EU projekt

Škole u ŽZH-u dobivaju kante za elektronički otpad

Kroz projekt će organizirati i akcije prikupljanja otpada na utvrđenim divljim odlagalištima u dogovoru s gradovima i općinama
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 06. 2020. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 192 škole na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva bit će uključene u projekt ''YOUth drive'' kroz edukacije za učenike od šestog do devetog razreda i učenike srednjih škola.

U sklopu projekta, škole će dobiti 320 kanti za elektronički otpad i 8 kontejnera, koji će biti postavljeni na odgovarajuća mjesta, priopćeno je u četvrtak iz udruge EKO ZH.

Kroz projekt će organizirati i akcije prikupljanja otpada na utvrđenim divljim odlagalištima u dogovoru s gradovima i općinama, a provesti će se i istraživanje o stanju na terenu, koje može biti smjernica za buduće aktivnosti.

Projekt financira Europska unija u iznosu od preko 230.000 eura, s ciljem podizanja svijesti kod mladih o pravilnom zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je da aktivno doprinese pravilnom upravljanju otpadom, a radit će se i na zaštiti vodenih puteva na područjima koja su uključena u projektne aktivnosti. U suradnji sa školama, projektom će se prvenstveno utjecati na svijest mladih, koji bi kroz svoje znanje i djelovanje u budućnosti, trebali utjecati i djelovati na svijest društva o potrebi zaštite okoliša.

Također, projektom će se stvoriti podloga za unapređenje i doradu postojećih zakonskih regulativa u ovoj oblasti, a bit će pokrenuta i web platforma na kojoj će se razmjenjivati različite informacije o projektu.

Projekt „YOUth drive“  podizanje svijesti o zaštiti okoliša, i pokretanje konkretnih akcija na području  Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva se provodi u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, koji financira Europska unija.

Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega kao nositelj projekta, i Naša akcija, sa sjedištem u Kotoru.

Projekt je počeo je sa realizacijom aktivnosti u studenom 2019., a trajati će do svibnja 2021. godine.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 279.200 eura, priopćeno je iz udruge EKO ZH.

Kopirati
Drag cursor here to close