Zakazana sjednica

Razgovori o Uborku

Održat će se tematska sjednica Gradskog vijeća grada Mostara na temu rješavanja pitanja odlaganja otpada
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 06. 2021. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tematska sjednica Gradskog vijeća (GV) Grada Mostara održat će se u četvrtak, 10. lipnja, u Gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati, a vijećnici će razgovarati o regionalnoj deponiji Uborak-Buđevci, priopćeno je iz GV-a Grada Mostara.

Inicijativa

Podsjetimo, građani i građanke okupljeni oko građanske inicijative ''Jer nas se tiče'' podnijeli su službenu inicijativu za organiziranje tematske sjednice Gradskog vijeća grada Mostara na temu rješavanja pitanja odlaganja otpada kao i konačno zatvaranje i saniranje postojeće deponije Uborak, te njeno potpuno izmještanje na novu lokaciju.

''S obzirom na to da su vijećnici kroz svoju predizbornu kampanju isticali da je jedno od gorućih pitanja Mostara upravo problem deponije Uborak – jasno očekujemo da će isti, najveći ekološki problem grada Mostara upravo staviti na prvo mjesto njihovih budućih aktivnosti te učiniti sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi a deponija konačno zatvori i izmjesti'', poručili su građani okupljeni oko udruge Jer nas se tiče, nakon upućivanja inicijative.

Pet godina za Uborak U intervjuu za Bljesak.info Mario Kordić, mostarski gradonačelnik rekao je kako ''trebamo iza sebe ostaviti red jer ne možete napustiti onaj lokalitet ako ga niste sanirali i nadam se da će se to dogoditi u sljedećih pet godina''.

Pet godina za Uborak

U intervjuu za Bljesak.info Mario Kordić, mostarski gradonačelnik rekao je kako ''trebamo iza sebe ostaviti red jer ne možete napustiti onaj lokalitet ako ga niste sanirali i nadam se da će se to dogoditi u sljedećih pet godina''.

Pročitajte još

Na pitanje može li se dogoditi da ulice Mostara opet budu zatrpane smećem Kordić je rekao da se može dogoditi i hoće ako se ne bude radilo, no nada se do tog scenarija neće doći.

''Ideja je da mi odradimo svoj dio posla. Uborak i deponija su jedna mega priča. Apsolutno znamo što s Uborkom. Uborak je lokalitet koji treba gledati u nekoliko faza i treba shvatiti da je to trenutno jedina sanitarna deponija koju mi imamo. U ovom momentu nemamo alternative. Imamo prijedlog plana prilagodbe deponije. To je ono čemu ozbiljno moramo racionalno i ozbiljno pristupiti. To znači da će deponija ići u rješavanje u nekom procesu. Trebamo iza sebe ostaviti red jer ne možete napustiti onaj lokalitet ako ga niste sanirali i nadam se da će se to dogoditi u sljedećih pet godina. Jedan od scenarija je trogodišnji plan prilagodbe koji bi i građanima sigurno bio draži. No, petogodišnji plan je realan. Ako budemo išli u smjeru trogodišnjeg plana, bojim se da ćemo tri godine imati isti problem. Petogodišnjim planom imamo šansu riješiti priču oko deponije'', rekao je Kordić tada.

Plivanje u smeću

Sredinom svibnja smo pisali kako bi grad Mostar bi potkraj ljeta opet mogao plivati u smeću, jer uz trenutne uvjete, odlaganje otpada na mostarsku deponiju Uborak moguće je još dva mjeseca, a budući da se do rješenja neće moći doći preko noći, mostarske ulice mogle bi ponovno postati ''otvoreni'' kontejner. Iz mostarske Gradske uprave tada je rečeno kako će se održati posebna sjednica Gradskog vijeća na ovu temu, a Al Jazeera Balkans, koja je posvetila prilog ovom mostarskom vječitom problemu, podsjeća kako je Ministarstvo za zaštitu životne sredine Federacije BiH predložilo zatvaranje mostarske deponije Uborak u roku tri ili pet godina, zavisno od brzine pronalaženja rješenja.

Aktivisti pak smatraju da je i tri godine previše, a to su istaknuli i u poslanim komentarima na dokument koji se zove Studija o procjeni utjecaja na okoliš za – Projekt proširenje Deponije Mostar d.o.o – Regionalna Deponija Uborak – Buđevci, Grad Mostar.

Aktivisti su naveli kako je posebno alarmantna objavljena Studija utjecaja na okoliš za proširenje nelegalne deponije Uborak koja zaključuje kako se projektom proširenja deponije ne mogu osigurati povoljni uvjeti za zaštitu okoliša na lokaciji deponije i njenoj okolini te da novi projekt proširenja deponije nije siguran sa stanovišta utjecaja na okoliš.
 
