Hoću majko, hoću

Tko u mostarskim naseljima održava zelene površine?

Skupljanje i tretiranje komunalnog otpada rak je rana Grada Mostara.
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 11. 2020. u 13:41 Bljesak.info
Tko u vašem naselju održava zelene površine?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Komunalna poduzeća čiste rijetko ili nikako, a zelene površine u kvartovima u Mostaru održavaju isključivo građani", mišljenje je većine u video anketi Prava na grad.

Mostar je nekad bio poznat kao grad sa mnogo zelenila, cvijeća i prekrasnih drvoreda.

Posljednjih godina stanje je loše i kada je riječ o ovoj tematici.

''Komunalne djelatnosti su od javnog interesa i obavljaju se kao javne službe. Pod pojmom javnog interesa u komunalnim djelatnostima podrazumijeva se zadovoljavanje onih potreba urbanog i civilizacijskog društva koje su nezamjenjiv uvjet života i rada građana, državnih tijela i drugih subjekata.

Nažalost, Grad Mostar upravo zbog nekvalitetnih komunalnih usluga sve više gubi obilježja urbane sredine'', ističu iz organizacije Pravo na grad.

Navode kako je skupljanje i tretiranje komunalnog otpada rak rana Grada Mostara.

''Dva i pol desetljeća nakon rata, Gradska uprava nije pronašla rješenje za ovaj segment komunalnih usluga. Jedan od postulata zaštite potrošača je da pružatelj usluga treba pružati usluge svim potrošačima pod istim uvjetima. Imaju li svi potrošači iste uvjete kada je u pitanju ova usluga?'', dodaju.

''Sudeći po stanju na terenu, jednakost postoji samo u segmentu iznosa koji se plaća. No, je li korektno da isti iznos plaćaju građani koji imaju uređene lokacije i posude za otpad, oni koji imaju kontejnere polupane, bez poklopaca i točkova koji su locirani na neuređenim lokacijama koja su izvorište zaraze, oni koji imaju velike otvorene kontejnere koji su odavno trebali biti prošlost ili pak oni koji uopće nemaju u svojim naseljima kontejnere nego smeće odlažu na udaljenim lokacija najbližih naselja'', ističu iz udruženja Pravo na grad.

Kopirati
Drag cursor here to close