Utvrđen Prijedlog odluke

Preko 92 milijuna za razvojnu politiku zdravstvenog sektora

Projekt se odnosi na pružanje podrške reformama politike, te institucionalnim reformama grupiranim u dva stuba.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 08. 2023. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za projekt financiranja razvojne politike zdravstvenog sektora u ukupnom iznosu do 92.300.000 eura odobrenih sredstava za BiH, od čega se 55.380.000 eura ili 60 posto odnosi na Federaciju BiH. Ovaj prijedlog upućen je Parlamentu FBiH na usvajanje.

U obrazloženju Prijedloga odluke kao razlog za njeno donošenje navedeno je zaduženje Federacije BiH po osnovu Sporazuma o zajmu kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) kao ključni dio sveukupnog programa reforme, s ciljem dugoročne financijske održivosti zdravstvenog sistema u BiH i unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda.

Kako je navedeno u Informaciji Federalnog ministarstva zdravstva, projekt se odnosi na pružanje podrške reformama politike, te institucionalnim reformama grupiranim u dva stuba. Prvi se tiče unapređenja financijske održivosti zdravstvenih sistema i pruža podršku BiH na neophodnim reformama za sanaciju neizmirenih obaveza, kao i drugih kratkoročnih i dugoročnih dugova kliničkih centara, županijskih i općih bolnica, te za zaustavljanje stvaranja novih neizmirenih obaveza. Drugi stub je unapređenje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda, odnosno podrška potrebnim zakonskim i regulatornim izmjenama radi uvođenja odgovarajućih poticaja za unapređenje zdravstvenih ishoda u FBiH.

Navedeni kredit predviđa rok otplate od 18 godina uz petogodišnji grace period. Kako se navodi u Informaciji, odlukom će se stvoriti osnova za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između BiH i FBiH, a kojim će se propisati uvjeti za davanje zajma Federaciji i koji će biti istovjetni uvjetima pod kojima IBRD odobrava zajam Bosni i Hercegovini.

Inicijativu o kreditnom zaduženju kod IBRD-a za realizaciju Projekta "Financiranje razvojne politike zdravstvenog sektora", Vlada FBiH je podržala na sjednici održanoj 29.12.2022. godine. Pregovori sa predstavnicima IBRD-a, Ministarstva financija i trezora BiH, Federalnog ministarstva financija, Federalnog ministarstva zdravstva, te predstavnika Republike Srpske, održani su 21. veljače ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close