Prometna (ne)povezanost

Koridor Vc - Povezivanje zemlje i povezivanje s trgovinskim partnerima u EU

Problemi kada je u pitanju spora izgradnja Koridora uvjetuju i povezivanje domaćih kompanija s europskim tržištem.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 08. 2022. u 10:07 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nama dobra, brza i kvalitetna prometna komunikacija znači novac", kazali su za portal Bljesak.info iz kompanije Profine d.o.o. Živinice.

Naime, kao i brojni izvoznici BiH izgradnju Koridora Vc koja traje više od 20 godina itekako osjete 'na svojoj koži'.

''Izgradnja je prespora. Država nema domaćina, znači nema strategije, nema razvoja. Za razvoj ekonomije, preduvjet je dobra infrastruktura'', istaknuli su.

Tranzitni potencijal?

Problemi kada je u pitanju spora izgradnja Koridora uvjetuju i povezivanje domaćih kompanija s europskim tržištem.

''Infrastrukturalni problemi tj. spora izgradnja autoceste Vc, utječe na cjelokupno gospodarstvo u smislu sporijeg, skupljeg i neefikasnijeg prijevoza roba iz naših proizvodnih pogona ka inostranstvu ali i u suprotnom smjeru u nabavci'', kazao je za Bljesak.info direktor izvoza AS Holdinga Vedad Halilović te dodaje kako bi ''izgradnjom kvalitetne putne mreže dobili veći broj prijevoznika koji bi našu državu koristili kao tranzitnu''.

''U tom slučaju se stvaraju benefiti praznih vozila na povratnim turama koji traže robu za prijevoz, po nižim cijenama, što bi našim gospodarstvenicima koristilo'', istaknuo je Halilović.

Izvoznici su složni kako je izgradnja spora, a tome svjedoči i činjenica da je Izgradnja u Federaciji BiH je započela u jesen 2001. godine dok je kamen temeljac položen još početkom siječnja 2000. godine.

22 godine kasnije u Koridor Vc uloženo je 2.65 milijardi KM, dok je u drugoj polovici ove godine planiran početak novog investicijskog ciklusa vrijednog preko 2 milijarde KM za izgradnju skoro 67 kilometara autoceste.

Mogućnost ulaganja bila bi veća

U smislu poslovanja, bh. gospodarstvu izgradnja kvalitetnih prometnica, u ovom slučaju Koridora Vc, predstavlja jedan od prioriteta jer, kako su istaknuli, izgradnjom Koridora, troškovi bi bili manji, a samim time, mogućnost daljnjeg ulaganja veća.

''Izgradnja navedenog Koridora, ali i drugih komunikacija kao što su Jadransko jonska cesta, autocesta Sarajevo - Beograd, brza cesta prema Krajini bi osnažila cjelokupno gospodarstvo, a time i članice AS Holdinga kroz efikasniji protok dobara unutar BiH ali i prema vani'', kazao je Halilović, te dodao kako su ''osnivanjem AS Logistics opredijeljeni da još snažnije uđemo u diviziju logistike, a kvalitetna infrastruktura je preduvjet naše bolje konkurentnosti u regiji''.

''Teško je to novčano izraziti, ali troškovi bi bili puno manji, a efikasnost i obim rada bi bili veći, a samim time bila bi veća dobit i mogućnost daljnjeg ulaganja veća'', dodaju iz Profine d.o.o. Živinice.

EU i dodatna 45.2 milijuna bespovratnih sredstava

Europska unija osigurala je novu podršku za izgradnju Koridora Vc čime je ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava od strane EU dosegao iznos od preko pola milijarde eura, a na potpisivanju novog ugovora o grantu u travnju su prisustvovali Ministarstvo financija BiH, EBRD i EU.

Poslijednja podrška koju je osigurala EU iznosi 45,2 milijuna eura čime će se financirati radovi na dvije dionice autoceste - Poprikuše - Nemila u iznosu od 36 milijuna eura i tunel Ivan u iznosu od 9,2 milijuna eura.

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler kazao je kako je Koridor Vc jedan od vodećih projekata u ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan koji je osmišljen da potakne dugoročni ekonomski oporavak, održivi rast i radna mjesta te ekonomsku integraciju u regiji, te posebno istaknuo kako ''BiH treba dodatno ubrzati radove na Koridoru Vc''.

Šefica EBRD-a za BiH Manuela Naessl dodala je kako je ''zadovoljstvo što sa europskim partnerima nastavljamo podržavati BiH da izgradi modernu transportnu infrastrukturu koja će je povezati sa ljudima i trgovinskim partnerima u EU'', a s tim se slažu i bh. gospodarstvenici.

''Bolja prometna povezanost bi značajno utjecala na cjelokupno gospodarstvo BiH što bi ujedno omogućilo i društveni, kulturni i turistički napredak s europskim zemljama'', kazali su iz Feala za Bljesak.info.

Političari kroz povijest

O probijanju rokova na dionicama Koridora kao i na okončanju izgradnje cjelokupnog Koridora javnost sluša i danas, no malo ćemo se provući kroz povijest obećanja.

2013. godine tadašnji ministar prometa i komunikacija BiH, Damir Hadžić kazao je kako bi Koridor Vc trebao biti završen do 2020. godine ''sa dobrim dijelom krakova i prema Banja Luci i ovaj urađeni prema Gradišci, ali i otvaranje prometnice Žepče - Tuzla, koja bi išla prema Brčkom''.

Sada već svima poznati premijer, Fadil Novalić, od početka svog mandata isticao je izgradnju autocesta, pa je 2016. godine kazao kako ''ne postoji put koji je isplativ'', ali da se nećemo ''voziti po njivama'', te zaključio da ''ukoliko se usvoje akcize, završit ćemo autoput za 6-7 godina''; Nameti su tu, a kraj se ne nazire, a Novalić i pored Koridora najavljuje i izgradnju drugih cesta.

U novijoj povijesti rok koji se ističe kao eventualni završetak radova na Koridoru ističe se godina 2028., a ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić kazao je kako je ''uvjeren da ćemo neke 2027., najkasnije 2028. godine imati Koridor, dok trenutni direktor Autocesta FBiH, Elmedin Voloder ističe kako je taj rok ''poprilično optimističan''.

''Blizu smo rješavanju suštinskih pitanja koja omogućavaju ubrzanu izgradnju ozbiljnog infrastrukturnog projekta kao što je Koridor Vc. Rok do 2028. godine je poprilično optimističan rok, koji je moguće ostvariti samo ukoliko se sve aktivnosti budu odvijale planski''.

Trenutno je izgrađeno manje od 50% autoceste, rokovi se i dalje probijaju, nova obećanja se u javnost puštaju, a domaći gospodarstvenici će se i dalje nadati kako će se konačno uspjeti u punom kapacitetu predstaviti europskoj sceni.

Kopirati
Drag cursor here to close