Ukrug

Raskrižje s nikad modernim semaforima mijenja kružni tok

Iako se prvotno tvrdilo kako je raskrižje sa semaforima bolje rješenje od kružnog toka zbog tada novog mosta, sada se misli drugačije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 11. 2020. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije šest godina predstavljao se kao najmoderniji semaforski sustav u gradu, s modernim tipkalima, prilagođen osoba s invaliditetom te kao najbolje rješenje za raskrižje na kojem se dogodilo mnoštvo prometnih nesreća.

Danas je običan semafor, čije boje nisu izblijedjele, a koji će biti zamijenjen kružnim tokom na vrhu Avenije, na raskrižju Ulica kralja Tomislava i kneza Višeslava.

Iako se prvotno tvrdilo kako je raskrižje sa semaforima bolje rješenje od kružnog toka zbog tada novog mosta, sada se misli drugačije.

  / Bljesak.info - Radovi na postavljanju semafora

''Stručnjaci iz Zagreba su prezentirali kružni tok za taj dio prometnice kao loš plan jer bi se stavljanjem u funkciju mosta, koji je u izgradnji, promet na tome dijelu jako zgusnuo. Semafori su najbolje moguće rješenje”, pojasnio je te 2014. godine ovakvo idejno rješenje Dražen Vrljić, stručni savjetnik za urbanizam i građenje Grada Mostara.

No, grad je četiri godine kasnije, uvidio da je pogriješio pa je objavio kako ''postojeće semaforizirano raskrižje predstavlja usko grlo u prometu, te je po uzoru na već izgrađeni rotor (kružni tok) kod 'Mljekare', koji je donio pozitivne pomake u prometu, predloženo projektiranje sličnog kružnog toka  na ovoj lokaciji''.

Semafor, u čijim su se najavama neprestano spominjala moderna tipkala, u početku je kasnio pa je umjesto ''paljenja'' pred početak nove školske godine, semafor pušten u rad sa zakašnjenjem.

Grad Mostar priopćio je tada kako se radi ''na postavljanju modernog sustava koji predviđa i tipke na stupovima za slabovidne osobe i uređivanje invalidskih prijelaza''. Tipke nikada nisu postavljene, a nitko nikada nije rekao zašto.

Semafor je pratio i skandal s postavljanjem semaforskog stupa jer se postavio na sred pločnika, ali su to izvođači radova odbili kao neosnovano.

Video: Rotor Vrh Avenije (Dan)

Prije semafora, raskrižje je slovilo kao jedno od najopasnijih u Mostaru i na njemu se dogodio veliki broj teških nesreća.

Mnogi su uvjereni kako je riječ o predizbornom šminkanju, ali je svaki pomak dobrodošao. Bitno je samo da i ovog puta projekt ne ostane na praznim obećanjima.

Video: Rotor Vrh Avenije (Noć)

''Najbolji primjer kako se kod nas riječ odgovornih može okačiti mačku za rep, čak i kada je mačak bez repa, je dugo najavljivani semafor na mostarskom raskrižju, na cesti koja ne vodi nigdje. Umjesto modernih tipkala, prilaza prilagođenih invalidima, uz crveno, žuto i zeleno, zasjala je šarena laža. (…) Bitno je postaviti semafor za šarene laže, a za moderna tipkala, koja bi riješila prelazak naših okovanih nogu preko izrupane ceste naše stvarnosti, bit će kriv netko drugi. Jer napudrana lica s plakata su uvjerena da smo slijepi i slijepiji. Ako ipak nisu sigurni u to, sigurni su da šutimo'', pisali smo u komentaru tog predizbornog rujna 2014. godine.

Ove radove, uz koje je planiran nastavak radova na izgradnji Glavnog desnoobalnog kolektora, nadgledat će Kraljevina Španjolska a vrijedni su pola milijuna KM.

Mostarci su zamoljeni da poštuju privremenu prometnu signalizaciju a za očekivati je da zauzvrat dobiju moderno prometno rješenje bez promašaja koje mnogi još uvijek pokušavaju shvatiti na spomenutoj prometnici. Jedan od njih je i neshvatljivo mal nogostup za pješake. No, tko zna, možda dođe vrijeme i za njegovo širenje. 

Kopirati
Drag cursor here to close