100 dana

Pet godina za Uborak

''Jedan od scenarija je trogodišnji plan prilagodbe koji bi i građanima sigurno bio draži. No, petogodišnji plan je realan'', rekao je Kordić.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2021. u 09:49 B. JURIČ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trebamo iza sebe ostaviti red jer ne možete napustiti onaj lokalitet ako ga niste sanirali i nadam se da će se to dogoditi u sljedećih pet godina'', kaže u intervjuu za Bljesak.info Mario Kordić, mostarski gradonačelnik koji je na ovoj funkciji stotinu dana.

U intervjuu za portal Bljesak.info, prvom kojeg mostarski gradonačelnik daje ovom portalu jer je prošli poručio preko ureda za medije kako to neće nikada učiniti, Kordić govori o gorućim temama. Kaže kako pokušava sva pitanja držati na površini ali kako treba imati razumijevanja kad je u pitanju rješavanje gradskih problema.

Bljesak.info: Druga teška tema svakako je Uborak. Može li se dogoditi da  ulice budu opet zatrpane smećem? Kako riješiti Uborak, može li Mostar prestati biti grad slučaj kad je u pitanju smeće?

KORDIĆ: Može li se dogoditi? Može i hoće ako ne budemo radili. Ne mora nam se dogoditi i ja se nadam da neće, jer je ideja da mi odradimo svoj dio posla. Uborak i deponija su jedna mega priča. Apsolutno znamo što s Uborkom. Uborak je lokalitet koji treba gledati u nekoliko faza i treba shvatiti da je to trenutno jedina sanitarna deponija koju mi imamo. U ovom momentu nemamo alternative. Imamo prijedlog plana prilagodbe deponije. To je ono čemu ozbiljno moramo racionalno i ozbiljno pristupiti.

Foto: Bljesak.info / 

Bljesak.info: Što to znači?

KORDIĆ: To znači da će deponija ići u rješavanje u nekom procesu. Trebamo iza sebe ostaviti red jer ne možete napustiti onaj lokalitet ako ga niste sanirali i nadam se da će se to dogoditi u sljedećih pet godina. Jedan od scenarija je trogodišnji plan prilagodbe koji bi i građanima sigurno bio draži. No, petogodišnji plan je realan. Ako budemo išli u smjeru trogodišnjeg plana, bojim se da ćemo tri godine imati isti problem. Petogodišnjim planom imamo šansu riješiti priču oko deponije.

Bljesak.info: Što sadrži petogodišnji plan?

KORDIĆ: Petogodišnji plan sadrži saniranje postojeće deponije, njezino konzerviranje, zatvaranje, otplinjavanje, zatvaranje ove dvije druge kazete koje su trenutno prilično pune, kao i otvaranje kazete koja bi se koristila za zbrinjavanje otpada. Ono što je opet jako bitno naglasiti, potrebno je uvesti struku i zbrinjavati otpad po struci, tako kako je možda trebalo čitavo vrijeme gospodariti. Uz to, treba krenuti u gradnju pročistača procijednih voda. Tu je i dogradnja reciklažnog dvorišna, šrediranje otpada. U to bi trebalo uložiti otprilike desetak milijuna maraka i za to nam je potrebno razdoblje od pet godina. Takvim pristupom lokalitetu doći ćemo u situaciju da za pet godina možemo pričati o zatvaranju, ali pravom zatvaranju te deponije.

Bljesak.info: Mostar nema novca za to.

KORDIĆ: To je sada otvoreno pitanje i sigurno ima načina. Kako to sve skupa isfinancirati, to će biti predmet razgovora s vijećnicima. Hoće li to biti upravljanje s javno privatnim partnerstvom ili neki drugi model, to će vijeće ocijeniti.

Bljesak.info: Bilo je informacija da se jedno poduzeće nudilo gradu da preuzme gospodarenjem otpadom.

KORDIĆ: Desetine njih se nudi ovih dana. Pretpostavljam da ćemo imati još njih desetak. Predviđeno je da firme koje uđu u uži izbor svim vijećnicima prezentiraju svoje rješenje. Ono što je bitno je da mještani shvate da je moja iskrena namjera pri obilasku lokaliteta bila da svi utvrdimo sve detalje i okolnosti oko deponije. U ova tri mjeseca upoznao sam se i pročitao sve što je vezano za deponiju, sve mogućnosti i sve trendove. Organizirat ćemo i javnu raspravu na temu plana prilagodbe i svakako ćemo u ovom mjesecu već imati jasnu sliku.

Foto: Bljesak.info / 

Bljesak.info: Kojem se planu nadate petogodišnjem ili trogodišnjem da će zadobiti povjerenje, budući da je atmosfera takva da se grad želi riješiti smeća?

KORDIĆ: Nadam se i apeliram da ovo bude petogodišnji plan jer je on realan. Tad ja mogu mirne duše reći da će biti do nas kako će to izgledati za pet godina.

Bljesak.info: Ako bude trogodišnji plan?

KORDIĆ: Gledajte, ja ne mogu obećavati nešto što ne mogu napraviti. Pokušavam biti realan u pristupu i tražim isti pristup od svih sugovornika. U međuvremenu će se tražiti nove lokacije, paradigma zbrinjavanja otpada se u međuvremenu u par smjerova otišla. Ljudi taj komunalni otpad pretvaraju u novac, ta tehnologija ode daleko, i sigurno da će se u sljedećih par godina naći još novih vizija. Što je za nas dobro to će vidjeti gradsko vijeće, bitno je da se pošalje poruka da se deponijom ozbiljno bavimo, i da nećemo stati dok taj problem ne završimo. Da se ranije odnosilo ovako s deponijom, možda bi već imali rješenje. Guranjem pod tepih problem postaje samo još veći i veći.

 

Kopirati
Drag cursor here to close