Lasić za Bljesak.info

Za šest godina završiti ono što su radili 22 godine

''Vlada Federacije BiH, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Autoceste Federacije BiH ulažu maksimalne napore i čine sve iz svoje nadležnosti da taj rok bude ispoštovan''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 09. 2022. u 10:22 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao posljednji rok dovršetka Koridora, koji se gradi 22 godine, postavljena je 2028. godina.

''Realan rok završetka izgradnje autoceste na Koridoru Vc je kraj 2028. godine, odnosno period od šest godina od početka aktivnosti na izgradnji najkompleksnijeg objekta na cijelom Koridoru, tunela Prenj. Vlada Federacije BiH, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Autoceste Federacije BiH ulažu maksimalne napore i čine sve iz svoje nadležnosti da taj rok bude ispoštovan'', kazao je ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić za Bljesak.info.

''Također, želimo napomenuti da će izgradnjom kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg, ali i tehnički najzahtjevnijeg, objekta na Koridoru Vc – tunel Prenj čija će izgradnja trajati šest godina biti ujedno i završena autocesta na Koridoru Vc u Federaciji BiH'', dodao je Lasić.

Aktivna gradilišta i ulaganja

''Trenutno je aktivno osam gradilišta za novih 38 kilometara autoceste. Ukupna investicijska vrijednost radova koji su u tijeku iznosi 1,14 milijarde KM. Ovog ljeta u promet će biti puštena dionica Tarčin – Ivan, u dužini od 6,9 kilometara, a za dvije godine korisnici će imati mogućnost voziti se autocestom bez prekida u dužini od oko 130 km, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča'', istaknuo je Lasić, te dodao kako će ''sa završetkom izgradnje poddionica prema sjeveru, točnije, 2024. godine, u promet biti pušteno ukupno 23 km autoceste od Poprikuša do Donje Gračanice, gdje je dio autoceste već izgrađen i završen''.

Novim investicijskim ciklusom, vrijednim 2,5 milijardi KM, u ovoj se godini započelo s gradnjom novih 85 kilometara autoceste.

Lasić je dodao kako će ''u ovoj godini biti potpisani ugovori o izgradnji autoceste na Koridoru Vc za dionice na sjeveru, prema Doboju (Putnikovo Brdo – Medakovo, Medakovo – Ozimice, Ozimice – Poprikuše). Potpisivanjem ugovora za navedene dionice kompletan dio sjevernog koridora u Federaciji BiH će biti u izgradnji'', te da se  ''na jugu Federacije BiH u ovoj godini očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji za dionice Mostar Jug – Kvanj i Kvanj – Buna, dok će na dionicama Mostar sjever – Mostar jug i Tunel Prenj potpisivanje ugovora i radovi započeti u prvoj polovini sljedeće godine''.

Osim dionica koje su u izgradnji i onih za koje su raspisani tenderi u 2022. godini nastavilo se raditi na projektima koji su u razvoju. Vrijednost investicije za projekte koji su u fazi projektiranja i izrade studijske dokumentacije je 934 milijuna KM za nova 34,5 kilometra autoceste na Koridoru Vc.

Raspisivanje tendera i početak radova na dionicama koje su još uvijek u fazi projektiranja očekuje se u 2023.godini, a ''trenutno se radi na osiguravanju izvora financiranja navedenih projekata'', kazao je.

Sveprisutna kriza

Generalno jedan od velikih izazova je, kako tvrdi Lasić, ''sam teren na kome se gradi Koridor Vc koji je izuzetno zahtjevan zbog planinskog dijela i zahtjeva izgradnju većeg broja objekata''.

Na dijelu koridora koji prolazi kroz Federaciju BiH bit će izgrađeno 138 mostova/vijadukata i 44 tunela. Osim zahtjevnog terena, složene procedure su također razlog koji utječe na dinamiku ugovaranja izgradnje.

''Potrebno je pojednostaviti procedure'', ističe Lasić. ''Sadašnji Zakon o javnim nabavkama je jedan od razloga usporenosti procesa kao i nepostojanje Zakona o građenju na nivou FBiH. Pitanje kvalificirane i osposobljene radne snage već je izražen problem, kao i ukupna društveno-politička situacija u smislu odobravanja zaduženja i usporavanja procedura'', kazao je, te dodao kako ''sve to utječe na dinamiku ugovaranja i same gradnje kao i ispunjavanja zacrtanih rokova''.

Naglasio je i to kako je JP Autoceste FBiH u proteklom periodu također suočeno sa sveprisutnom krizom.

''Povećanjem cijena građevinskog materijala, te nagli porast indeksa klizne skale, za posljedicu ima značajno povećanje procijenjenih ugovorenih vrijednosti izgradnje dionica Koridora Vc'', kazao je Lasić.

''Kao što je već poznato, povećanje cijene energenata, sirovina i transport na globalnom tržištu dovelo je i do krize u građevinskom sektoru. Osim očekivanog poskupljenja materijala, prisutna je i otežana nabavka građevinskog materijala koji se ne proizvodi u našoj zemlji. Jedan od većih problema je nabavka elemenata za odvodnju, te sirovine za čelik'', zaključio je Denis Lasić za Bljesak.info.

Podsjećamo, od postavljanja kamena temeljca prije 22 godine, do sada je izgrađeno manje od pola Koridora Vc, pa je teško za povjerovati kako će se samo u sljedećih šest godina izgraditi preostali dio.

Kopirati
Drag cursor here to close