Mještani Gubavice i Pijesaka

Još jedan bunt građana protiv solara kraj Mostara

Udruženja građana s područja Gubavice, Pijesaka i Hodbine smatra kajko je potrebno zaustaviti aktivnosti na dodjeli koncesije za solarne elektrane na lokalitetu naselja Gubavica…
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 03. 2023. u 10:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mještani Gubavice i Pijesaka su istrajni da u prvoj fazi pravno a u drugim fazama koristeći nepopularne mjere kao što su građanski neposluh, određene blokade cesta, prostora obuhvata, javnih institucija..., zaustave sve daljnje aktivnosti na izdavanju koncesija'', navodi se u priopćenju za javnost mještana ovih mostarskih prigradskih naselja.

Naime, prema navodima građana investitor Rover d.o.o. Mostar zatražio je dodjelu koncesije od Ministarstva gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije za izgradnju solarnih elektrana na području naselja Gubavica, a, prema Zakonu o koncesijama, županijsko ministarstvo će u nekoj fazi zatražiti i suglasnost Gradskog Vijeća Grada Mostara odnosno mišljenje i nadležne Komisije za Koncesije Grada Mostara.

  / Područje planiranih solara

''Na 31. sjednici GV Grada Mostara vijećnik Alis Čolaković je već iznio elaboraciju određenih probleme s kojima se susreću mještani Gubavice i Pijesaka, njihove stavove a sve vezano za dodjele koncesije investitoru Rover d.o.o Mostar a i nekih budućih potencijalnih koncesija investitora ECO LUX (Proton) i Europa Solar za koje su trenutno izdate urbanističke suglasnosti  na koje su mještani uložili žalbe'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako su građani naselja Gubavica i Pijesci 15. ožujka u školi Gubavica imali sastanak s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Mostara Salemom Marićem, predsjednicom komisije za koncesije Grada Mostara i vijećnikom Alisom Čolakovićem gdje su, kako navode, ''kao građani jasno artikulirali svoje stavove glede problematike solara na području Gubavice i Pijesaka''.

''Ovim putem sada javno, kao građani naselja Gubavica i Pijesci želimo da ukažemo na pogubnost dodjele koncesije za solarne elektrane investitoru Rover d.o.o. Mostar iz slijedećih razloga: Samoinicijativna ponuda investitora za dodjelu koncesije se odnosi na obuhvat od oko 360 duluma državnog zemljišta koji se nalazi u sredini između tri zaseoka Elezovina, Tolovina i Bajlovina neposredno uz njihove kuće a na određenim mjestima udaljenost od objekata je svega 18m a s obzirom na ogromnu površinu solarnog polja unutar ovog malog prostora bi imali svojevrsnu ekološku katastrofu; predmetni obuhvat su mještani zadnjih 60 godina koristili a i trenutno koriste za ispašu svoje stoke kao i određenu poljoprivrednu proizvodnju. U prilog ovome govore i činjenice da se u predmetnom obuhvatu nalaze manje kamenom ograđene parcele te ogromno pojilište stoke; predmetni obuhvat od 360 duluma državnog zemljišta se čak nalazio i u Nacrtu Plana gospodarenja poljoprivrednim zemljištem Grada Mostara a mještani su bili planirali isti uzeti u zakup od Grada Mostara za potrebe ispaše stoke odnosno poljoprivredne proizvodnje. Radi se o zemljištu bolje bonitetne kategotrije tj. pašnjak 3 kategorije koji je relativno jednostavan za kultiviranje i izgradnju čak višegodišnjih poljoprivrednih nasada, kao što su masline, smokve i trešnje. Pošto je ovaj lokalitet Gubavice i Pijesaka konačno dobio tehničku vodu znatno su se poboljšali uvjeti za obavljanje svih vrsta poljoprivredne proizvodnje i dosta su velike mogućnosti glede daljnjeg razvoja poljoprivrede i stočarstava'', navodi se.

  / Područje planiranih solara

Ističu kako ih ''kao građane naročito frustriraju činjenice da su urbanističke suglasnosti za solarne elektrane firmi Rover d.o.o. Mostar a izdate za ovaj obuhvat bez da je Urbanizam Grada Mostara kao stranke u postupku uključio bilo koga od vlasnika/suvlasnika susjednih parcela a bio je obavezan kako po Zakonu o upravnom postupku (ZUP) tako i po Zakonu o prostornom uređenju'' te da investitor ''nije pokušao ostvariti nikakvu komunikaciju niti suradnju s mještanima''.

''Insinuacije određenih pojedinaca/investitora da mještani  blokiraju dodjele koncesija zbog nekakvih nacionalnih predznaka investitora uopće nisu korektne, naprotiv samo dodatno vrijeđaju i iritiraju mještane'', navodi se u priopćenju u kojem se, između ostalog, ističe kako bi se ovime ''direktno diskriminiralo povratničku populaciju'' te da bi ovime ''bila praktično onemogućena komunikacija, poljoprivredne i stočarske aktivnosti odnosno egzistencija a što bi u konačnici dovelo do prisilnog napuštanja svojih vjekovnih ognjišta''.

Kažu da su ''spremni svojim životima braniti svoj životni i egzistencijalni prostor, zajamčena prava povratničke populacije a sve ukoliko ovlaštene institucije a i samo Gradsko vijeće Grada Mostara ne bude imalo sluha za ove elaborirane stavove/razloge mještana naselja Gubavice i Pijesaka''.

Podsjećamo, ovo nije jedini bunt protiv solarnih elektrana kraj Mostara. I stanovnici naselja Miljkovići i Kozica, gdje je planirana izgradnja mega solarnih elektrana snage 231 megavat, prosvjeduju.

"Nećemo dozvoliti da se grade solari u našoj mjesnoj zajednici. Gradonačelnik je to tražio, uz uvjet da se to malo odmakne. Nećemo pristati na bilo kakve uvjete i nikako nećemo solare u našoj mjesnoj zajednici", kaže Ilija Martinović iz Mjesne zajednice Miljkovići.

Objekti bi, prema riječima gradonačelnika Mostara, Marija Kordića, bili građeni na način da nikoga ne ugroze, jer je stanovništvo za Gradsku upravu, kako je poručio, važnije i od investicija.

Kopirati
Drag cursor here to close