Klizna situacija

Cestarina: Može Denisa, ali ako je iz SDA

Nisu svi članovi SDA licemjerni, ali su svi koji se u toj političkoj organizaciji nešto pitaju licemjeri najgore sorte
Kolumna / Kolumne | 19. 05. 2023. u 09:05 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imenovanje Denisa Lasića iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine na mjesto vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća Autoceste FBiH izazvalo je potres u opozicionoj Stranci demokratske akcije.

U svim dosadašnjim podjelama plijena Autoceste Federacije su, kako se to kaže, pripadale Bošnjacima, a Bošnjak po mjeri SDA je vazda bio prvo član te stranke, zatim vjernik i tek na kraju pripadnik najbrojnijeg konstitutivnog naroda.

Zagovaranje građanske drave

Navika je, kao što znamo, gadna stvar, a Bakir Izetbegović i njegovi došupnici su se odavno navukli i navikli na raspolaganje javnom imovinom kao da je njihova, pažljivo vodeći računa o linijama razgraničenja interesa, onim zbog kojih su šanse da neki etnički Hrvat bude direktor Elektroprivrede BiH jednake onima da etnički Bošnjak bude direktor Elektroprivrede Herceg-Bosne. Dakle, nema ih.

„Ovakvim postupcima Trojka nastavlja praksu s državnog nivoa, na kojem su Bošnjake reducirali na tek 25 posto pozicija u Vijeću ministara BiH. Imenovanjem Lasića za v.d. direktora JP Autoceste FBiH prihvaćen je izdajnički disbalans na štetu bošnjačkog naroda. Osim Ministarstva prometa i komunikacija u Vladi FBiH, HDZ sada ima i pozicije direktora u oba javna preduzeća – Autoceste FBiH i Ceste FBiH – čime mu je na upravljanje isporučen cjelokupan sektor izgradnje saobraćajne infrastrukture u FBiH“, kaže SDA.

Kako vidimo, kratak je put, baš kratak, od papagajskog zagovaranja građanskog uređenja Bosne i Hercegovine do, parafrazirajmo, izdajničkog disbalansa na štetu bošnjačkog naroda.

Troskok u vlastita usta

Među ljepšim posljedicama odlaska SDA u opoziciju je i njihov troskok u vlastita usta. Ona usta što su bila puna tuđeg političkog programa, da bi sada iz njih ispadale fraze o izdaji mjerenoj brojem Hrvata ili Srba na pozicijama koje, tako je to valjda Izetbegović zamislio, pripadaju Bošnjacima – naravno onim po njegovoj mjeri - bez obzira na sve: od rezultata izbora, preko tipa uređenja države, pa do sudnjeg dana plus sudijska nadoknada.

Denis Lasić je, da se ne foliramo, profesionalni Hrvat i za njegovo kruženje po funkcijama je to tek malo manje važno od činjenice da je član Čovićevog HDZ-a, te da za velikog dragog vođu predstavlja manju opasnost nego Fudbalski klub „Tuzla City“ za drugi „City“, onaj iz Manchestera.

A da je, kao što nije, Lasić bio ministar zdravstva a ne saobraćaja, pa da je bio kooperativan u produžavanju mandata Sebiji Izetbegović – koja bez HDZ-a ne bi mogla upropaštavati najveću zdravstvenu ustanovu u BiH – SDA bi mirno i dostojanstveno prešutila njegovo imenovanje kao što su, vraćajući dug Familije, jedva nešto beknuli o tome da je Jelka Milićević oslobođena optužbi na suđenju za uvoz neispravnih respiratora, iako bez njenog potpisa Fadil Novalić i Fikret Malina nisu mogli kupiti niti produžni kabl.

Licemjeri najgore sorte

Nisu, to nikako, svi članovi SDA licemjerni, ali su svi koji se u toj političkoj organizaciji nešto pitaju licemjeri najgore sorte. SDA se, da se malo podsjetimo, godinama predstavljala kao stranka muslimanskog povijesnog kruga da bi, kada je pad podrške postao trend – a on se u politici ne smije zanemariti – zadržali kleptokratski model ponašanja preuzimajući agendu SDP-a i Naše stranke. Naravno, uz prvo skrivene, a zatim i javne preinake modela u kojem se niko ne bira zbog nacionalnosti, niti se zbog nje smjenjuje, što ne znači da ne treba biti Bošnjak.

Građansko uređenje ima dvije temeljne postavke: građanin je nosilac suvereniteta i poslije izbora održanih po principu jedan čovjek jedan glas na vlast dolaze oni što su osigurali parlamentarnu većinu, bez obzira na ime, prezime, naciju, vjeru, krvnu grupu ili gljivice na noktima. Nema tu, da pojasnimo, nikakvih prebrojavanja, naglašavanja bošnjačkog reduciranja „na tek 25 posto pozicija u Vijeću ministara BiH“ i fraza o „disbalansu na štetu bošnjačkog naroda“. Tačnije, nema u teoriji. U SDA-ovoj praksi, kako vidimo, ima čim njima ne odgovara podjela fotelja.

Čudnovati eksperiment

Naravno, da su se HDZ i Trojka dogovorili da na Lasićevom mjestu bude neki Bošnjak, SDA bi ih optužila samo za političko kadroviranje, zaboravljajući sve svoje članove i članice koje je na neko bitno mjesto dovela podobnost, dok se sposobnost gledala koliko i boja očiju.

Drugačije rečeno: da je umjesto Lasića imenovan, recimo Denis Zvizdić, SDA bi ga proglasila radno nesposobnim. No, da je Zvizdić ostao u SDA i da su oni dijelili plijen, moguće je da bi se, je li tako – tako je, direktor Autocesta zvao kao novoimenovani, a prezivao, treba li reći, kao aktuelni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i nekadašnji potpredsjednik Izetbegovićeve partije.

Kako god završio ovaj čudnovati eksperiment u kojem su u federalnoj vlasti Trojka plus i HDZ, poslije njega će svako SDA-ovo trabunjanje o građanskoj državi zvučati kao pedofilovo predavanje o odgoju djece.

Možda nije puno, ali je svakako neophodno.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close