Paučina i promaja

Crni labudovi

Istovremeno s likovanjem turističkih radnika u Neumu, započela je kuknjava onih na Makarskoj rivijeri, gdje tradicionalno na ljetovanju završi najveći broj građana iz Bosne i Hercegovine.
Kolumna / Kolumne | 30. 06. 2020. u 10:02 Josip MLAKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planirao sam ovu kolumnu posvetiti 'zadarskoj odiseji' Andreja Plenkovića zbog koje je hrvatski stožer za civilnu zaštitu na čelu s Davorom Božinovićem donio odluku da je za građane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije koji dođu u Hrvatsku od 25. lipnja obvezna četrnaestodnevna samoizolacija.

Čak sam u tom smislu i nabacio neke teze, a onda mi je Emir Imamović Pirke u svojoj posljednjoj kolumni 'ukrao' temu, tako da se o tome nije više imalo bogzna što pametno reći. Ništa strašno, barem je u Bosni i Hercegovini lako biti kolumnista, tema na pretek. Na primjer, jedna tema koja me dugo intrigira, a to je teletekst javnih bosanskohercegovačkih televizija, odnosno način sortiranja vijesti na njemu.

Tako je, na primjer, vijest o tome da je Željko Komšić postao počasni građanin Živinica objavljena u rubrici 'Vijesti iz kulture, nauke, umjetnosti... biznisa'. Ima li itko ideju zbog čega je to tako? Kakve veze ima Željo s kulturom, naukom, umjetnošću i biznisom? Živa misterija. Jedino što ima logike su ove tri neobične točkice u nazivu rubrike. Dakle to je vijest iz rubrike '...'.

A onda se dogodio obrat, što nije ništa neobično u današnje vrijeme na ovim prostorima. Politike vlada i njihovih nacionalnih stožera u vrijeme pandemije podsjećaju na jedan fenomen koji možete iskusiti ako se u kasno proljeće zateknete negdje na planini. Zna se dogoditi da se za nekoliko sati promijene sva četiri godišnja doba, od kiše snijega pa do nesnosnih sparina i grada. E, pa, upravo se to dogodilo u ovom slučaju.

Pođimo redom. Ukratko, trijumfalni Plenkovićev odlazak u Zadar na egzibicioni teniski turnir koji je organizirao Novak Đoković preko noći se pretvorio u neviđeni fijasko, i to desetak dana pred nikad neizvjesnije hrvatske parlamentarne izbore, koji je ozbiljno narušio rejting HDZ-a uoči izbora koji se trebaju održati 5. srpnja, gdje bi, po predviđanjima, nekoliko mandata moglo biti presudno za formiranje nove vlade. Da bi amortizirali nastalu štetu, HDZ-ovi stratezi pribjegli su najjednostavnijem mogućem rješenju: uvođenje četrnaestodnevne karantene za građane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije.

A onda se ukazao 'crni labud', mitska ptica iz noćnih mora HDZ-ovih stratega, koja im je, ako se sjećate, misteriozno ukrala dva mandata za Europski parlament prije godinu-dvije. Da podsjetim, tada je glavni analitičar HDZ-a, Robert Kopal, za izborni podbačaj HDZ-a optužio 'crnog labuda'. Teoriju crnog labuda osmislio je libanonski ekonomist Nassim Nicholas Taleb, a koja govori o naizgled nelogičnim turbulencijama na burzi, za koje je teško ili gotovo nemoguće pronaći pravi uzrok.

Najprije su se, po onoj dok nekom ne smrkne, drugom ne svane, usijali telefoni turističke zajednice u Neumu. To je za 'Avaz' potvrdio Davor Krešić, predsjednik udruge turističkih radnika Neum, izjavivši da je tom odlukom 'hrvatskog stožera' započela 'prava turistička sezona' u tom gradu. Krešić nije zaboravio naglasiti kako u Neumu nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa, dok Hrvatska istovremeno po tom pitanju doživljava pravu 'renesansu', čime je na elegantan način pridobio čak i najzagriženije bosanskohercegovačke hipohondre. Čak se moglo dogoditi da BiH uvede mjere karantene za povratak iz 'rizične' Hrvatske.

