Smeće

S Uborka poručili: Povucite tužbu i zatvorite deponiju smrti!

Plan prilagodbe nudi dva rješenja za nelegalnu deponiju Uborak. Jedno je zatvaranje ove deponije u roku tri godine a drugo je pet i više godina.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 05. 2021. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon nekoliko sastanaka na kojima nam se učinilo da se svjetlost nazire na kraju tunela opet osjećamo izvjesno razočarenje. Da, nažalost samo nam se učinilo jer koliko god smo bitaka ostavili iza sebe u posljednje dvije godine izgleda još uvijek nismo sve prošli'', kazao je Omer Hujdur, predsjednik Udruženja 'Jer nas se tiče' koje je danas održalo konferenciju za medije.

Aktivisti 'Jer nas se tiče' istaknuli su da je prije par dana objavljen poziv na javnu raspravu za dokument koji se zove Studija o procjeni utjecaja na okoliš za – Projekt proširenje Deponije Mostar d.o.o – Regionalna Deponija Uborak – Buđevci, Grad Mostar.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije

Umjesto Studije utjecaja na okoliš za novu lokaciju objavljen je i Plan prilagodbe na koji su aktivisti 'Jer nas se tiče' poslali svoje komentare. Međutim, pravog pomaka još nema a zakazana je i tematska sjednica o ovom problemu koja bi se prema zaključku GV trebala organizirati u narednih dvadesetak dana.

Plan prilagodbe nudi dva rješenja za nelegalnu deponiju Uborak. Jedno je zatvaranje ove deponije u roku tri godine a drugo je pet i više godina. Međutim, aktivisti smatraju da je i tri godine previše, a to su istaknuli i u poslanim komentarima na ovaj dokument.

Također, aktivisti su ponovno tražili sastanak sa gradonačelnikom koji je izgleda već pokleknuo pod pritiscima politike i u javnosti kategorično tvrdi da je tri godine neprihvatljivo, te da se ide na pet godina. Dodatno, prema posljednjim izjavama gradonačelnika, način rješenja problema je skroz neizvjestan. Po njemu možda rješenje neće ni biti zatvaranje deponije i njeno izmještanje na novu lokaciju – ističu aktivisti.

Partneri s početka priče…

''Nije nam drago, ali osjećamo da pomalo od partnera sa početka priče postajemo opet dvije strane'', kazao je Hujdur.

Kako navode, posebno je alarmantna objavljena Studija utjecaja na okoliš za proširenje nelegalne deponije Uborak koja zaključuje kako se projektom proširenja deponije ne mogu osigurati povoljni uvjeti za zaštitu okoliša na lokaciji deponije i njenoj okolini te da novi projekt proširenja deponije nije siguran sa stanovišta utjecaja na okoliš.

Aktivisti se pitaju: ''Što reći? Struka je napokon progovorila. Pametnom dosta. Treba li još dokaza o deponiji smrt?''

Istaknuto je također da aktivisti upozoravaju već dvije godine da će se ovo dogoditi i nitko nije poduzimao nikakve radnje osim što predstavnici vlasti pokušavaju da građane ušutkaju i zastraše na sve moguće načine.

Gušenje u vlastitom smeću

''Borili su se s građanima, tužbom i pesnicama umjesto da su se uhvatili u koštac s problemom. Vrijeme je prolazilo, krivci su napustili fotelje koje su grijali godinama i vruć krumpir ostavili novoj vlasti u kojoj se istini za volju nalazi dobar dio njih koji su krojili prethodnu politiku. Uskoro, ako se nešto ne poduzme i bez blokade građana građani Mostara će se gušiti u smradu vlastitog smeća!'', navedeno je.

Građani i građanke Mostara okupljeni oko udruženja 'Jer nas se tiče' posebno ističu da je Grad Mostar tužio svoje građane za više od 700 tisuća KM. Tim povodom, građani su poslali zahtjeve o povlačenju tužbi – međutim gradska uprava i njena javna poduzeća šute i odgovor naravno nisu dobili.

Pokretanje tužbi i nepovlačenje istih, kako su naveli, aktivisti doživljavaju kao svojevrsni pritisak kako bi odustali od svojih namjera i prihvatili rješenja koja su na pomolu.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije

Na press konferenciji je također govorio Edhem Čustović, diplomirani inženjer kemijske tehnologije koji je pojasnio objavljeni Plan prilagodbe. On je istaknuo da najveći problem je što se ne primjenjuju niti trenutno suvremene tehnološke procedure.

"U ovome Planu se točno može pročitati analize provedene od 2 instituta, koje su strašno dramatične. Ako jedan institut iz Tuzle kaže da u podzemnim vodama postoje teški metali, a institut iz Sarajeva potvrdi da i na 2 površinska i dubinska mjesta postoje teški metali - ovo je više nego alarmantno za gradsku vlast da odmah zatvori deponiju. Svaki građanin treba pročitat zaključke, koji kažu da je tlo već kontaminirano, da su flora i fauna uništene i degradirane i ne postoje nikakve šanse da se neki novi sistem uspostavi" rekao je Čustović.

Nakon svih novih dokaza, aktivisti su se obratili uredu gradonačelnika za novi sastanak, međutim iz njegovog ureda stigao je odgovor da će biti pozvani na sastanak čim se zauzme stav po pitanju Plana prilagođavanja na razini gradske uprave.

Zahtjevi Udruženja do tada ostaju:
• Donošenje Odluke o zatvaranju deponije
• Utvrđivanje nove lokacije
• Povlačenje tužbi

 

Kopirati
Drag cursor here to close