Elektrana u Pologu

Mostar će biti prvi grad u BiH sa gradskim solarom i vlastitom strujom

Solarna elektrana trebala bi biti snage 60 MW.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 01. 2023. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će biti prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati svoju solarnu elektranu koja će proizvoditi struju za potrebe grada.

Solarna elektrana trebala bi biti snage 60 MW, a ovu informaciju potvrdio je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

''Grad Mostar je prvi u Bosni i Hercegovini pokrenuo izgradnju solarne elektrane za vlastite potrebe. Naime, temeljem analize potencijala u odnosu na broj sunčanih sati i promjene u cijenama električne energije na globalnoj razini donijeli smo odluku o izgradnji solarne elektrane od 5X12 =60 megavata (MW)'', naveo je Kodrić.

Niži računi za gradsku rasvjetu

U odnosu na potrebe grada, kada je u pitanju sustav javne rasvjete i ostale potrošnje, procjena je da će ovaj proizvodni kapacitet značajno smanjiti trošak električne energije.

''Trenutno smo u procesu ishodovanja svih potrebnih dozvola kako bi još u ovoj godini počeli izgradnju solarne elektrane'', poručio je mostarski gradonačelnik.

Grad Mostar već je izradio projekt sunčane elektrane ''MO SOLAR 1-12'', koji je označen kao jedan je najznačajnijih investicijskih projekata u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini.

Solarna elektrana u Pologu

Buduće sunčane elektrane planiraju se graditi na području Grada Mostara, točnije u mjestu Polog, doznaje Bljesak.info.

Kako navode u dokumentu iz Gradske uprave, područje Mostara, s obzirom na svoj geografski položaj i klimatske karakteristike, sa preko 2.300 sunčanih sati godišnje, ubraja se u sami vrh solarnog potencijala BiH.

''Uzimajući u obzir mikro lokaciju, okolne prepreke i hirozont, predviđeni lokalitet za izgradnju sunčane elektrane predstavlja vrlo povoljno mjesto za njenu izgradnju.

Na količinu sunčevog zračenja utječu geografska širina i dužina, horizont te okolne prepreke koje mogu stvarati sjenu na površinu fotonaponskih panela, tako da je Polog idealna lokacija za solarnu elektranu'', navodi se.

Transformacijske promjene u energetskom sektoru

Iz Gradske uprave navode kako se ovim projektom žele pridružiti transformacijskim promjenama u energetskom sektoru, a jedan od pokretača je tržišno povećanje cijene električne energije i sama struktura cijena električne energije.

''U posljednje dvije godine uočena je značajna promjena cijene električne energije. Prosječna cijena električne energije pala je na najnižih 27,24 E/MWh u vrijeme početka pandemije COVID-19, nakon čega se vratila na nominalni raspon od 50 E/MWh do 70 E/MWh.

U drugoj polovici 2021. godine prosječne cijene eleketrične energije dostigle su neviđene vrijednosti s prosječnom mjesečnom cijenom od 281,24 E/MWh, dok su počekom 202. godine zabilježene cijene i od preko 500 E/MWh'', navode u dokumentu Gradske uprave.

Na kraju zaključuju kako je u vrijeme energetske nesigurnosti i ubrzanog rasta cijena energenata, razvoj projekata obnovljivih izvora energije ključan za razvoj ekonomski održivog gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close