Napredovanje

Tunel Hranjen – metar dnevno

Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 12. 2020. u 12:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi na izgradnji tunela Hranjen, kao dijela buduće brze ceste Goražde – Sarajevo, izvode se nesmanjenim intenzitetom i može se biti zadovoljno dosadašnjom dinamikom na koju utiču geološki uvjeti – ocijenila je predsjednica Odbora za praćenje realizacije Projekta cestovnog povezivanja Goražde – Hranjen – Hrenovica, premijerka BPK-a Aida Obuća.

''S jučerašnjim danom iskopano je ukupno 1.340 metara glavne tunelske cijevi i 1.230 metara servisne cijevi, što čini oko 22 posto ukupne dužine tunela. Prosječno se kopa jedan plus jedan metar dnevno, a namjera je da se to udupla u narednom periodu na dva plus dva metra sa sjeverne i južne strane'', kazala je Obuća.

Foto: Fena / Tunel Hranjen

Ohrabrujućom je ocijenila činjenicu da je došlo do povećanja broja radnika koji su angažirani na ovom projektu.

''Pogotovo je to evidentno s južne strane gdje je jedna cjelokupna ekipa od 30 tunelskih radnika angažirana iz Turske, kao i novi šef gradilišta. Također, sa sjeverne strane iz pravca Prače se također vrši upošljavanje dodatnih radnika i nabavka nove i modernije opreme za izvođenje ovih veoma specifičnih sofisticiranih radova'', dodala je.

Podsjetila je da je tunel Hranjen jedan od najvećih tunela u ovom regiji te da su u pitanju veoma zahtjevni radovi. Izvođači radova su se susretali s geologijom koja je, kako je navela, donekle promijenjena u odnosu na ono što je bilo poznato tijekom izrade glavnog projekta, a to je prije svega određeni stupanj povećanja podzemnih voda na sjevernom dijelu iz pravca Prače, gdje je ponornica Čemernica došla do izražaja te je tako na 300 metara od sjevernog ulaza, došlo do pojave veće količine vode.

''Ali to je lokalizirano. Voda je našla svoj prirodni tok iz tunela i, kako me je informirala struka, to apsolutno trenutno ne predstavlja nikakav problem da se radovi dalje nastave'', pojasnila je Obuća.

Precizirala je da je sa sjeverne strane iskopano 547 metara, a sa južne strane 793 metra. 

Istaknula je da se paralelno s izvođenjem radova na LOT-u I koji se odnosi na probijanje tunela Hranjen, provode i akivnosti na LOT II koji podrazumijeva izradu glavnog projekta brze ceste Hrenovica-Hranjen-Goražde, izvan tunela Hranjen.

Po njezinim riječima, u tijeku je izrada glavnog projekta, tenderska procedura je okončana i izabran izvođač radova, a očekivanja su da će projekt biti završen do kraja 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close