Vlada HNŽ

U potpunosti zaokružena županijska financijska konstrukciju za ovu i sljedeću godinu

Povećana su izdvajanja za različna područja, osobito braniteljsku populaciju, stipendiranje studenata, prijam vježbenika, te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 12. 2017. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Vlada HNŽ-a

Na današnjoj 67. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je utvrdila Prijedlog Proračuna HNŽ i Prijedlog Zakona o izvršenju Proračuna za 2018. godinu.

Prijedlog Proračuna utvrđen je u iznosu od 210.964.632 KM , što predstavlja povećanje za više od 14 milijuna KM u odnosu na plan za 2017. godinu. Posebno je naglašeno kako će Proračun i  sljedeće godine imati  razvojnu dimenziju, koja se ogleda u izdvajanju još značajnijih sredstava za poticaje u gospodarstvu, turizmu, poljoprivredi i za Zračnu luku u Mostaru.

Istaknuto je, također, da su povećana izdvajanja za različna područja, osobito braniteljsku populaciju, stipendiranje studenata, prijam vježbenika, te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata.

Vlada će i sljedeće godine nastaviti snažno podupirati općine, posebice njihove značajne infrastrukturne projekte. 

Nakon utvrđivanja Prijedloga Proračuna, Vlada je dala suglasnost i na financijske planove izvanproračunskih korisnika, čime je u potpunosti zaokružila županijsku financijsku konstrukciju za ovu i sljedeću godinu.

Vlada je dala suglasnost na rebalans Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2017. godinu u iznosu od 131.573.000 KM što je u odnosu na Financijski plan povećanje od 7,91% odnosno za skoro 10 milijuna KM.

Istaknuto je kako će višak sredstva u odnosu na planirana biti najvećim dijelom utrošen za  poboljšanje materijalnog statusa bolničkih i zdravstvenih ustanova u HNŽ.

Također, Vlada je dala suglasnost i na Financijski plan Zavoda, koji za sljedeću godinu iznosi 130.903.000 KM što je povećanje za 7,36%.

Vlada je dala suglasnost i na Financijski plan Službe za zapošljavanje za 2018. godinu koji iznosi 14.134.794,00 KM što je povećanje u odnosu na ovu godinu za više od 7 %.

Na današnjoj sjednici dana je suglasnost i na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ za 2018. godinu, koji iznosi 4.150.000 KM, te je u odnosu na ovu godinu uvećan za 1,5 milijuna KM.

Govoreći o danas usvojenim financijskim dokumentima dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da su nastavljeni pozitivni trendovi povećanja njihovih iznosa.

''Zahvaljujući dobrom radu i domaćinskom odnosu prema javnim sredstvima povećali smo prihode koji su nam na raspolaganju kako u Proračunu HNŽ, tako i u financijskim planovima izvanproračunskih fondova. Sredstva smo usmjerili prema različnim potrebama građana i vjerujem u to kako će u godini koja je pred nama biti još vidljiviji pozitivni pomaci u našoj zajednici'', kazao je predsjednik Herceg.

Također, Vlada je danas donijela odluke kojima je omogućena isplata dodatnih milijun KM za rješavanje pravosnažnih sudskih rješenja kroz izvansudske nagodbe.


U 2017. godini Vlada je za ovu namjenu ukupno izdvojila 3.000.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close