost gradonačelnice Karić proporcionalna je njenim ambicijama himalajskih visina. Kapaciteti su joj znatno manji. Toliki da su vidljivi pod mikroskopom, a i to možda.

„Ako podržavate Palestince zašto ne osudite Hamas?“, upitala je na nekadašnjem Twitteru sarajevsku gradonačelnicu izraelska ambasadorica Galit Peleg, referirajući se na ono što je Benjamina Karić kazala tokom sarajevskih demonstracija podrške palestinskom narodu.

„Ni izraelska ambasadorica niti bilo ko drugi ne može krojiti stavove grada i nikakvim pritiscima grad nije i neće podlijegati”, odgovorili su iz Karićkine administracije malo prije nego se ona sastala sa Howardom Tuckerom, istražiteljem u procesuiranju ratnih zločina pri Institutu za međunarodne krivične istrage u Nizozemskoj, pa u duetu s gostom zaključila „da svaki stanovnik Sarajeva i Bosne i Hercegovine zaslužuje sigurnu državu koja ima čvrstu i prosperitetnu budućnost“.

Sličnosti Gaze s Varšavskim getom

U sigurnoj i – poželjno je – razumnoj državi i njenom glavnom gradu se, da pojasnimo ako treba, bez problema i sugestija mogu održavati i demonstracije podrške Gazi i manifestacije kojima se obilježava u Carskoj Rusiji začeto, a u Hitlerovoj Njemačkoj organizirano i ozakonjeno uništavanje cijelog jednog naroda.

Uostalom, sličnosti današnje Gaze sa nekadašnjim Varšavskim getom daleko su veće od razlika između opravdane borbe protiv bilo kakvog i bilo čijeg terorizma i ovoga što izraelska vojska radi, pokazujući raskošnu udobolju zato što su kolateralne žrtve daleko brojnije od pogođenih ratnih neprijatelja.

Teror države Izrael nad palestinskim narodom stariji je i od Fataha i od Hamasa i od Hezbollaha, a to što su metode čišćenja teritorija od formalno neproglašene, ali tako tretirane „niže rase“ užasavajuće nalik na one kojima je provođeno „Konačno rješenje“, nikako ne umanjuje užase Holokausta i pakao kojeg su Jevreji prošli na svakom pedlju zemlje pokrivenom čizmom nacističkog vojnika.

Manekenka kadrovske ruiniranosti

Ako, dakle, suosjećanje sa patnjama Palestinaca nije jednako suosjećanju sa svakom, baš svakom jevrejskom žrtvom – od onih iz Drugog svjetskog rata do ovih što ih je Hamas pobio – onda je ili samo neiskreno ili se, što je jedino gore, koristi kao krinka za antisemitizam čija posljedica je i odgađanje obilježavanja godišnjice „Kristalne noći“.

To što je Benjamina Karić manekenka kadrovske ruiniranosti Socijaldemokratske partije BiH ne znači da je odgovorna što na skupove podrške Palestini dolaze i oni što o Jevrejima misle isto što je mislio i pisao notorni Mustafa Busuladžić, ali je to ne amnestira od odgovornosti za to što su organizatori - „da ne bi dovodili u opasnost jevrejsku zajednicu“ - odustali od sarajevskog obilježavanja godišnjica početka Holokausta.

Ukoliko gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine ne razumije o kakvom i koliko velikom problemu se radi, onda ili nije trebala biti izabrana ili treba biti maknuta. A ne razumije, da se ne lažemo, kao što ne razumije zašto iskrene podrške Palestincima nema bez jednako iskrenog prezira prema Hamasu.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close