Bespovratna sredstva

Zvizdić: BiH na sumitu dobila 96,8 milijuna eura za tri projekta

''Dobili smo značajna grant sredstva i sada je na nama da se intenziviraju radovi na ove tri dionice, ali na ostalih 11 pripremljenih dionica na koridoru V-c za koje su već osigurana sredstva'', podvukao je Zvizdić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 07. 2019. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas nakon Summita lidera zapadnog Balkana održanog u poljskom Poznanju u okviru Berlinskog procesa da je BiH dobila 96,8 milijuna eura grant sredstava za tri projekta. 

Rezultat je to, dodao je, značajnog broja dobro i kvalitetno pripremljenih projekata kako je to BiH uradila i za prethodne summite u okviru ovog procesa. 

''Ova tri projekta imaju ukupnu investicijsku vrijednosti od oko 450 milijuna eura što je najveći iznos koji je jedna zemlja zapadnog Balkana dobila na ovom summitu'', pojasnio je Zvizdić. 

Radi se o tri dionice na koridoru autoputa V-c i to dionica Vukosavlje-Doboj na kojoj treba biti izgrađen tunel te je BiH za to dobila 39 milijuna eura.

Druga dionica je Zenica sjever-Žepče jug za koju je osiguran grant od 42 milijuna eura te treća dionica Žepče jug-Doboj jug za koju je osigurano 16 milijuna eura. 

''Dobili smo značajna grant sredstva i sada je na nama da se intenziviraju radovi na ove tri dionice, ali na ostalih 11 pripremljenih dionica na koridoru V-c za koje su već osigurana sredstva'', podvukao je Zvizdić. 

Ocijenio je da je ovaj summit bio značajan jer za zemlje zapadnog Balkana Berlinski proces predstavlja još uvijek najefikasniji model za unapređenje infrastrukture i regionalne suradnje kako bi zapadni Balkan postao dio jedinstvenog ekonomskog prostora. 

Zbog toga je, dodaje, nastavak realizacije projekata iz oblasti prometne, energetske i digitalne infrastrukture od izuzetne važnosti za ekonomsku budućnost zapadnog Balkana kao i za otvaranje novih radnih mjesta. 

Na summitu je razgovarano i o daljnjem putu europskih integracija te je Zvizdić naglasio da europska perspektiva mora ostati otvorena jer je to za zapadni Balkan najefikasniji model za reforme, preuzimanje europskih vrijednosti te osiguranje mira i stabilnosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close