Pasarela

Prvi korak za novi grad u Mostaru?

Duga je 37 metara s lukom od 13, 5 metara, a povezivat će Zalik s osnovnom školom smještenom u kompleksu Sjeverni logor.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 04. 2018. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pasarela u mostarskom naselju Zalik dobiva svoje obrise, a prema najavama, trebala bi biti gotova do ljeta.

Duga je 37 metara s lukom od 13, 5 metara, a povezivat će Zalik s osnovnom školom smještenom u kompleksu Sjeverni logor.

Glavni projektanti pasarele su Adnan Balavac i Mirza Šahović, diplomirani inženjeri arhitekture, koji su ranije za Dnevni list rekli kako su pored najsitnijih konstruktivnih detalja mislili i na simboliku grada.

''S obzirom na to da je smještena na sjevernom ulazu u grad, nametnula se ideja da nosi i simboliku grada Mostara. Naime, tako će vas na pravcu, kada dolazite iz sjevera na čistini dočekati luk od 13, 5 metara koji asocira na mostarski Stari most'', rekao je Šahović.

Planirano je da ova građevina, duga čak 37 metara, bude sva od betonske konstrukcije, a sito željezna ograda je visoka 2, 8 metara.

Bljesak.info / Glavni projektanti pasarele su Adnan Balavac i Mirza Šahović


''Zbog  visine i konstrukcije isključena je mogućnost bacanja preko nje kao i penjanja na istu, moguće je samo uživati u panorami kroz nju. Planirano je da bude obložena protukliznom gumom, kako u vrijeme jakih vjetrova i kiša, ne bi došlo do poledice'', rekao je Šahović, te dodao kako je projektirana ''da te navede da ideš izravno na nju tako da neće biti nejasnoća''.

Pored pješaka, planirana je i za bicikliste te za invalide.

''Pošto su duge rampe na nekoliko mjesta će biti postavljena odmorišta za invalide'',  ističe Šahović. Iako je na samom početku bilo govora o podzemnom prolazu, ta opcija je ubrzo ocijenjena kao neuvjetna i dosta skuplja.

Inače, Grad Mostar na ovom dijelu planira gradnju velikog stambeno-poslovnog kompleksa koji bi na neki način bio "grad u gradu". Naime, Regulacioni plan Sjeverni logor predviđa kompleks stambenog, poslovnog, sportsko-rekreativnog i obrazovnog sadržaja. Prvi realizirani zadatak obuhvaćen ovim projektom bila je izgradnja Osnovne škole Zalik, kao i parka koji se nalazi u njenoj neposrednoj blizini, objavio je ranije Dnevni list.

Bljesak.info / Pored pješaka, planirana je i za bicikliste te za invalide


Ovo naselje imat će sve prateće sadržaje – bazene, školu, vrtić, kino, hotele, podzemne garaže. Između ostalog, planirana je i izgradnja više od 4.000 stambenih jedinica, brojni sportski objekti poput sportske dvorane, kao i poslovni objekti. Predviđena je i izgradnja novog gradskog stadiona po UEFA standardima, koji će primati oko 40.000 posjetitelja, a imat će i 5.000 parking mjesta.

''Jedan poseban pristup koji se tretirao za buduće korisnike tog centra, a ujedno i za grad Mostar, je Sjeverni Logor koji dobiva jedan novi kako ga mi zovemo 'Stradun', koji bi povezao kompletnu pješačku zonu, gdje bi iz centra Sjevernog logora iz kampusa mogao kompletnom pješačkom zonom mogao doći do budućeg nogometnog stadiona koji je planiran'', rekao je ranije Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close