Urbanizam i zelenilo

Upamtite obećanje o zelenim površinama: Želimo raditi transparentno

Tijekom rasprave moglo su čuti kako su uvjereni da bi projekt prošao do realizacije bez da građane itko išta pita…
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 07. 2021. u 14:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo raditi transparentno i na zadovoljstvo naših građana. Nakon javnih rasprava, iskazanoj mišljenja i prijedloga građana, idemo u izradu projektne dokumentacije i realizaciju projekta'', rekla je za Bljesak.info Marina Deronjić načelnica Odjela za urbanizam Grada Mostara.

Naime, prije nekoliko dana građani Ulice Leopolda Mandića zatražili su očitovanje o radovima koji se planiraju u njihovu naselju za koje su saznali slučajno. Građani su se pobunili protiv ideje da se na zelenim površinama grade parking mjesta. Na javnoj raspravi do koje je došlo, mogle su se čuti razne ideje, a građane se uvjeravalo u mnoge radove iako su sredstva namijenjena samo za zelene površine. Potom su tražili da se u sve uključe stručnjaci za zelenilo.

Tijekom rasprave moglo su čuti kako su uvjereni da bi projekt prošao do realizacije bez da građane itko išta pita i da oni slučajno nisu saznali da se na zelenim površinama ucrtavaju parkinzi. Tvrde kako je Mjesnoj zajednici rečeno kako projekt mora proći te su se pojavile inicijative za pravljenje kapelice što je stvorilo dojam da je nekome u cilju samo betoniranje pod krinkom ''zelenih radova''. Upozorili su i kako su svi prali ruke od projekta koji, kako im je rečeno, nije ni potpisan.

No, Deronjić kaže kako joj navodi o potpisu, a koji su javno rečeni građanima na raspravi, nisu jasni.

''Nije mi jasno na što ste mislili da neću da potpišem projekt, jer idejno rješenje mi nije dostavljeno. Što se tiče ne održavanja javne rasprave, odnosno informacije da se ista neće održati, je vjerojatno nečije osobno mišljenje, jer je stajalište Grada, da se građani maksimalno uključe u donošenju odluka, te javne rasprave s predloženim rješenjima organizira povjerenik Mjesne zajednice'', rekla je Deronjić za Bljesak.info.

Kaže kako su uređenja zelenih površina prioritet, te da se radovi izvode ovisno o financijskim sredstvima.

''Kako bismo uključili javnost, pripremi se skica - idejno rješenje uređenja prostora - zelene površine, a prema zahtjevima građana sa predmetnog lokaliteta'', rekla je.

Građani su upozorili kako se i u drugim mostarskim kvartovima može očekivati isto i da se pripremaju nove ideje za obračun sa životnim prostorom u Mostaru. A upravo to se i dogodilo. Nekoliko dana kasnije, iz jednog drugog mostarskog kvarta upozoreno je da se uređenju zelenih površina pristupa bez javnih rasprava te da im se, baš kao i stanarima Ulice Leopolda Mandića, govori da prihvate projekt da novac ne bi propao.

Istodobno, na sjednici Gradskog vijeća među vijećničkim inicijativama pokrenuta je i onda da se podijele otkazi svima u mostarskom Urbanizmu.

Na sjednici je zatraženo i da Grad objavi sva projektna rješenja zelenih površina te dječjih igrališta u Gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close