Crn, crnji, Crnaja

Rekonstrukcija tunela Crnaja nema alternativu, čeka se početak radova

Naglašavajući još jednom kako se s rekonstrukcijom mora čim prije krenuti, rečeno je da će zadržavanja u prolasku tunelom biti minimalno 15, a maksimalno 30 minuta.
Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2020. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Tunel Crnaja

Rekonstrukcija tunela Crnaja vrijedna je 12,8 milijuna KM i ona nema alternativu, ponavljaju odgovorni iz JP Ceste FBiH. Osim toga, treba imati na umu i da je krajnji rok za implementaciju kreditnih sredstava za ovu namjenu 31.12.2021.

Javno poduzeće Ceste FBiH bilo je obvezno po nalogu Vlade FBiH izvršiti dodatna snimanja intenziteta prometa kroz tunel, na temelju čega bi uradili i prijedlog dinamike izvođenja radova.

JP Ceste FBiH i Vlada FBiH bili su tijekom rujna pod velikim pritiskom udruga poduzetnika iz FBiH, velikih tržišnih lanaca, te svih drugim sudionika u prometu, zbog bojazni od velikih gužvi ispred tunela.

Prošloga tjedna održan je i video sastanak, kojeg je iniciralo Udruženje poslodavaca FBiH, na kojem su razmotreni svi detalji analize, a na sastanku su, pored predstavnika JP Ceste FBiH, sudjelovali i premijer FBiH Fadil Novalić, ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, predstavnici izvođača radova Euroasfalta, kompanija Bingo, Konzum, Amko, Asocijacije poduzetnika Hercegovine te još nekih lokalnih udruga poslodavaca i prijevoznika.

Predstavnici JP Ceste FBiH i izvođača radova kazalu su kako se u analizi došli do zaključka da bi eventualna izgradnja druge cijevi tunela bila skuplja od same rekonstrukcije te da bi eventualna obilaznica bila također skupa, uz napomenu da bi je mogla koristiti samo mala vozila.

Naglašavajući još jednom kako se s rekonstrukcijom mora čim prije krenuti, rečeno je da će zadržavanja u prolasku tunelom biti minimalno 15, a maksimalno 30 minuta.

Predstavnici udruga poslodavaca kazali su kako se s ovakvim ritmom zadržavanja ispred tunela može biti zadovoljno, izražavajući nadu da će obećanja biti i ispunjena, potvrđeno je za Bljesak.info. 

Foto: Bljesak.info / Tunel Crnaja

Predstavnik Asocijacije poduzetnika Hercegovine u diskusiji je napomenuo i važnu činjenicu da je ovom prometnicom sa sjevernim dijelovima BiH povezana i Luka Ploče, iz koje se drumskim prijevozom transportiraju mnoge važne robe, sirovine i goriva.

Većina velikih trgovačkih lanaca naglašava kako su im dobavljači ili skladišta roba dobavljača u velikom postotku upravo u Hercegovini te da je iznimno važan neprekinuti proces opskrbe, ali bez značajnog povećanja troškova transporta.

Na sastanku je ponovno istaknuto kako iskustva s kašnjenjem na radovima na tunelu Vranduk tjeraju na oprez, ali s obzirom na izrečena jamstva treba se nadati da rekonstrukcija tunela Crnaja neće dovesti do prometnog kolapsa na M-17.

Inače, snimanje i analiza intenziteta prometa provedeni su u kontinuitetu od 5. listopada do 8. studenog.

U JP Ceste FBiH došli su do rezultata da je maksimalni broj vozila u jednome danu bio 7.597, a prosječan 5.778 vozila na dan.

Prosječan broj teških teretnih vozila bio je 315 na dana (11 posto od ukupnog broja vozila).

Po svakom od smjerova (Jablanica - Konjic i Konjic - Jablanica) dnevni broj vozila bio je praktično identičan (50 - 50 %). 

Foto: Bljesak.info / Tunel Crnaja

U dane vikenda pojačan je promet, a najveći broj vozila zabilježen je 9. listopada (7.597), s tim da je prosjek vikendom 6.385 vozila na dan.

U ljetnom razdoblju se promet puno intenzivniji. Tako je primjerice dnevni promet u kolovozu iznosio 13.136 vozila na dan (547 vozila na sat) u oba smjera.

Radovi se stoga ne bi trebali izvoditi u ljetnim mjesecima, a izvođači će u preostalom dijelu godine nastojati da vozači također minimalno osjete ovu zahtjevnu rekonstrukciju tunela Crnaja.

Izvođač radova će koristiti tehniku tunela u tunelu, tako da bi istovremeno tekao promet, a radnici i strojevi bili bi u pogonu.

Također, predviđeno je da u određenim fazama rekonstrukcije tokom noći tunel bude zatvoren najduže do pet sati.

Dakako, praksa će pokazati koliko sve navedeno drži vodu.

Kopirati
Drag cursor here to close