Nije točno

Snimanje PET/CT – a: ZZO HNŽ demantira Vitalis

''Nisu točni navodi u obavijesti Poliklinike Vitalis da je Zavod na svojoj službenoj web stranici iznio tvrdnju da snosi troškove snimanja PET CT-a u Poliklinici Vitalis''
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 11. 2023. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obavijesti privatne zdravstvene ustanove Poliklinike Vitalis objavljene na Facebook stranici 16. studenog 2023. godine u vezi s načinom primjene Odluke Upravnog vijeća o visini troškova koje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ snosi za dijagnostičku pretragu PET/CT, reagirali su iz ove ustanove.

''Nisu točni navodi u obavijesti Poliklinike Vitalis da je Zavod na svojoj službenoj web stranici iznio tvrdnju da snosi troškove snimanja PET CT-a u Poliklinici Vitalis, te da Zavod onkološke bolesnike mahom šalje u privatnu ustanovu u Republici Hrvatskoj. Ovim netočnim navodima Poliklinika Vitalis uznemiruje osiguranike Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i obmanjuje javnost'', ističu.

Liječničko povjerenstvo

Ističu kako Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ snosi troškove dijagnostičke pretrage PET/CT po izdanoj uputnici Liječničkog povjerenstva nadležnog za izdavanje uputnice.

''Nadležni onkolog u specijalističkom nalazu izdaje preporuku za obavljanje dijagnostičke pretrage PET/CT s naznakom gdje se pretraga treba obaviti, te se nalaz zajedno s prijedlogom za izdavanje uputnice iz SKB Mostar dostavlja u Zavod o čemu odlučuje Liječničko povjerenstvo, na temelju čega se izdaje uputnica kojom osiguranik stječe pravo na ostvarivanje dijagnostičke pretrage PET/CT. Osigurane osobe Zavoda primarno se upućuju u jednu od zdravstvenih ustanova, javnu ili privatnu u FBiH, koje ovu uslugu mogu pružiti‘‘, navode u demantiju iz Zavoda u kojem pozivaju širu javnost i osiguranike da se u slučaju potrebe dodatnog pojašnjenja načina realiziranja predmetne Odluke izravno obrate Stručnoj službi Zavoda.

Podsjećamo, iz Poliklinike Vitalis na svojoj facebook stranici naveli sku kako su odlučili  odgoditi snimanja PET CT-a dok se ne potpiše ugovor sa nadležnim ZZO za pružanje usluge PET CT-a na teret istih.

ZZO HNŽ je ranije obavijestio da je izdvojio dodatna sredstava za plaćanje dijagnostičke usluge PET/CT za svoje osiguranike, nakon što je županijska Skupština dala suglasnost na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda (Rebalans I). Najavljeno je da će troškove dijagnostičke usluge PET/CT od sada za sve osiguranike ZZO HNŽ-a snositi u cijelosti bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u FBiH ili izvan FBiH.

Pozivi Vitalisu

Nakon obavijesti ZZO HNŽ-a na svojoj web stranici da isti snosi u cijelosti snimanje PET CT-a za svoje osiguranike, Vitalis navodi kako je dobio veliki broj poziva od strane pacijenata da izvrše dijagnostičko snimanje u njihovoj ustanovi.

''Ali su obaviješteni od strane ZZO HNŽ-a da isti ni na koji način ne snosi troškove snimanja PET CT-a u Poliklinici Vitalis iako na svojoj službenoj stranici tvrde suprotno. Naime, isti pišu jedno a rade drugo, odnosno mahom onkološke bolesnike šalju u privatnu ustanovu u Republici Hrvatskoj u kojoj plaćaju znatno višu cijenu po proceduri nego što je to u poliklinici Vitalis. Zašto, procijenite sami'', kažu iz Vitalisa.

Obzirom da je ova procedura potrebna najtežim i najugroženijim pacijentima, navode, oni kao ustanova nisu spremni privatno naplaćivati pacijentima i gurati ih u dodatne enormne troškove pa je Poliklinika Vitalis odlučila odgoditi snimanja PET CT-a dok se ne potpiše ugovor sa nadležnim ZZO za pružanje usluge PET CT-a na teret istih.

''Očekujemo da će pružanje usluge PET CT-a otpočeti u što kraćem roku'', naveli su iz Vitalisa.

Video: Dr. Goran Đuzel: Poliklinika Vitalis osposobljena je za sve zahtjeve moderne medicine

 

Kopirati
Drag cursor here to close