Istovremeno s likovanjem turističkih radnika u Neumu, započela je kuknjava onih na Makarskoj rivijeri, gdje tradicionalno na ljetovanju završi najveći broj građana iz Bosne i Hercegovine. Oni su svoj bijes, s pravom, usmjerili prema Andreju Plenkoviću. Ovdje treba naglasiti kako hrvatski stožer za civilnu zaštitu, koji je u početku važio kao primjer u regiji na koji se način nositi s pandemijom, od vremena kako se počelo šuškati o prijevremenim parlamentarnim izborima, počinje plesati po nekim drugim notama, onim Plenkovićevim. Tako da mu Capak i društvo ovih dana ispunjavaju svaku želju. A Plenković ih mijenja iz dana u dan, poput hirovita djeteta.

Dakle, da rezimiramo: nakon zadarskog 'crnog labuda' i sporne odluke 'hrvatskog stožera' pojavio se novi - mostarski, jer ovaj put restrikcije podjednako vrijede za sve. U prethodnom periodu, jedno vrijeme, 'priznavalo' se dvojno državljanstvo i virusu, ako ga eventualno ima njegov nositelj. Sada se to promijenilo. Ovaj 'labud' mogao je vrlo lako ukrasti tri mandata iz 11. izborne jedinice Plenkoviću i staviti ih, možda, na konto Mosta nezavisnih lista, koji, je li, 'tradicionalno' predizborno ne žele postizbornu koaliciju s HDZ-om, a poslije izbora se može o svemu razgovarati. Zatim se pojavio treći 'crni labud', onaj makarski. On se 'ukazao' nakon što je HRT objavio predizborna istraživanja za 10. izbornu jedinicu, koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju. Po tom istraživanju, HDZ dobiva 10% glasova manje u odnosu na izbore iz 2016.

A onda se dogodio spomenuti obrat, kojim bi se mjere prema građanima BiH, Srbije i Kosova donesene mjere mogle ukinuti. (A možda će i biti ukinute u trenutku kad ova kolumna bude objavljene.) 'Zadnje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja istječe 30. lipnja pa ćemo do sljedećeg ponedjeljka zapravo još jednom revidirati cijeli taj režim prelaska granice, a s obzirom i na činjenicu da se radi o fazi suživota s virusom, neke će se odluke donositi i brže', izjavio je ministar Božinović. Netko je shvatio ono što je Đorđe Balašević 'shvatio' prije trideset i više godina, kada je pjevao: 'Hajde povedi me, Crni Labude / Ja sam slutio da ćeš doći...' (Moram se pohvaliti da sam u prvoj verziji svoje kolumne predvidio ovu mjeru Božinovićevog stožera, ali ne prije izbora. Ja sam pretpostavljao da će se to dogoditi tek u ponedjeljak, 6. srpnja, dan nakon izbora.) Ovdje se postavlja još jedna dilema, u slučaju da se ovaj scenarij ostvari: Što će se dogoditi s nesretnim građanima BiH koji su ušli u Hrvatsku u periodu od 25. do 30. lipnja? Hoće li do kraja 'odslužiti' svoju karantenu ili će dobiti vanredno pomilovanje?

Božinovićevom izjavom, HDZ je uz nesebičnu pomoć nacionalnog stožera civilne zaštite, započeo s masovnim izlovom 'crnih labudova'. Ovo je 'genijalna' strategija. Ako HDZ-u i na čemu treba skinuti kapu, onda je to zasigurno tehnologija održanja na vlasti. Hrvatski birači će nakon ove Božinovićeve izjave zaboraviti mostarskog i makarskog 'crnog labuda', a zadarskog su zaboravili čim su se pojavili mostarski i makarski. (Nitko nema dovoljno kapaciteta za tri ptice u glavi. Dvije su maksimum.) HDZ, i to s pravom, uvijek računa na memoriju zlatne ribice svojih glasača. Plenkovićevi stratezi su, dakle, ovaj put uhvatili na djelu ne jednog već cijelo jato 'crnih labudova', i vjerojatno na vrijeme. Da nisu, skupo bi ih koštalo ovo predizborno šaranje. Moglo im se vrlo lako dogoditi da im se umjesto 'crnog labuda' ukaže 'crni kondor', još strašnija ptica od labuda, za koju Wikipedia kaže da ima najveći raspon krila od svih ptica na svijetu, i to do 3,2 metra.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close