Isto mjesto godinama

Mostar: Koliko još života će odnijeti sjeverni ulaz u grad?

Listajući crnu kroniku, godinama unatrag slike prometnih nesreća na ovoj lokaciji su prečeste.
Vijesti / Flash | 21. 06. 2023. u 10:45 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nove nesreće, novi broj ozlijeđenih ali i preminulih na 'poznatoj' mostarskoj raskrsnici kod sjevernog ulaza u grad - čini se nisu dovoljan alarm da se konačno počne s konkretnim rješenjima na ovom raskrižju.

Sinoć je prometna nesreća na ovoj lokaciji odnijela jedan mladi život. Preminula je djevojka E.H. (1992) koja je u bolnici podlegla ozljedama. Također, osoba M.A. (1984) zadobila je teže tjelesne ozljede, a još dvije osobe su lakše ozlijeđene. I to je samo epilog sinoćnje nesreće.

Isto mjesto... opet.. najopasnije raskrižje...

Listajući crnu kroniku, godinama unatrag slike prometnih nesreća na ovoj lokaciji su prečeste.

I u svibnju ove godine, pisali smo o novoj nesreći na istom mjestu. Obično naslov počinje s ''opet'', ''isto mjesto'', ''najopasnije raskrižje'' i slično.

U ovoj prometnoj nesreći prošlog mjeseca sudjelovala su dva automobila - Volkswagen Passat i Ford Focus. Naravno, automatski su stvorene i velike kolone automobila, i na svu sreću nitko nije preminuo.

I u travnju 2023. na ovom opasnom raskrižju dogodila se prometna u kojoj su ozlijeđene tri osobe. Fotografije prometnih nerijetko kruže viber grupama i uvijek stoji isto ''na sjevernom ulazu u grad prometna nesreća...''

''Na mjesto nesreće izašli su pripadnici hitne pomoći, vatrogasci kao i djelatnici MUP-a HNŽ koji vrše očevid nakon kojeg će biti dostupno više informacija'', pisali smo tada. A informacije su uvijek manje-više iste. Broj ozlijeđenih, broj preminulih i utvrđuje se uzrok nesreće. I tako unedogled.

Uvijek više osoba ozlijeđeno

Napomene radi, i u studenom prošle godine na ovom zloglasnom mjestu u prometnoj nesreći u kojoj su sudjelovala dva vozila, Mercedes i Polo - teške tjelesne ozljede zadobila je žena koja je bila na mjestu suvozača iz Pola, a pet osoba je lakše ozlijeđeno.

I dva mjeseca prije toga, nije bio nimalo bezazlen epilog nesreće na ovoj raskrsnici. Dakle, u rujnu 2022. sudarili su se Mercedes i Opel. Jedna osoba zadobila je teže, a tri osobe lakše tjelesne ozljede – oglasio se tada MUP HNŽ-a.

Osim osobnih automobila, nerijetko upravo na ovoj lokaciji u prometnim nesrećama sudjeluju i kamioni. U jednoj takvoj nesreći prošle godine u mjesecu ožujku ozlijeđeno je više osoba. Podaci manje više slični godinama: M-17, kod hotela ''Amicus''...Ovoga puta sudarili su se osobno vozilo marke Opel i kamion. Tada je ozlijeđeno više osoba koje su se nalazile u Opelu.

Podsjećamo, o rekonstrukciji na ovom dijelu se priča godinama.

Ranije smo pisali kako je najbolje provedivo tehničko rješenje na sjevernom ulazu u Grad Mostar, koje daje najveću razinu usluge, rješenje raskrižja u dvije razine, s tunelom za promet koji ide iz urbanog dijela Mostara prema Sarajevu, te kružni tok u razini postojećeg raskrižja s posebnom trakom za lijevo skretanje za novi poslovni objekt pored željezničke pruge.

Imovinsko pravni problemi i čekanje rješenja

Stoji to u odgovoru Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH dostavljenom mostarskoj gradskoj vijećnici Irmi Baralija o rekonstrukciji raskrižja na magistralnoj cesti M-17 – sjeverni ulaz Potoci.

Naime, od 2017. do 2019. godine u organizaciji Grada Mostara strane firme ''IG'' Banja Luka izrađen je glavni projekat rekonstrukcije raskrižja ''Sjeverni Ulaz u Mostar''.

Na osnovu ove dokumentacije JP Ceste F BiH su početkom 2021. godine od strane Grada Mostara pribavile urbanističku suglasnost, te su zajedno s nadležnim službama Grada krenule u postupak eksproprijacije.

''Tijekom postupka eksproprijacije naišlo se na imovinsko pravne probleme na katastarskim parcelama u vlasništvu INA benzinske crpke, te u vlasništvu hotela Amicus zbog čega se nije moglo nastaviti s realizacijom projekta za predmetno tehničko rješenje'', navodi se u odgovoru vijećnici Baraliji.

Dodaje se kako su zbog toga Ceste F BiH donijele odluku da se izvrše određene korekcije predmetne projektne dokumentacije, kako bi se prevladali ovi imovinsko pravni problemi.

A dok se preovladaju imovinsko pravni problemi, te dok se riješi sva potrebna papirologa - tko zna koliko prometnih nesreća će se dogoditi upravo na istom mjestu i koliko života će odnijeti 'sjeverni ulaz u grad'.

Kopirati
Drag cursor here to close