Novo

SKB Mostar u pregovorima za moderan PET/CT uređaj

Trenutno se pacijenti SKB-a šalju za Zagreb ili Split, dok su ih donedavno slali i u Sarajevo.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 11. 2023. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišna klinička bolnica Mostar mogla bi uskoro dobiti modern dijagnostički uređaj PET/CT.

''Nama se prije nekoliko mjeseci pojavila ekipa Medicola koja je tražila da iznajme prostor za PET/CT. Na pedijatriji imamo prazan prostor u podrumu koji bi bio adekvatan za instaliranje ovog dijagnostičkog uređaja i procijenili smo da bi bilo dobro da u Mostaru imamo PET/CT'', kazao je za RTV HB ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić.

Trenutno se pacijenti SKB-a šalju za Zagreb ili Split, dok su ih donedavno slali i u Sarajevo.

''Liječnik koji misli da njegov pacijent treba određenu uslugu, a ne može se izvršiti unutar zdravstvene ustanove u našoj županiji, svog pacijenta upućuje u točno određenu ustanovu, nakon čega nalaz s preporukom odlazi povjerenstvu. Nakon odobrenja od strane povjerenstva, kao prijedlog nama u Zavod dolazi sva dokumentacija i razmatra se na sjednicama povjerenstva koje upućuje pacijenta izvan županije'', rekla je za RTV HB direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ Ana Vidačak.

Reakcija iz Vitalisa

Podsjetimo, nedavno je ZZO HNŽ objavio da prvi put u cijelosti snosi troškove PET/CT za svoje osiguranike bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u FBiH ili izvan FBiH, ali ne i u Poliklinici Vitalis.

Nakon ovog obavještenja iz Poliklinike Vitalis na svojoj facebook stranici naveli su kako su odlučili odgoditi snimanja PET CT-a dok se ne potpiše ugovor sa nadležnim ZZO za pružanje usluge PET CT-a na teret istih. ZZO HNŽ je ranije obavijestio da je izdvojio dodatna sredstava za plaćanje dijagnostičke usluge PET/CT za svoje osiguranike, nakon što je županijska Skupština dala suglasnost na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda (Rebalans I). Najavljeno je da će troškove dijagnostičke usluge PET/CT od sada za sve osiguranike ZZO HNŽ-a snositi u cijelosti bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u FBiH ili izvan FBiH.

Demant iz ZZO HNŽ

Povodom obavijesti privatne zdravstvene ustanove Poliklinike Vitalis objavljene na Facebook stranici u vezi s načinom primjene Odluke Upravnog vijeća o visini troškova koje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ snosi za dijagnostičku pretragu PET/CT, reagirali su iz ove ustanove.

''Nisu točni navodi u obavijesti Poliklinike Vitalis da je Zavod na svojoj službenoj web stranici iznio tvrdnju da snosi troškove snimanja PET CT-a u Poliklinici Vitalis, te da Zavod onkološke bolesnike mahom šalje u privatnu ustanovu u Republici Hrvatskoj. Ovim netočnim navodima Poliklinika Vitalis uznemiruje osiguranike Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i obmanjuje javnost'', istaknuli su.

Video: Dr. Goran Đuzel: Poliklinika Vitalis osposobljena je za sve zahtjeve moderne medicine
Kopirati
Drag cursor here to close