15 vjetroagregata

Vjetroelektrana Podveležje će biti puštena u rad 2019. godine

Planira se gradnja 15 vjetroagregata s rotorima, kućištima i tornjevima, a biti će napravljeni i pristupni putovi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 03. 2018. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Puštanje u rad vjetroelektrane Podveležje planirao je za ljeto 2019. godine'',  rečeno je na prezentaciji projekta održanoj u utorak u Centru za kulturu u Mostaru.  

Planira se gradnja 15 vjetroagregata s rotorima, kućištima i tornjevima, a biti će napravljeni i pristupni putovi. Predviđa se da će svaki od 15 vjetroagregata biti instaliran s kapacitetom od 3,0 MW  i maksimalnim kapacitetom od 48 MW.

Poduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo" (EP BiH) gradi vjetroelektranu Podveležje kapaciteta do 48 MW. Projekt se nalazi blizu grada Mostara i financira ga Njemačka razvoja banka KfW i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo u omjeru približno 80% : 20%. JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo će biti operator elektrane.

Izvođač građevinskih radova na izgradnji i rekonstrukciji lokalnih prometnica vjetroelektrane (Lot 3) je Konzorcij koji se sastoji od HP INVESTING d.o.o. Mostar, AMITEA d.o.o. Mostar i IZGRADNJA TOJAGA d.o.o. Mostar. Ugovor za instaliranje 110/30 kV trafostanice i 30 kV sustava kabliranja (Lot 2) dodijeljen je društvu ABB d.o.o. Zagreb. Izvođač radova za instaliranje vjetroturbina (Lotl) nije poznat u ovom trenutku, budući da je postupak nabavke trenutno traje.

Projekt izgradnje Vjetroelektrane Podvežje predstavlja razvojnu priliku i ukupnu šansu ne samo da se poveća proizvodnja električne energije, već i da služi kao pokretačka snaga ekonomskog razvoja u ovoj regiji.

''Projekt Vjetroelektrane Podveležje predstavlja značajnu strategiju korist ovoj regiji, a cilj je osigurati za nacionalnu mrežu do 48 MW pouzdane i ''česte" električne energije. Prethodna procjena utjecaja na okoliš za Projekt izrađena je 2008. godine, i tada je prvi put izdana okolinska dozvola, a 2013.godine je izdana obnovljena okolinska dozvola'', navedeno je na prezentaciji ovog projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close