Tužba

Tužiteljstvo istražuje tko je kriv za tužbu Strabaga

Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 09. 2017. u 11:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Bosna i Hercegovina i službeno od austrijske kompanije Strabag izgubila spor težak više od 1,2 milijuna KM, na potezu je Tužiteljstvo BiH, koje sada, nakon što je nastala šteta, ima osnova da reagira i procesuira one koji su za to odgovorni, objavile su Nezavisne novine.

"Postoji predmet i predmet je u radu. Više informacija i detalja ne možemo davati", rečeno je Nezavisnim novinama u Tužiteljstvu BiH.

Istraga o ovom slučaju u Tužiteljstvu BiH vodi se već godinama, a kako je pojašnjeno iz nekoliko izvora, ta istraga ranije nije mogla biti okončana iz razloga što nije bilo nikakve štete po proračun ili BiH. Sada, kako pojašnjavaju, stvoreni su svi preduvjeti da se optuže oni koji su doveli do toga da proračun bude oštećen za 642.263 eura ili 1.256.139 KM.

"Istraga se vodila ranije i čekalo se da se okonča spor, jer do presude arbitražnog suda nije bilo nikakve štete po BiH, tako da se optužnica nije ni mogla napisati. Tender zbog kojeg će BiH ostati bez više od 1,2 milijuna KM raspisan je bez minimuma dokumentacije, čak bez glavnog projekta, iako se znalo da je bez njega nemoguće dobiti građevinsku dozvolu. Pored glavnog projekta, za apliciranje za građevinsku dozvolu treba vam još 27 dokumenata i već tada se znalo da od tog posla neće biti ništa", ispričao je izvor Nezavisnih.

Inače, prvi tender za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja, zbog kojeg BiH i treba platiti austrijskom Strabagu 1,2 milijuna KM, raspisan je 2011. godine u vrijeme dok je Ministarstvom prometa i veza BiH rukovodio Rudo Vidović.

Pored Vidovića, u raspisivanju tendera sudjelovala je i Jedinica za implementaciju projekta "Autocesta na koridoru 5c", na čijem čelu je bio Namik Kupusović. Na tom tenderu, s ponudom od 21 milijun eura, pobijedila je austrijska kompanija Strabag, a ugovor s njom potpisao je upravo Vidović, te tadašnji predsjednik Uprave "Hrvatskih autocesta" iz Hrvatske Stjepko Boban.

Ugovorom je bilo definirano da u posao budu uvedeni u roku od 180 dana, što se na kraju nije dogodilo, a samo dan nakon isteka tog roka Strabag pokreće spor protiv BiH i Hrvatske, tražeći da im se plate penali jer nisu na vrijeme uvedeni u posao.

Za razliku od BiH, Hrvatska je prihvatila ponudu Strabaga i bez arbitraže pristala da im isplati novac, što je, kako se sada ispostavilo nakon odluke arbitražnog suda, bio dobar potez, navode Nezavisne novine.

Odluku da BiH ne isplaćuje novac Strabagu, već da ide na arbitražu, donio je Damir Hadžić, tadašnji ministar prometa i veza BiH, koji je na jednoj od sjednica Vijeća ministara BiH insistirao na tome da se ide na arbitražu i da se procesuiraju odgovorni koji su doveli do toga.

"Arbitražne presude su konačne i izvršne i nema nikakvih žalbi, ali teško je taj novac naplatiti jer ne postoji mehanizam naplate tih presuda", rekao je Nezavisnim Mlađan Mandić, pravobranitelj BiH.

Banjalučke novine navode kako je zanimljivo je da su se Hrvatska i BiH nakon što je Strabag odustao od posla dogovorile da posao dodijele firmi Viadukt iz Zagreba, s tim da je dogovoreno da pola posla pripadne zeničkoj kompaniji Metalno.

Međutim, na to nisu htjeli pristati EBRD i EIB, koji su insistirali na novom tenderu. Na drugom ponovljenom tenderu, koji je završen u ožujka 2013. godine, posao je dodijeljen ponovo Viaduktu, iako je za milijun KM bio skuplji od pojedinih ponuđača, zbog čega je poništen i taj drugi tender, a tek na trećem posao je dodijeljen ponovo Viaduktu, koji je zajedno s GP Hering iz Širokog Brijega i započeo gradnju tog mosta, ali je u međuvremenu zbog blokade računa i teške situacije na kraju odustao od tog posla.

Radovi na mostu kod Svilaja, vrijedni više od 22 milijuna eura, počeli su polovinom rujna 2016. godine. Ako sve bude kako je planirano, taj most bi trebalo biti završen već krajem iduće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close