Komisija za vanjske poslove

Podržana ratifikacija Amandmana o financiranju dionice Počitelj - Bijača

Komisija za vanjske poslove podržala ratifikaciju Amandmana o financiranju dionice Počitelj - Bijača
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 01. 2024. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 14. sjednici Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dato je pozitivno mišljenje, te Domu preporučeno davanje suglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj 2 na Ugovor o financiranju - Koridor 5c, Počitelj - Bijača između BiH i Europske investicijske banke od 11. studenog 2014., izmijenjen 25. rujna 2018. godine.

Isto je učinjeno po pitanju Sporazuma o financiranju Godišnjeg akcijskog plana za BiH za 2022. između EU koju predstavlja Europska komisija i BiH koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, te Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o uzajamnom izuzeću od zahtjeva za ulaznu vizu.

Komisija je dala pozitivno mišljenje i preporučila davanje suglasnosti za Protokol uz Sporazum o međunarodnom povremenom prijevozu putnika putničkim i običnim autobusima (INTERBUS sporazum) vezano za međunarodni linijski i poseban linijski prijevoz putnika putničkim i običnim autobusima; Ugovor o izmjenama i dopunama br. 1 na Ugovor o zajmu od 12. travnja 2022. ( Zeleni gradovi 2 – Window II Vodovod Brčko) između BiH i EBRD-a.

Također, Komisija je tako postupila i za Ugovor o zajmu (Koridor Vc – Projekt Mostar Sjever – Mostar Jug) između BiH i EBRD-a, te Sporazum o zajmu (Dodatno financiranje za Program integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (95670-BA).

Usvojen je i Izvještaj o radu Komisije za vanjske poslove Zastušničkog doma PSBiH za 2023., te Orijentacioni radni plan Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH za 2024.

Komisija je primila k znanju Izvještaj s Međunarodnog foruma za nadzor nad radom obavještajnih službi 2023. (IIOF2023), održanog 28. i 29. novembra 2023. u Washingtonu; Izvještaj s Konferencije predsjedavajućih komisija za vanjske poslove i nacionalnih delegacija u parlamentarnoj dimenziji država članica CEI-ja, održane 13. listopada 2023. u Trstu, te Izvještaj sa sastanka Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice održanog 30. studenog 2023. u Beču, priopćeno je iz PSBiH.

Podsjeitmo, 2019. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o izgradnji dionice Koridora 5c Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Zvirovići, LOT 1 i LOT 2.

Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, u ime investitora, a u ime izvođača za LOT 1, Yanming Liu, predstavnik China State Construction Engineering Corporation Ltd. te Yang Bo, u ime konzorcija izvođača radova AzVirt L.L.C (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Ltd. (Kina) i PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd. (Kina) za LOT2.

Terzić ističe kako je ovo reprezentativni projekt o kojem svi znaju puno i koji je od velikog značaja.

"Osnovno je da se taj posao napadne što prije i da se završi i roku koji je zadan, a to je 30 mjeseci. Na njemu imamo jedan reprezentativan objekt mosta Počitelj koji je najreprezentativniji u smislu izgleda, veličine i same konstrukcije na cijelom Koridoru isključujući tunel Vranj", kazao je tada Terzić.

Izrazio je nadu da će se projekt realizirati najbolje moguće i po rokovima i kvaliteti.

Predstavnik China State Construction Engineering Corporation Ltd. Xiao Hua je iskazao zahvalnost Federaciji BiH što im je omogućeno da sudjeluju u izgradnji infrastrukture u BiH.

"Osim toga željeli bismo da ovaj projekt posluži kao velika mogućnost da jačamo prijateljstvo između Kine i BiH. Željeli bismo biti oni koji će izgraditi most prijateljstva između naše dvije zemlje", kazao je tada Xiao Hua.

U ime konzorcija izvođača radova AzVirt L.L.C, Sinohydro Corporation Ltd. i PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd. Yang Fan je kazao kako ova grupacija spadaju među 10 vodećih izvođača u svijetu i kako će na kvalitetan način implementirati projekt izgradnje mosta u Počitelju.

Kopirati
Drag cursor here to close