Vjetroelektrana

Komšić i Džaferović na Podveležju u društvu Kordića: Ni previše ni premalo

''Ovo je prvi proizvodni objekt koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina'', kazao je Komšić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 03. 2021. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom ceremonijom u ponedjeljak je obilježen završetak radova na Vjetroelektrani "Podveležje 1", prvom vjetroparku Elektropriverede BiH, a svečanosti su nazočili i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović te mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Džaferović je tom prilikom poručio kako se danas s Podveležja iz Mostara šalje poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu.

Napomenuo je kako je BiH država koja nema ni previše ni premalo resursa, već sasvim dovoljno da svi njeni građani mogu živjet dobro i komotno.

Nažalost, dodao je, ti resursi još uvijek nisu na najbolji način iskorišteni.

Foto: Bljesak.info / Vjetroelektrana Podveležje 1

''Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam na raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane'', kazao je Džaferović te pritom istaknuo kako ga posebno raduje i čini ponosnim činjenica da je ovaj projekt završen upravo na Dan nezavisnosti BiH.

Istaknuo je da energetski sektor, a naročito polje proizvodnje električne energije, predstavlja izuzetno važno državno pitanje.

''Zato me iznimno raduje što je ovaj projekt samo jedan u nizu projekata, kojima se jača energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine. Ogroman je značaj koji će vjetropark Podveležje 1 imati na našu ekonomiju. Već sama njegova izgradnja predstavljala izuzetnu investiciju'', kazao je član Predsjedništva BiH.

Govoreći nadalje o značajkama samog vjetroparka, napomenuo je kako su fascinantni podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1. te o smanjenju emisija CO2.

''Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjoj razini, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar'', naglasio je Džaferović i dodao da je ovo prvi veliki projekt Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije.

Foto: Bljesak.info / Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je upozorio na važnost jačanja energetskih kapaciteta BiH, naglasivši kako su našoj zemlji potrebni alternativni izvori energije kako bi polako u potpunosti prelazili s fosilnih goriva na čistu energiju.

''Ovo je prvi proizvodni objekt koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja naš doprinos ispunjavanju obveza koje je BiH preuzela kao potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici i naš doprinos paketu 'Čista zelena energija za sve Europljane''', kazao je u svom obraćanju član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić.

Video: Svečano obilježen završetak radova na Vjetroelektrani Podveležje

Vjetroelektrana Podveležje, instalirane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Svečanosti su nazočili i novoizabrani gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić koji se rukovao s članovima s Predsjedništva BiH, te predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

Foto: Bljesak.info / Šefik Džaferović, Mario Kordić i Salem Marić

Obraćanje člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića

Čini mi naročito zadovoljstvo što se, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nalazimo na ovome mjestu i što svečano otvaramo ovaj veličanstveni pogon – vjetropark Podveležje 1.

Svima vama najsrdačnije čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i svima koji su sudjelovali u realizaciji, čestitam uspješan završetak ovog velikog, rekao bih povijesnog – projekta.

Danas je dan, kada smo izuzetno ponosni svi koji nosimo ovu državu u srcu. Dodatni razlog za ponos jeste ovaj projekt. Drago mi je što upravo na ovaj dan imamo priliku da ga svečano otvaramo i da otpočinje s radom u korist ove države i njenih građana.

Projekti poput ovoga pokazuju ozbiljnost i snagu države. Oni pokazuju našu čvrstu opredijeljenost za razvoj, ali i sposobnost da državu vodimo tim putem. Siguran sam da, uspješno realizirajući ovakve projekte, na najbolji način ispunjavamo obavezu prema povijesnoj generaciji, koja je prije 29 godina izborila samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine i ostavila nam je da skrbimo o njoj, kao uslovu naše slobode i našeg opstanka.

Energetika je temelj moderne ekonomije. Ali energetika je i mnogo više od toga. Ona prožima svaku poru suvremenog života i suštinski ga određuje. Kao takva, energetika ne predstavlja samo temelj razvoja jedne zajednice, već i temelj njene sigurnosti i u konačnici uvjet njenog opstanka.

Kroz iskustvo agresije mi smo na najbolji način iskusili šta znači energetska nezavisnost. Agresor je koristio energetske izvore kao oružje. Ograničavajući dotok energije, neprestano je stvarao uslove nepodnošljivosti s ciljem da nas trajno ukloni sa teritorije na koju je kidisao. Energetski resursi koje smo tada kontrolisali, poput dijela kapaciteta Elektroprivrede, predstavljali su sredstvo od neizmjernog značaja za obranu i očuvanje države.

Tako je i danas. Energetski sektor, a naročito polje proizvodnje električne energije predstavlja izuzetno važno državno pitanje. Zato me iznimno raduje što je ovaj projekat samo jedan u nizu projekata, kojima se jača energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Ogroman je značaj, koji će vjetropark Podveležje 1 imati na našu ekonomiju. Već je sama njegova izgradnja predstavljala izuzetnu investiciju. Naročito me raduje što su bosanskohercegovačke firme imale značajno sudjelovanje u izgradnji ovog vjetroparka.

Naročito se zahvaljujem radnicima koji su uložili svoj rad i trud, te podcrtavam ulogu inžinjera Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koji su nadzirali izgradnju kako bi ovaj pogon bio ovo što ovdje danas vidimo.

Fascinantni su podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1. Fascinantni su i podaci o smanjenju emisija CO2 do kojeg će doći zahvaljujući ovom projektu. Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar.

Ovo je prvi veliki projekat Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije. Vjerujem da je ovo samo prvi u nizu ovakvih velikih projekata. Vođeni prvenstveno željom da radimo na zaštiti okoliša, radi zdravlja i uvjeta života našeg stanovništva, mi kao država trebamo ići sve više ka obnovljivim izvorima energije.

Na koncu, to je nešto na što nas obavezuje i naš put ka članstvu u Europskoj uniji. Budućnost je sigurno u obnovljivim izvorima energije. To je strateški put kojim trebamo postepeno ići, imajući u vidu očuvanje radnih mjesta, kako bismo, bez ekonomskih šteta, išli ka cilju smanjenja štetnih emisija.

Poruka koju danas šaljemo sa Podveležja, iz Mostara, jeste poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu. Bosna i Hercegovina je država koja nema ni previše ni premalo resursa, već sasvim dovoljno da svi njeni građani mogu živjet dobro i komotno. Nažalost ti resursi još uvijek nisu na najbolji način iskorišteni. Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane.

Kopirati
Drag cursor here to close