Korupcija

Afera vjetroelektrane: Hrvatska čeka Sud BiH

Bašića i Stipića se tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 10. 2020. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH će na ročištu 4. studenog odlučivati o zahtjevu Hrvatske za izručenje Dragana Stipića, izvršnog direktora tvrtke "Lager" iz Posušja i jednog od osumnjičenika u aferi vjetroelektrane, zbog koje je bila uhićena bivša dužnosnica HDZ-a i državna tajnica u ministarstvu uprave Josipa Rimac, piše Hina.

Kako je potvrđeno Hini iz Suda BiH u Sarajevu, ročište, koje je ranije bilo zakazano za 23. listopada, pomaknuto je za idući tjedan na zahtjev Stipićevog odvjetnika.

45 tisuća eura mita

Sud u ovom slučaju, na temelju zahtjeva Hrvatske za izručenjem, najprije odlučuje u prvostupanjskom postupku, a na tu odluku je moguće uložiti žalbu, o kojoj onda presudu donosi Prizivno vijeće istog suda.

Sud BiH je već donio nepravomoćnu odluku kojom je dopustio izručenje Milenka Bašića, vlasnika "Lagera" koji se također skriva u BiH, a Hrvatska ga traži kao osobu kojoj se pogodovalo pri gradnji vjetroelektrana. Bašića i Stipića se tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

U bosanskohercegovačkom državnom sudu do utorka nisu zaprimili povratnicu kao dokaz da su Bašić i njegov odvjetnik primili pisani otpravak prvostupanjske odluke.

"Do sada nije zaprimjena žalba na predmetno rješenje Suda, tako da prvostupanjsko rješenje  još uvijek nije pravomoćno. U slučaju podnošenja žalbe ona će biti odmah proslijeđena Prizivnom odjelu Suda BiH na odlučivanje", stoji u sudskom očitovanju.

Sve u rukama Grubeše

Daljnji postupak je takav da se pravomoćna odluka suda dostavlja Ministarstvu pravosuđa BiH, koje onda, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, donosi konačnu odluku o izručenju.

To praktično znači kako će konačnu riječ u ovom slučaju imati ministar pravosuđa Josip Grubeša, kadar HDZ BiH, koji može ali i ne mora uvažiti sudsku odluku.

Milenko Bašić slovi za jednog od najbogatijih poduzetnika u BiH. Njegov "Lager" se bavi prodajom i servisiranjem građevinskih strojeva i zastupa tvrtrke poput "Caterpillara", "Hyundaija" i "Terexa". Zapošljava više od 300 ljudi a procjena je kako godišnje prihoduje oko 500 milijuna eura.

Otvorene prijetnje

''Nekolicina bivših ministara u hrvatskim vladama izjavili su kako im je Bašić otvoreno prijetio, odnosno kako se agresivno ponašao nastojeći dobiti posao gradnje vjetroelektrane'', piše Hina.

Za Josipu Rimac, koja je prvoosumnjičena u ovoj aferi, navodi se da je kao državna tajnica u ministarstvu uprave koristila svoj utjecaj i od raznih državnih tijela, poput HERA-e i HROTE-a, dobila dozvole i suglasnosti koje se inače nije moglo dobiti. Za to je uzimala mito od poduzetnika za sebe i za svoje pomagače.

Rimac i Bašića USKOK sada tereti za trgovanje utjecajem te davanje i uzimanje mita. Uz njih dvoje te Stipića na popisu optuženih je još deset osoba, navela je hrvatska agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close