Najveći most Koridora Vc

Spojeni stupovi na mostu Počitelj

Spojni segment rasponske konstrukcije između stupova S3 visokog 92 metra i S4 koji je za jedan metar niži, izbetoniran je, čime su se spojile konzole s gigantskim stupovima u jedan raspon dužine 147 metara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 06. 2022. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći most na Koridoru Vc iznad Neretve kod Počitelja je konačno dobio svoj famozni raspon širok 147 metara, nakon što su povezani prvi gigantski stupovi impozantne građevine koja će povezivati hercegovački autoput sa mrežom europskih prometnica.

Spojni segment rasponske konstrukcije između stupova S3 visokog 92 metra i S4 koji je za jedan metar niži, izbetoniran je, čime su se spojile konzole s gigantskim stupovima u jedan raspon dužine 147 metara.

Time su sudionici projekta označili važan pomak na izgradnji impozantne i zahtjevne građevine na hercegovačkom autoputu. Most je kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 metara, promjenjivog sandučastog poprečnog presjeka i s jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza širine 21,92 metra, te stupovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom, piše Klix.

Most Počitelj s dužinom od jednog kilometra i visinom od preko 100 metra najveći je most na hercegovačkom autoputu, te uz tunel Prenj i najzahtjevniji objekt na koridoru Vc.

U tijeku izgradnje i u tijeku ekspoloatacije vrši se oskultacija samog mosta, odnosno osmatranje sa mikrotiangulacionih stupova, koji su postavljeni na okolnim brdima i mjere precizni nivelvan, tako da se stalno provjerava sigurnost i stabilnost mosta, jer je impozantnih i dimenzija i raspona.

Most Počitelj se nalazi u okviru poddionice Počitelj - Zvirovići na Koridoru Vc, a radovi koji su prema prvim planovima trebali biti završeni do kraja 2021. godine su prolongirani zbog okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa i geoloških uvjeta tijekom samih radova.

Izvođač radova je konzorcij, koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a podizvođač radova je Hering iz Širokog Brijega, dok je ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj 28.114.889 eura bez PDV-a.

Most Počitelj gradi se u sklopu poddionice Počitelj - Zvirovići na Koridoru Vc, a financira se iz sredstava Europske investicijske banke (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Kopirati
Drag cursor here to close