Podcast "Imam ideju" #57

Sanja Miovčić: Više od 90 posto stranih investitora poziva i druge da ulažu u BiH

Treba imati na umu da su članice FIC-a u proteklih 18 godina investirale u BiH više od devet milijardi KM, a prema anketama - više od 90 posto stranih investitora poziva i druge ulagače da investiraju u BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 12. 2023. u 20:05 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Vijeće stranih investitora okuplja 80 kompanija koje su u BiH investirale više od devet milijardi KM

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U našem podcastu "Imam ideju" ugostili smo gospođu Sanju Miovčić, direktoricu Vijeća stranih investitora u BiH (FIC).

Razgovaramo o rezultatima, izazovima, šansama i mogućnostima koje generira ova respektabilna udruga uglednih inozemnih tvrtki.

Treba imati na umu da su članice FIC-a su u proteklih 18 godina investirale u BiH više od devet milijardi KM, a prema anketama - više od 90 posto stranih investitora poziva i druge ulagače da investiraju u BiH.

"Postojimo već 18 godina i etablirali smo se kao najznačajniji partner vlastima na svim nivoima u zagovaranju reformi, dakle promjena s ciljem poboljašnja poslovnog ambijenta", kaže gospođa Miovčić.

Napominje kako se ideje, incijative i praktično sve ono što FIC zagovara nalazi u njihovoj publikaciji Bijela knjiga.

"Djelujemo kroz radne grupe za praktično sve oblasti. Primjerice, naša radna grupa za poreze ima 100 članova. Zamislite taj trust mozgova kad zasijeda u jednoj prostoriji, kakav je to resurs", ističe gospođa Miovčić, navodeči damo jedan primjer o profesionalnoj snazi ove međunarodne udruge, uz važnu napomenu da FIC nije politička platforma, nego nastoji pozitivno utjecati na ekonomske tokove kao partner.

Kao i domaći biznismeni, tako i strani ulagači nailaze na niz poteškoća po kojima je BiH poznata.

"Opće je poznato da je naš pravni sistem jedan od najkompleksnijih na svijetu. Fragmentiranost sistema, neusklađenost propisa, različita tumačenja istih tih propisa, vrijeme potrebno za ishodovanje raznih dozvola, čekanje, kompleksnost procedura - dakle, to su stvari s kojima se suočavaju koji dođu i šokiraju se", napominje naša sugovornica.

Godina koja je praktično iza nas donijela je gotovo svima u biznisu turbulencije, poteškoće koje je trebalo u hodu svladati, nejasnu projekciju budućnosti i tome slično. Dakako, ni strani investitori u našoj zemlji ne mogu ostati imuni na sve ono kroz što bh. ekonomija prolazi.

"Planiramo naredne godine uraditi interno istraživanje, poslovni barometar, a sprovodimo ga svake dvije godine, kako bismo stekli uvid u (ne)zadovoljstvo poslovanjem. Prethodno istraživanje, rađeno u veijeme pandemije, pokazuje da kompanije pokazuju talent i za prilagođavanje nemogućim uvijetima. Jest ova godina krizna za mnoge industrije, ali iz nekih razgovora zaključujem da su bili spremni".

Kako ne bismo prepričali čitav razgovor u uvodnom tekstu predlažemo da podcast pogledate i poslušate u cijelosti, bez obzira bavite li se biznisom ili ste građanin ove zemlje kojeg zanimaju teme kao što su strane investicije, njihov utjecaj na domaću ekonomiju, transfer tehnologija, prenošenje iskustva iz razvijenoga svijeta itd.

Čut ćete u ovom podcastu i fascinantnu činjenicu da strani ulagači praktično cjelokupnu ostvarenu dobit reinvestiraju, kao i motive zašto to čine.

Također, iskoristili smo ovu prigodu da s našom gošćom, temeljem njezina širokog i bogatog iskustva u spomenutoj oblasti, komentiramo i neke druge teme: reforme fiskalnih i drugih zakona bitnih za privatno poduzetništvo, pristup reformi školstva i što strani investitori očekuju od tržišta rada, odnosno baze potencijalnih uposlenika, kako se mlade generacije uklapaju u suvremene poslovne tokove i kakvi su trendovi na tržišt rada i još mnogo toga.

Naša sugovornica kaže kako je Vijeće stranih investitora u BiH jedan od generatora progresa i napretka pa možete u razgovoru otkriti na čemu se ova teza temelji.

Kopirati
Drag cursor here to close