Grad najavio

Semafori na sjevernom izlazu iz Mostara za 10-ak dana

Sjeverni izlaz iz Grada Mostara za nekih 10-ak dana bi trebao biti riješen semaforiziranim raskrižjem. To je privremeno rješenje uoči rekonstrukcije prometnice.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 02. 2024. u 11:30 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kroz nekih 10-ak ili 15 dana radit će se na implementaciji privremenog rješenja sjevernog ulaza u Grad Mostar semaforiziranim raskrižjem", kazao je na 40. sjednici Gradskog vijeća Mostara savjetnik gradonačelnika za urbanizam Dejan Kvesić.

Gradonačelnikov savjetnik odgovorio je i na pitanje vijećnice Irme Baralije o odvodnji oborinskih voda iz naselja Mazoljice.

"U sporazumu koji Grad Mostar ima sa cestama Federacije BiH u okviru rekonstrukcije sjevernog ulaza u Grad Mostar u jednom segmentu je obuhvaćeno financiranje i odvodnje oborinskih voda iz naselja Mazoljice i to će biti trajno rješenje za taj problem", naveo je Kvesić.

Privremeno rješenje

Podsjetimo, Javno poduzeće Ceste Federacije BiH u svibnju 2023. godine dostavile su odgovor vijećnici Baraliji o planu za rekonstrukciju raskrižja na magistralnoj cesti M-17 - Sjeverni ulaz - Potoci.

"Najbolje provedivo tehničko rješenje na sjevernom izlazu iz Grada Mostara, koje daje najveći nivo usluge, je rješenje raskrižja u dvije razine, s tunelom za promet koji ide iz urbanog dijela Mostara prema Sarajevu te kružni tok u razini postojećeg raskrižja s posebnom trakom za lijevo skretanje za novi poslovni objekt pored željezničke pruge", napisali su tada iz JP Ceste FBiH.

Kao privremeno rješenje iz JP Ceste FBiH krajem 2023. godine najavili su postavljanje semafora.

Iz Cesta FBiH ranije su podsjetili da je Vlada Federacije BiH kapitalnim transferima za 2023. godinu doznačila milijuna maraka za ovaj projekt, no taj iznos nije dovoljan za njegovu potpunu realizaciju.

"Projekt raskrižja s tunelom je kompleksan i zahtjevan projekat jer je potrebno riješiti i usuglasiti projekat oborinskih voda naselja Mazoljice, kao i zahtjeve vlasnika privatnih objekata u obuhvatu raskrižja. S obzirom da je implementacija ovakvog trajnog rješenja dugotrajan proces, JP Ceste FBiH navedeno raskrižje regulirat će privremenim rješenjem sa semaforima dok se ne steknu uvjeti za gradnju raskrižja s tunelom kao konačnim rješenjem", kazali su Feni iz Cesta FBiH.

Poboljšanje sigurnosti

Govoreći o rješenjima za sjeverni izlaz iz Mostara, gradonačelnik Mario Kordić, ranije je naveo kako je bilo dosta izmjena u projektnoj dokumentaciji te da je lokalitet vrlo zahtjevan kad je u pitanju eksproprijacija.

''Među onim kućama imamo i poslovnih objekata koji naravno imaju pravo tražiti pristup svojim parcelama s glavne ulice. Obzirom da se radi o magistralnom putu tu smo mi u koliziji, nismo nadležni za taj put i Ceste Federacije možda nekad imaju drugačije mišljenje ili se drže zakonske regulative. Ne može baš svaka kuća s magistrale imati skretanje, što je i logično. Tražili smo zajedno sa stanarima što bi tu moglo biti rješenje, da li iz kružnog toka, jako mnogo se razgovaralo. Stavljeni su privremeni znaci, oni nisu dovoljni, niti su kao takvi samo bili ideja. Trenutno je u fazi postupak nabavke semafora jer je od strane struke procijenjeno da bi semaforizirano križanje na tom dijelu poboljšalo značajno sigurnost prometa a negdje oko šest puta bi se brže promet događao u onim kritičnim momentima kad je gužva'', naveo je.

FOTO: Bljesak.info / Pogled iz zraka na sjeverni izlaz iz Mostara (arhiva)

Dodao je kako je struka odlučila da se ide u tom smjeru, kao privremenom rješenju, a u međuvremenu da oni i dalje rade dokumentaciju izvlaštenja da bi se izdala dozvola kako bi oni mogli raditi.

Plan rekonstrukcije

Podsjetimo, od 2017. do 2019. godine u organizaciji Grada Mostara strane tvrtke "IG" Banja Luka izrađen je glavni projekat rekonstrukcije raskrižja "Sjeverni Ulaz u Mostar".

Na osnovu ove dokumentacije JP Ceste FBiH su početkom 2021. godine od strane Grada Mostara pribavile urbanističku suglasnost te su zajedno s nadležnim službama Grada krenule u postupak eksproprijacije.

''Tijekom postupka eksproprijacije naišlo se na imovinsko pravne probleme na katastarskim parcelama u vlasništvu INA benzinske crpke, te u vlasništvu hotela Amicus zbog čega se nije moglo nastaviti s realizacijom projekta za predmetno tehničko rješenje'', navedeno je u ranijem odgovoru vijećnici Baraliji.

Dodaje se kako su zbog toga Ceste FBiH donijele odluku da se izvrše određene korekcije predmetne projektne dokumentacije, kako bi se prevladali ovi imovinsko pravni problemi.

Potom su Ceste F BiH sredinom 2022. godine od projektantske kuće Design&QC doo Sarajevo naručile izradu idejnog rješenja u kojem je analizirano pet različitih varijanti.

Gradu Mostaru je dostavljen Zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti 20. ožujka 2023. godine za korigirani Idejni projekt.

Kopirati
Drag cursor here to close