Aktivisti se pitaju: ''Što reći? Struka je napokon progovorila. Pametnom dosta. Treba li još dokaza o deponiji smrt?''

Obećanja stranaka uoči izbora

Podsjećamo, uoči izbora u Mostaru portal Bljesak.info napravio je svojevrsno sučeljavanje stranaka po gorućim pitanjima u Gradu. Jedno od njih bio je i Uborak, a evo što su stranke, koje su među anketiranima, prošle u Vijeće, govorile o Uborku.

Naša stranka navela je kako je jedno od rješenja za Uborak izgradnja spalionice po uzorku na mnoge zapadne zemlje.

''Spalionice ne samo da su ekološki čiste nego čak i generiraju prihode u obliku električne energije i/ili tople vode za grijanje stanovništva. Švicarska je već 2000. godine zabranila deponije poput one na Uborku i trenutno u Švicarskoj na 8,5 milijuna stanovnika postoji 30 spalionica otpada, tj. u prosjeku jedna spalionica na 280.000 stanovnika. Usporedbe radi, možemo analizirati situaciju u malom gradu Thun na obalama istoimenog jezera. Spalionica u tom gradu procesira 100.000 tona otpada koju proizvode 300.000 stanovnika, što je jako slično u brojkama regionalnoj deponiji Uborak. Istovremeno, proizvodi 12 MW električne energije i 34 MW tople vode za grijanje. Naravno, izgradnja spalionice bi morala ići ruku pod ruku s izradom programa reciklaže u Mostaru te popratnim pravilima za domaćinstva, obrte, i firme. Ovo nije jeftin projekat ali smatramo da ako prave osobe budu izabrane u Vijeće, neće biti teško pronaći donacije i partnere za realizaciju istog. Tražit ćemo podršku i ambasada ali i naših partnera u Bruxellesu da Mostar pretvorimo iz 'Grada-slučaja' u 'Grad-primjer' uspješnog upravljanja otpadom'', navela je Naša stranka.

Koalicija za Mostar 2020 rekla je kako je neophodno naći novu lokaciju za deponiju i definirati je u prostorno-planskim dokumentima.

''Nova deponija ne smije biti samo puko odlagalište otpada, nego moderna tvornica za preradu otpada i dobivanje proizvoda poput bio goriva, poluproizvoda za cementare, recikliranu plastiku itd. Nova deponija mora biti samostalni profitni centar…. Prethodna pretpostavka i za efikasan sustav komunalnih poduzeća i za rad nove deponije je uvođenje obveznog selekcioniranja otpada u Gradu'', navela je ova koalicija.

HDZ BiH je uoči izbora rekao kako će ''za početak biti potrebno utvrditi stvarno stanje u svim javnim poduzećima, jer prema nalazima Ureda za reviziju institucija Federacije BiH ima dosta nepravilnosti''.

''Dugo godina su poslovali bez adekvatnog nadzora jer su ovlasti Gradonačelnika u kontroli i upravljanju javnim poduzećima bile ograničene. Potrebno je izraditi studiju s ciljem utvrđivanja najoptimalnijeg modela upravljanja otpadom u Gradu Mostaru. Ovisno o rezultatima studije može doći do potpune reorganizacije ili prilagodbe postojećih poduzeća kako bi zadovoljili potrebne standarde. Novac koji se izdvaja je dostatan za održavanje određene razine usluge, ali način i organizaciju rada treba sustavno promijeniti'', naveo je HDZ BiH.

Hrvatska republikanska stranka navela je kako se problem Uborka, jednako kao i problem komunalnih poduzeća ne može riješiti bez ogromnih ulaganja koja moraju pratiti sve razine vlasti, osobito ako se zna da je Mostar regionalno središte odlaganja otpada. Čekanje plana Republikanci ističu kako postojeća deponija u Mostaru mora biti pod hitno modernizirana do određivanja nove lokacije te da se moraju primijeniti odgovarajuće ekološke mjere radi zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

''Nažalost, svjedoci smo da su u okolici Deponije izgrađeni bespravni objekti, te će rješenje ovog problema biti znatno otežano, a sve zbog nerada Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara. Što se tiče komunalija, one moraju pratiti taj program selektivnog odlaganja i iskorištavanja otpada. Mi smo ponudili model podzemnih kontejnera i privatnih kanti za otpad. Naravno, to iziskuje i odgovornost građana da poštuju taj model, što se jedino može napraviti uvođenjem komunalnih redara i naplatama kazni za nepravilno odlaganje'', navodi HRS.

Kopirati
Drag cursor here to close