Brdo Hum

Stigle ponude za mostarsku žičaru

Austrijska kompanija Leitner, koja je izgradila većinu žičara na skijalištima diljem te države i značajnoga dijela Europe, kao i turističkih centara diljem cijeloga svijeta, dostavila je Mostaru tri ponude...
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 07. 2023. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska kompanija Leitner, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žičara, dostavila je nacrt projekta žičare koja bi vodila na brdo Hum u Mostaru, objavio je Večernji list.

Zamisao je, navodi Večernjak, da se žičarom poveže brdo Hum, koje je središnja uzvisina iznad grada, sa svojevrsnim check pointom, mjestom gdje prolazi najviše turista koji idu prema povijesnoj gradskoj jezgri i starome mostu.

Milijuni eura

''Osim što bi to samo po sebi bilo atrakcija, ova investicija, koja se broji u milijunima eura, u slučaju da bude realizirana, omogućila bi ostvarivanje brojnih sadržaja koji nisu nepoznati u drugim sredinama - od izgradnje odmorišta, restorana, zabavnih parkova i drugih sadržaja koji bi onda posljedično zaposlili nove ljude'', navode novine dodajući kako će konačnu odluku o ovome projektu dati Gradsko vijeće.

Marin Čuljak, savjetnik gradonačelnika Marija Kordića, koji je jedan od autora projekata vezanih uz turizam, potvrdio je kako se razmatra više mogućnosti, a jedna od njih je da polazna postaja žičare bude u krugu parkirališta nedaleko od crkve svetoga Petra i Pavla, odnosno Franjevačkoga samostana, gdje autobusima dolazi najveći broj turista u grad na Neretvi.

  / Gondola koja bi mogla voziti za Hum | Izvor: Grad Mostar



''Mi smo išli logikom da polazišna točka bude blizu mjesta gdje dolaze turisti. Putovanjem gondolama na Hum savršeno bi se mogla vidjeti panorama Mostara, a napose povijesni dio grada, stara jezgra i Stari most'', kaže Čuljak.

Žičarom financirati dvoranu i bazen

Austrijska kompanija Leitner, koja je izgradila većinu žičara na skijalištima diljem te države i značajnoga dijela Europe, kao i turističkih centara diljem cijeloga svijeta, dostavila je Mostaru tri ponude s različitim kapacitetima prebacivanja putnika na vrh Huma. Cilj je s otprilike 25 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi Mostar prebaciti putnike na uzvisinu od 400 metara, odnosno brdo Hum.

''Gradnja žičare ne bi ni na kakav način opteretila gradski proračun. Postoji veliki broj modela kako je moguće realizirati taj projekt. Čak su i tvrtke koje to operativno rade zainteresirane preuzeti dio rizika jer je jako mali'', istaknuo je Čuljak te naveo kako iskustva gradova koje imaju žičare govore o njihovoj isplativosti.

  / Mapa putanje moguće žučare | Izvor: Grad Mostar



''Grad jest jedan veliki ekosustav u kojemu pojedini segmenti nisu 'održivi'. Ali, ako bismo uspjeli napraviti zdrav sustav da, primjerice, žičara za pet godina financira troškove bazena i dvorane'', rekao je Čuljak.

Naveo je kako su se u oblasti turizma napravili brojni iskoraci koji već donose prednosti gradu na Neretvi. U samo pola godine otkako je uvedena vinjeta za autobuse Mostar je već uprihodovao 300.000 maraka u gradskom proračunu, a do kraja godine može se očekivati pola milijuna maraka prihoda.

Podsjećamo, o uspinjači na brdo Hum govorilo se i u gradskim planovima 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close