Ne poštuju se zakoni i institucije

Turković: Riskira se projektom 'Buk Bijela' - Brnabić odgovara

Zamjenica predsjedavajućeg VM BiH dr Bisera Turković komentirala je najavu postavljanja kamen temeljca za HE „Buk Bijela“
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 05. 2021. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“, koji nema suglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine riskiraju, ne samo ekonomske štete, nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima'', napisala je u priopćenju za javnost zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, povodom najavljenog postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu „Buk Bijela“ na Drini.

Nema suglasnosti države

''Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“, koji nema suglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine riskiraju, ne samo ekonomske štete, nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima'', napisala je Turković.

Bosna i Hercegovina je, kaže, spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana obje zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine.

''Pozivamo vlasti Republike Srbije da suradnju vrate u međudržavne okvire i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i nastavljaju su s raspolaganjem državnom imovinom, odnosno potencijalima rijeke Drine'', kaže Turković navodeći da želi vjerovati da Srbija ne podržava takve protuzakonite aktivnosti, te da neće novac svojih poreznih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je investicija Srbije u projekt "Buk Bijela" pravno zaštićena kao i bilo koja druga strana investicija, a da bi, u suprotnom, to bila pravna nesigurnost za sve investicije u prethodnih 20 godina.

280 različitih koncesija

Brnabić je navela da Srbija u ovom projektu nastupa kao direktni strani investitor koji ulaže u BiH, a u ovom slučaju u Republiku Srpsku i da je urađena analiza svih pravila, zakona i Ustava, svih relevantnih dokumenata koji jamče da investiranje novca u ovaj projekt bude investiran u najboljoj vjeri.

"Po svim analizama koje smo radili u posljednjih 20 godina, na teritoriji BiH izdano je oko 280 različitih koncesija. Sve ove različite koncesije pozdravili su ili entiteti ili kantoni. U nijednoj od ovih koncesija nije postojao nijedan problem", rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara postoji li opasnost da ova inesticija bude dovedena u pitanje nakon odluke Ustavnog suda po apelaciji 24 zastupnika iz FBiH, te zbog čega Srbija nije razgovarala sa Savjetom ministara o ovom projektu.

Brnavić je istakla da, ukoliko bi se ispostavilo da je investicija Srbije "problematična", da bi to značilo da je i ovih prethodnih najmanje 280 investicija također problematično.

"Mislim da bi se time ušlo u jednu potpunu pravnu nesigurnost na razini BiH - kako i kada je moguće investirati, tko daje te dozvole. To onda nije pravna nesigurnost samo za ovu investiciju nego za sve investicije u prethodnih 20 godina. Mislim da bi to bilo izuzetno loše, a mi smo kao strani investitor nastupili u najboljoj mogućoj vjeri", rekla je Brnavić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close