skupština

Proračun HNŽ bez deficita, uštede na plaćama zaposlenih

Gospodarstvo / Flash | 08. 12. 2015. u 12:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj sjednici u Mostaru, pored ostaloga, raspravljat će o Nacrtu proračuna HNŽ-a za 2016. godinu koji iznosi oko 190 milijuna KM i u prihodovnoj i u rashodovnoj strani.

''To znači da u ovom proračunu nije planiran deficit te da se s prihodima koje ova županija ima planira pokriti taj iznos rashoda'', kazao je u izjavi novinarima uoči sjednice predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago, koji je istaknuo kako se do kraja mjeseca planira usvojiti proračun za iduću godinu.

Po njegovim riječima, u nacrtu proračuna pokušao se ograničiti rast na plaćama, uz obvezu povećanja za minuli rad na godišnjoj razini za 0,6 posto.

''Smatram kako je najvažnije to što je ova vlada u startu prepoznala da su jedine moguće uštede na bruto plaćama zaposlenih, a koje se u nacrtu kreću negdje oko 110 milijuna KM'', kazao je Špago.

Proračun bez razvojnog dijela

Istaknuo je kako je nacrtom predviđeno sve ono što je i do sada županija financirala, od plaća proračunskih korisnika do sufinanciranja rada zdravstvenih ustanova, visokoškolskih javnih ustanova, socijalne oblasti te sve ostalo predviđeno kako županijskim tako i federalnim zakonom.

Špago je ovogodišnji proračun nazvao stabilizirajućim, kazavši kako ne posjeduje razvojni dio.

''Ove godine smo predvidjeli neka minimalna sredstva za poticaje u gospodarstvu i poljoprivredi, odnosno u nekim drugim resorima i ministarstvima, ali nije to još ono što bi trebalo biti'', kazao je Špago, izrazivši nadu kako će u idućem razdoblju kroz zamah rada nove vlade ti segmenti proračuna biti popravljeni.

Potpredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako proračun za 2016. godinu ipak ima elemenata koje se odnose na ekonomsku agendu, jer u njemu su izdvojena sredstva za razvojnu strategiju ove županije, a koja je polazni uvjet da bi uopće mogli razgovarati i s Europskom unijom i koristiti ona sredstva koja se odnose na IPA i predpristupne fondove, fondove prekogranične suradnje.

On je istaknuo kako se očekuje da se do proljeća iduće godine dobije novi zakon o pripadnosti javnih prigoda, što će ovoj županiji omogućiti nešto veća sredstva u odnosu na ono što je do sada imala, a za što je bila, kako je rekao, zakinuta svih ovih godina.

''Ako se to dogodi mi ćemo proračunsku 2016. godinu nadam se završiti uspješno, odnosno osigurati još više sredstava za one nepokrivene ili slabo pokrivene djelatnosti ove županije'', kazao je Martinović.

Bez deficita

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg nazvao je uravnoteženim Nacrt zakona proračuna za 2016. godinu jer, kako je kazao, prihodi i primici moraju biti jednaki rashodima i izdacima.

''S druge strane, ovaj je proračun stabilizacijski i održiv u postojećim fiskalnim okolnostima, a ono što me veseli je to da nacrtom nije predviđen deficit. Realni prihodi su projicirani za 2,5 milijuna više nego u 2015., a rashodi su manji za 3,5 milijuna KM'', kazao je Herceg.

Dodao je kako su nacrtom također predviđena sredstva za rješavanje pitanja zajedničkog smještaja institucija ove županije, kao i dodatna sredstva za isplatu proračunskih korisnika koji su tužili Vladu. Po njegovim riječima, predviđeno je dodatnih milijun maraka za sudske nagodbe, a u dokumentu okvirnog proračuna koji su usvojili, predviđeno je 3 milijuna KM u 2017. i 5 milijuna KM u 2018. godini.

''Spomenute tužbe proračunskih korisnika zaista su velika opterećenja za županijski proračun. Osnovica je negdje blizu 20 milijuna KM, ali nažalost zatezne kamate i sudski troškovi su došli gotovo do glavnice i po toj osnovi imamo negdje oko 37 milijuna KM", kazao je Herceg i istaknuo kako su zbog toga pokrenuli novi način rješavanja tih tužbi, a to su izvansudske nagodbe kako bi se oni koji su tužili odrekli kamata.

Na sjednici Skupštine, koja je u tijeku, raspravljat će se i o Nacrtu zakona o izvršenju proračuna HNŽ-a za 2016. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close