Kad grad planira

Olimpijski bazen i uspinjača na Humu – Što je Grad planirao, a što napravio?

Prema Prostornom planu Grada Mostara za razdoblje od 2011. do 2020. godine puno toga je planirano, ali što je na kraju realizirano možemo zaključiti i sami.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 12. 2021. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar intenzivno radi na unaprjeđenju života svojih građana. Tim ciljem nastojao je riješiti brojne važne probleme poput gorućeg problema mirujućeg prometa. Omogućiti brojne sportske i turističke sadržaje - od olimpijskog bazena do gondolske žičare na Rujištu i uspinjače na Humu.

Prema Prostornom planu Grada Mostara za razdoblje od 2011. do 2020. godine puno toga je planirano, ali što je na kraju realizirano možemo zaključiti i sami.

Golf tereni

Naime, prema izvještaju Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara 2012. navodi se kako su, između ostaloga, najznačajnije odluke koje je Grad usvojio bile: Odluka o donošenju i provođenju Regulacionog plana „Golf tereni I“ i Odluka o donošenju Programa uređenja građevinskog zemljišta za Regulacioni plan „Golf tereni I“.

Dok je u 2013. godine formiran GEO PORTALA grada Mostara koji je pušten u rad 2. listopada iste godine, a aktivnosti na dopuni i proširenju ranije postavljenih podataka nastavit će se i idućih godina, 2014. godina ostala je u rješavanju sporadičnih problema.

Značajna aktivnost Grada na području prostornog uređenja u 2015. godini, prema izvješću, bila je organizacija mirujućeg prometa u Starom gradu za što je Zavod za prostorno uređenje izradio i idejno rješenje čije pojedinosti, nažalost, nisu iznesene u izvješću.

Prema izvještaju iz 2016. najznačajnija aktivnost Grada bilo je finaliziranje Elaborata o potencijalnim lokacijama za gradnju javnih garaža i parkinga na području Grada Mostara te projekat tendi u Starom grad, čija je izrada i postavljanje dodijeljeno tvrtki Suman d.o.o. iz Gračanice.

3D animacija olimpijskog bazena u Mostaru

Najznačajnija aktivnost Grada, prema izvješću iz 2017. godine, između ostaloga, bila je izradba idejnog projekta i 3D animacije olimpijskog bazena u Mostaru te idejno prometno rješenje sjevernog ulaza u Mostar s magistralnog puta M-17-lokalitet INA.

Tijekom 2018. Grad je pak imao ideju o gradnji žičare na Rujištu, pa je s toga izrađena predstudija, studija i idejno rješenje žičare na lokalitetu Potporim – Rujište – Varda.

A u cilju rješavanja gorućeg problema mirujućeg prometa 2019. godine su urađena dva velika idejna projekta javnih garaža u Mostaru - garaža „Konak“ i „Razvitak“. Riječ je o dokumentima koje smo imali na uvidu, a koji će se naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Pored ovih garaža izrađena je predstudija, studija i idejno rješenje gondolske žičare na lokalitetu Potporim – Rujište – Varda s ciljem razvoja Turističko-rekreacionog područja Rujište. Projekat je uključivao izgradnju 5,4 km panoramske žičare s pratećom infrastrukturom.

Gradnja uspinjače na brdo Hum

Također, Grad je izvršio i analizu prostornih mogućnosti za gradnju uspinjače na brdu Hum, s polazišnom tačkom u okolini Franjevačke ulice. Analiza je pokazala mogućnosti i ograničenja za realizaciju projekta uspinjače na brdo Hum, te potencijalni utjecaj ovog zahvata na proširenje obima i kvaliteta turističke ponude Grada Mostara.

Rad Zavoda za prostorno uređenje unatoč specifičnim uvjetima uzrokovan je pandemijom Covid 19, te je u 2020. bio usmjeren na više oblasti.

Značajna pažnja je, između ostaloga, bila posvećena nastavku  aktivnosti iz prethodnog razdoblja vezano za pripremu i izradu urbanističkih osnova za regulacijske planove na čijem području obuhvata su u proteklom razdoblju uočene znatne promjene na terenu.

Kako navode u izvješću Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara te promijene zahtijevaju verifikaciju u cilju utvrđivanja postojećeg stanja regulacijskih planova na više lokacija u gradu. Zbog toga je izvršeno snimanje postojećeg stanja pojedinih lokacija te je predviđena rekonstrukcija pojedinih postojećih prometnica kojima će Grad pristupiti do planiranih podzemnih garaža i parking prostor.

Kopirati
Drag cursor here to close