Usvojeno

Prepirka u Vijećnici: Treba li Mostaru suglasnost ministarstva za prostorni plan?

Marić je komentirao tvrdnje HRS-ova vijećnika Silvija Bubala koji je objavio kako Grad nema suglasnost za izmjene i dopune prostornog plana.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 11. 2022. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S 25 glasova za, bez glasova proti i s osam suzdržanih vijećnika usvojena je odluka o donošenju prostornog plana Grada Mostara.

Uoči ove odluke održana je žustra rasprava u kojoj se propitkivala nezakonitost ove odluke.

''Odgovorno tvrdim da je u dopisu Ministarstva građenja i prostornog uređenja sasvim dovoljan dokaz da Gradsko vijeće i ja nisam obmanuo ni gradsko vijeće ni Odjela za urbanizam'', rekao je predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić govoreći o suglasnosti ministarstva za prostorni plan Mostara.

''Nema nikakve tajne'', rekao je Marić i pročitao kako mu je iz odvjetničkog ureda rečeno kako suglasnost ministarstva nije potrebna.

Kaže kako je uputio i dopis ministru te pročitao kako iz odgovora zaključuje kako je ''jasno da grad Mostar nije trebao tražiti suglasnost'' jer se radi o izmjeni i dopuni plana koji je rađen 1990. godine a zakon stupio na snagu 2004. godine.

Naime, Marić je komentirao tvrdnje HRS-ova vijećnika Silvija Bubala koji je objavio kako Grad nema suglasnost za izmjene i dopune prostornog plana.

''Svi oni koji su me nazvali lažovom i da sam slagao, to mi je najteža uvreda'', rekao je Marić i spomenuo mogućnost tužbe.

Vijećnik HRS-a Slaven Bevanda, član Povjerenstva za propise, rekao je kako ne postoji suglasnost i da je dobiven odgovor da je zahtjev zasnovan na pogrešnom pravnom osnovu.

''Ovo je bezobrazluk ministarstva, njihova neodgovornost i njihov politički rat'', rekao je Bevanda.

''Zasnivate nešto na nečemu po prijašnjem zakonu. Recite po kojem'', rekao je Bevanda i dodao kako se ide u ''potpuni nezakonitost''.

Marić je odgovorio kako se ''u dopisu ministarstva ne navodi na što smo se trebali pozvati nego da nismo trebali tražiti suglasnost''.

Vijećnik Bubalo je pročitao dijelove iz odgovora ministarstva kako ''slijedom iznesenog, očigledno se može utvrditi da ste predmetni zahtjev pogrešno zasnovali na odredbi člana 43. stav 2. Zakona(pogrešna primjena zakona), pa kako nisu ispunjeni uslovi za davanje tražene saglasnosti, Ministarstvo nema pravnog osnova da udovolji Vašem zahtjevu, odnosno da izda traženu suglasnost''.

Optužio je Marića da je obmanuo Vijeće i vijećnike.

Vijećnica PMP-a Adela Gosto rekla je da je Marić na prošloj sjednici rekao kako ima suglasnost te pozvala Marića da se odluka vrati u zakonske okvire.

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, rekao je kako Grad ima pravo mijenjati svoj plan.

''Nemamo nikakve prepreke. Čak ovo nismo morali nikako tražiti'', rekao je i dodao kako je diskrecijsko pravo Grada ''da mijenja kad hoće i kad treba''.

Vijećnik Bevanda je rekao da propisi moraju biti usklađeni s propisima višeg reda.

''Zato se i traži suglasnost više razine vlasti da bi se utvrdilo da je ta usklađenost provedena. U dopisu koji smo dobili se govori da treba uskladiti neke stvari kod dalje izrade. Ako nismo promašili nigdje, ako se ne trebamo pozivati na Zakon o prostornom uređenju iz 29004 onda dajte pravne osnove na što se pozivate.

Kopirati
Drag cursor here to close