Gdje smo?

Razvoj kriv za stanje okoliša u FBiH

Bespravna gradnja predstavlja veliki problem, što je prvenstveno rezultat nedostatka mehanizama planiranja, provođenja i kontrole gradnje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 10. 2019. u 14:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje okoliša u Bosni i Hercegovini, pa tako i Federaciji BiH, uvjetovano je ekonomskim, društvenim i tehnološkim razvojem zaključeno na radionici za izradu Strategije razvoja Federacije BiH za razdoblje 2021.-2027. gdje se raspravljalo o stanju u oblasti okoliša, komunalne infrastrukture i upravljanja prirodnim resursima.

Velika područja zemljišta su kontaminirana minama, otpad se većinom odlaže bez recikliranja, upravljanje šumama je na lošoj razini uz tisuće hektara posječene ili uništene šume. Dugoročno gledano, gospodarska aktivnost mora poštovati ograničenje zagađenja u odnosu na obnovljive resurse.

Među bitnim faktorima degradacije okoliša navedeni su neravnomjeran razvoj urbanih i ruralnih sredina i siromaštvo.

Urbana područja su u porastu, odnosno nastavlja se trend koncentracije stanovništva. Bespravna gradnja predstavlja veliki problem, što je prvenstveno rezultat nedostatka mehanizama planiranja, provođenja i kontrole gradnje.

Negativan utjecaj siromaštva i lošeg ekonomskog stanja na okoliš ogleda se u neadekvatnom odvodu i tretmanu otpadnih voda, lošem upravljanju otpadom, zagađenju zraka emisijama iz prometa i industrijskih postrojenja sa zastarjelim tehnološkim procesima, nekontroliranom sječom drva za ogrjev…

  

Kao jedno od pozitivnih događanja u pogledu okoliša ocijenjen je proces priključivanja BiH Evropskoj uniji, koje je pridonijelo prioritiziranju i unapređenju politike zaštite okoliša. Održivo korištenje i upravljanje prirodnim resursima predstavlja jednu od osnovnih pretpostavki povećanja konkurentnosti svake ekonomije u dugoročnom periodu, kao i višeg životnog standarda građana.

Integrirana Strategija razvoja će odrediti osnovne smjernice društveno-ekonomskog napretka koji bi trebao rezultirati boljim životom građana Federacije.

''Okoliš ima veliki značaj za zdravlje ljudi, ekonomski razvoj i konkurentnost zemlje. Međutim, zagađenje, klimatske promjene, nestašice resursa, uništenje ekosustava, mogu ugroziti ekonomski rast ali i život na planeti'', priopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje.
Kopirati
Drag cursor here to close