Grebak

Vjetroelektrana u Nevesinju: Prva u RS, najveća u BiH

Načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović zahvalio je njemačkim investitorima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 12. 2020. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području općine Nevesinje u petak je počela izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj - Vjetroelektrane "Grebak" u koju će investitori iz Njemačke uložiti 130 milijuna KM i koja je najveća na području BiH.

Početak radova službenim su proglasili su ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, izvršni direktor Vjetroelektrane "Grebak" Miralem Čampara, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija i predsjednik Skupštine općine Nevesinje Momčilo Vukotić, prenosi Srna.

Vjetroelektrana će biti snage 6,6 megavata i godišnje proizvoditi oko 180 gigavat-sati i bitno utjecati na strukturu ukupno proizvedene električne energije u Republici Srpskoj, odnosno povećati obim energije koja se dobiva iz obnovljivih izvora.

Ministar energetike i rudarstva RS naglasio je da postoje planovi za izgradnju i drugih vjetroparkova na području Republike Srpske, a prvi koji je moguće graditi je Vjetropark "Hrgud" na području općine Berkovići, kao i Vjetropark "Trusina" na području Nevesinja.

"Republika Srpska ulazi u jedno novo područje energetskog razvoja, potičući izgradnju energetskih objekata koji proizvode zelenu energiju koristeći obnovljive izvore energije", rekao je Đokić.

Načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović zahvalio je njemačkim investitorima.

"Danas na poziciju Grepka i Vilenjaka dolaze strojevi, nadamo se da će vjetropark biti završen za dvije godine i da će Nevesinje dobiti prvi energetski objekt iz zelene energije. Općina Nevesinje će od ovog vjetroparka na godišnjoj razini imati oko milijun maraka u proračunu", rekao je Avdalović.

Kopirati
Drag cursor here to close