150

Ovce kao promotori solarne energije

Solarni paneli u krugu postrojenja u bečkom okrugu Donaustadt su blago podignuti, što omogućava '''solarnim ovcama'', kako ih zovu u Beču, bolji pristup prilikom "košenja".
Gospodarstvo / Flash | 22. 03. 2023. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području jedne od najvećih solarnih elektrana u glavnom gradu Austrije živi 150 ovaca koje tijekom toplijih mjeseci brinu o okolišu na klimatski prihvatljiv način.

Nedavno su preuzele novi zadatak i postale promotori održive solarne energije. Energetsko preduzeće ''Wien Energie'' je došlo na ideju da od vune ovih ovaca proizvede 200 pari čarapa.

Solarni paneli u krugu postrojenja u bečkom okrugu Donaustadt su blago podignuti, što omogućava '''solarnim ovcama'', kako ih zovu u Beču, bolji pristup prilikom "košenja", dok im istovremeno pružaju hlad na ljetnim vrućinama i zaklon tijekom kišnih dana. Između pojedinih redova panela moguć je uzgoj žitarica i povrća te obrada zemljišta poljoprivrednim mašinama.

Foto: Wien Energie/ Michael Horak / Ručno rađene čarape

Bečko postrojenje ima oko 25.000 solarnih modula. Godišnje proizvede oko dvanaest gigavat-sati energije, a nastalom energijom može snabdjeti gotovo 5.000 bečkih domaćinstava. Stado crno-smeđih i bijelih planinskih ovaca zelene površine održava odtravnja do listopada, što je u odnosu na kosilice ekološki prihvatljivije te doprinosi povećanju bioraznolikosti.

Kompanija ''Wien Energie'' je željela na kreativan način istaknuti važnost izvora obnovljive energije pa su u suradnji sa regionalnim proizvođačima proizveli 200 pari ručno rađenih čarapa koje su takoreći nusproizvod solarne energije. Sve čarape imaju QR kod. Vlasnici ovih čarapa će, osim što će ugrijati svoja stopala, moći u udobnosti vlastitog doma uživati i u zabavnom i edukativnom video sadržaju o životinjama, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close