300 milijuna KM

Planirali 'solarni raj' a nemaju potrebne dozvole za solare kraj Mostara

"Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNŽ nije dalo suglasnost/mišljenje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja za izdavanje urbanističke suglasnosti za dvije tvrtke Energo Sunce d.o.o. iz Posušja i Solar Lena d.o.o. iz Gruda''
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 04. 2023. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtke 'Energo Sunce' iz Posušja i 'Solar Lena' iz Gruda nemaju urbanističku suglasnost, a niti odobrenje za za građenje solarnih elektrana čija bi ukupna investicija iznosila oko 300 milijuna maraka. Navedene tvrtke su na širem području Grada Mostara (naselja Miljkovići i Kozice) planirale pravi mali solarni raj, no mještani navedenih naselja usprotivili su se solarima koji bi im došli tik pred vrata. Da ove dvije tvrtke nemaju potrebne dozvole, potvrdili su za hercegovina.info iz Ministarstva građenja prostornog uređenja HNŽ te iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

"Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNŽ nije dalo suglasnost/mišljenje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja za izdavanje urbanističke suglasnosti za dvije tvrtke Energo Sunce d.o.o. iz Posušja i Solar Lena d.o.o. iz Gruda za solarne elektrane na području Kozica i Miljkovića snage 81 MW i 75 MW", kazali su nam u svom kratkom i jasnom odgovoru.

Ni Federalno ministarstvo nije dalo odobrenje

Kao i njihove kolege s niže razine, 'federalci' također nisu odobrili potrebnu dokumentaciju za izgradnju solarnih elektrana.

"Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije gore navedenim tvrtkama izdalo urbanističku suglasnost niti odobrenje za građenje za predmetne zahvate u prostoru. Ovo Federalno ministarstvo je, radeći po zahtjevu tvrtke Solar Lena d. o. o. Grude, donijelo rješenja o načelnoj urbanističkoj suglasnosti za izgradnju fotonaponskih solarnih elektrana FNE LENA 1/75 (75 MW), na lokalitetu Miljkovići i FNE LENA 2/275 (75 MW) na lokalitetu Polog, područje Grada Mostara. Nadalje, na zahtjev tvrtke Energo Sunce d. o. o. Posušje, doneseno je rješenje o načelnoj urbanističkoj suglasnosti za izgradnju fotonaponske elektrane FNE Energo MI7 (81 MW) na lokalitetu Miljkovići", potvrdili su za hercegovina.info iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Načelnom urbanističkom suglasnošću se utvrđuju osnovni uvjeti za građenje na odosnom zemljištu koje se stječe putem licitacije ili neposrednom pogodbom, a prije stjecanja prava na zemljište, a sve u skladu s planskim dokumentima i drugim uvjetima utvrđenim za taj prostor. Iz resornog Ministarstva su također naveli i su načelne urbanističke suglasnosti navedenim tvrtkama date jer se nalaze u potpunosti unutar zona koje su Prostornim planom općine Mostar definirane kao zone solarnih i vjetroelektrana.

Podsjetimo, gradske vlasti predvođene Mariom Kordićem (HDZ BIH) i Salemom Marićem (SDA) na 28. sjednici GV dale su suglasnost za dodjelu koncesija investitorima. Da im se 'žuri' govori podatak da su dnevni red sjednice mijenjali upravo radi istih investitora. Povjerenstvo za davanje suglasnosti za koncesije na čijem čelu je Amira Trbonja (SDA) zasjedalo je dan prije sjednice te su suglasnosti za koncesije ugurane pred samu sjednicu. Da se unaprijed radilo za 'nekoga' govori i podatak da su najveći zagovornici i solarnih investicija bili gradonačelnik Mario Kordić i Salem Marić budući da se prostorni plan uskladio za solarne elektrane u MZ Miljkovići.

Gradonačelnik Kordić na susretu s mještanima Kozica i Miljkovića naglasio je da će Grad voditi brigu o svojim građanima, ali i investitorima te smatra da su to dvije stvari koje treba pomiriti. No, mještani tvrde da neće biti predmetom nikakvih uvjeta i da neće odustati od svojih namjera.

Građani protiv

Oni koji žive na tim područjima protive se pogodovanoj tajkunizaciji jer bi direktno utjecalo na kvalitetu života tamošnjeg lokalnog stanovništva.

"Budući da se lokalno stanovništvo konkretno bavi stočarstvom, a ovom investicijom bi egzistencija bila ugrožena lokalnom stanovništvu. Ovo je udarac na najsiromašniji dio stanovništva. Gradonačelnik je objasnio u kojoj je to fazi i kakvim investicijama se radi. Mi smo suglasni da ne želimo takve investicije u blizini", ističe Mario Ćosić.

"Nećemo dozvoliti da se grade solari u našoj mjesnoj zajednici. Gradonačelnik je to tražio, uz uvjet da se to malo odmakne. Nećemo pristati na bilo kakve uvjete i nikako nećemo solare u našoj mjesnoj zajednici", kaže Ilija Martinović iz Mjesne zajednice Miljkovići.

Sudbina spomenute investicije s jednim zaposlenim stražarom i novcima građana potpomognutim ekstraprofitom za pojedince koji su 'udarili' na solare još uvijek je neizvjesna, no mogla bi doživjeti i energetski kolaps budući da mreža i ne može primiti toliku količinu 'investicija' kako su zamislili oni koji dijele koncesije na 30 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close