Poruke iz Stoca

Komšić opet plaši cijepanjem

Neke od tema o kojima je Komšić govorio su visoki predstavnik, izbori, izborni zakon, ali i činjenica da je u mnogim hrvatskim općinama u BiH proglašen personom non grata.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2021. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pohvalio je djelovanje Socijaldemokratske partije (SDP) na lokanim izborima u Mostaru te naglasio kako su oni pokazatelj kako se ljevica treba ponašati.

Naime, Komšić se danas prilikom posjete Stocu osvrnuo na protekle izbore u Gradu Mostaru te naglasio kako se u Mostaru nije dogodila promjena.

"Kako se tko ponašao u Mostaru je najbolji pokazatelj. Jako mi je drago, da li zato što još imam sentiment prema toj stranci, što je SDP odlučio kako je odlučio. To mi je probudilo nadu. Nije to bila politika: 'Daj da se obračunam s političkim protivnicima u smislu mjesta koje trebamo zauzeti'. To je bila odgovornija politika. Ono što se događalo u Mostaru može biti pouka za ljevicu. Tu ubrajam SDP i Demokratsku frontu (DF). To možda može biti trunka nade da možemo prepoznati veće političke interese, bez obzira koliko se ne voljeli", rekao je Komšić.

Neke od tema o kojima je Komšić govorio su visoki predstavnik, izbori, izborni zakon, ali i činjenica da je u mnogim hrvatskim općinama u BiH proglašen personom non grata.

"Da mislim da me narod mrzi, pitao bih se valjam li. Nije ovo prva sredina gdje sam proglašen personom non grata. Tko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ovo je moje i ja ću doći, a ako treba da se tučemo, tući ćemo se", poručio je.

Naglasio je kako odluka da bude proglašen nepoželjnom osobom u pojedinim lokalnim zajednicama predstavlja političku manipulaciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Smatra da je koncept konstitutivnosti u socijalističkoj Jugoslaviji očuvao Bosnu i Hercegovinu jer se njime onemogućavalo Srbiji i Hrvatskoj da spočitavaju da su Srbi i Hrvati ugroženi. Međutim, za njega je sada konstitutivnost veliki problem.

Tako je pri stavu je kako su Stočani povratkom u Stolac osujetili ideju o etnički čistom gradu.

"Stolac je vaš i tko vam ga može uzeti. Sjetite se Tuđmanove salvete. I danas bi neki otkidali komade. Naravno da ste osujetili ono što su htjeli uraditi etničkim čišćenjem, pa čak i genocidom. Time se pokazuje da ona nije samo zločinačka, već i uzaludna politika", zaključio je Komšić.

Komšić je u Stocu prisustvovao javnoj tribini "Značaj 1. marta za državu Bosnu i Hercegovinu" koja je organizovana povodom Dana neovisnosti, a na kojoj je govorio o politici jedinstva Europske unije i NATO saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close