Sjednica Vlade FBiH

Ulaganje od 147 milijuna maraka neće zaobići ni Mostar

U okviru ovog Programa bit će financirano ukupno 11 projekata na području Federacije BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 03. 2023. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, usvojila Program utroška sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima - Transfer za izgradnju autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta" u iznosu od 147.600.000 KM, utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH ovom ministarstvu. U okviru ovog Programa bit će financirano ukupno 11 projekata na području Federacije BiH.

Orašje - Tuzla, Tuzla - Sarajevo

Za izgradnju autoceste Orašje - Tuzla, dionica Maoča – Tuzla (Lot V Čanići – Tuzla), u dužini od osam kilometara, planirano je 10.000.000 KM. Također je 10.000.000 KM predviđeno za izgradnju poddionice Šićki Brod - Đurdevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo. Sredstva su namijenjena za projektiranje i eksproprijaciju, te građevinske radove i nadzor.

Mostar - Široki Brijeg - granica RH

Sredstva od 9.000.000 KM predviđeno je izgradnju brze ceste Bihać – Cazin - Kladuša - Republika Hrvatska, dionica Bihać - Cazin, poddionica Kamenica - Bisovac u dužini od sedam kilometara, te 10.000.000 KM za izgradnju brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica Republike Hrvatske. Sredstva su namijenjena za projektiranje i eksproprijaciju.

Lašva - Nević Polje

Za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje planirano je 42.000.000 KM, te 2.000.000 KM za dionicu prolaz kroz poslovnu zonu Vitez (LOT 4) na brzoj cesti Lašva - Nević Polje. Sredstva su namijenjena za projektiranje, eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor. Također je za izgradnju brze ceste Lašva – Travnik - Jajce, dionica Nević Polje – Turbe,  u dužini od 10,8 kilometara planirano 3.000.000 KM, i to za projektiranje.

Varda - Rodoč

Sredstva u iznosu od 46.600.000 KM planirana su za izgradnju brze ceste Prača - Goražde, Lot 1 i Lot 2 (Tunel Hranjen 5,5 km i trasa BC 12,9 km), i to za eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor.

Osam milijuna KM bit će izdvojeno za eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor tokom izgradnje južne obilaznice Mostara (četiri milijuna KM) i pristupne ceste Varda – Rodoč (četiri milijuna KM).

Za projekt izgradnje gradskog autoputa u Sarajevu, dionica Stup - Buća Potok - Pofalići - Velešići - Bentbaša planirana su tri milijuna KM, a sredstva su namijenjena za studije, projektiranje i revizije.

Kreševo - Kiseljak

Danas usvojenim Programom, planirana su četiri milijuna KM za rekonstrukciju i sanaciju ceste Kreševo – Kiseljak, od čega su dva milijuna KM namijenjena za eksproprijaciju i projektiranje, te dva milijuna KM za građevinske radove i nadzor.

Dio odobrenih sredstava za ove projekte nalazi se na posebnom računu za financiranje kapitalnih infrastrukturnih projekata u okviru Jedinstvenog računa Trezora, dok će se ostatak potrebnih sredstava osiguravati sukcesivno u skladu sa potrebama.

Za provođenje ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo financija, JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar i JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, svako u okviru svoje nadležnosti.

Obilaznice i rekonstrukcije

Sredstva sa namjenskog računa će se prenositi u tranšama na račun implementatora odobrenih projekata nakon što prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dostave dokaze o izvedenim radovima ili uslugama. Implementatori projekata su obavezni kvartalno izvještavati o realizaciji projekata Federalno ministarstvo koje će kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo financija.

O načinu utroška odobrenih sredstava za ove projekte potpisati će se ugovori između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i implementatora odobrenih projekata kojim će se detaljnije utvrditi međusobna prava i obveze.

Kako je obrazložilo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, ovi projekti kandidirani su u Programu javnih investicija FBiH, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o izradi Programa javnih investicija u Federaciji BiH. Također, predloženi projekti su usklađeni sa Transportnom strategijom FBiH 2016 - 2030. godina, te zahtjevima JP Autoceste FBiH i JP Ceste FBiH za 2023. godinu, a radi se o nastavku realizacije projekata iz 2022. godine. U projektu modernizacija magistralnih cesta nalaze se projekti izgradnje obilaznica i rekonstrukcije u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close