Kriza na krizu

Podobni umjesto sposobnih: Čeka nas gori udar nego udar na zdravlje

Doktor Bakir Nakaš kaže kako je apsurd da umjesto kompetentnih liječnika i ekonomista, odgovore i rješenja u ovako kriznoj situaciji donose diletanti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 04. 2020. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na mnogim dužnostima u Bosni i Hercegovini nalaze se osobe koje nisu u dovoljnoj mjeri obrazovane i stručne kako bi svoje dužnosti, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa, izvršavale dovoljno dobro, smatraju stručnjaci iz raznih oblasti'', objavila je državna televizija.

Srtučnjaci za BHRT upozoravaju kako bi to moglo prouzrokovati da bh. društvo mnogo više pati od posljedica koronavirusa u mentalnoj, ekonomskoj i društvenoj sferi, nego od medicinskih posljedica.

Doktor Bakir Nakaš kaže kako je apsurd da umjesto kompetentnih liječnika i ekonomista, odgovore i rješenja u ovako kriznoj situaciji donose diletanti.

''Bilo bi krajnje vrijeme da se u ovakvim situacijama uozbiljimo i prepustimo stručnim ljudima i struci da odgovori na određena pitanja jer podobni neće moći odgvoriti na pitanja jer oni ih samo štimaju prema nalazima s gornjih visina koje dolaze od njihovih pretpostavljenih'', rekao je.

BHRT navodi kako gafovi i izjave različitih zvaničnika nerijetko se danima povlače na društvenim mrežama.

Veći problem od ove vrste zabave osiromašenih ljudi, vođenih političkim tehnolozima, predstavlja, ističu analitičari, nepoštivanje zakona, odluke koje vlasti na različitim razinama donose i njihovi postupci. Razlozi koji mogu objasniti ovaj fenomen su redukcija politike na puki klijentelizam, autokratski model rukovođenja i savladana politika vladanja.

Ibrahim Prohić, psiholog kaže kako ''živimo neku vrstu suvremene despotije zaogrnute u plašt parlametarne demokracije''.

Video: Da li će građani više patiti od posljedica koronavirusa u mentalnoj, ekonomskoj i društvenoj sferi?

''Takvo stanje, znači suspenziju sustava, političkog sustava, a sustav su oni koji imaju političku moć. Oni trebaju poslušne i zato njima ne smetaju, ni njihovi gafovi, ni loše odluke, ni što su zapravo smiješni i jadni'', rekao je.   

Ekonomisti pak smatraju da upravo činjenica da pojedinci nemaju dovoljno znanja o onome što rade i potreba za brzim donošenjem odluka predstavlja hendikep u smislu da odluke koje donesu nisu pouzdane.

Dr. Željko Rička kaže kako je sretna okolnost što imamo zemlju u okruženju, mada se i tamo pojavljuju isti pristupi, ali je veći broj ljudi, imamo slične probleme pa onda mnoge mjere koje se donose u našem okruženju moguće je primjeniti na našem području.

Sociolog dr. Srđan Vukadinović kaže kako je slična stvar i u drugim sferama koje trebaju da rješavaju posljedice covida-19.

''Te posljedice će biti mnogo veće nego te medicinske posljedice. Posljedice u ekonomskoj, u mentalnoj sferi, posljedice u socijalnoj sferi, će biti daleko veće i od njih će bh. društvo mnogo više patiti, mnogo više problema imati nego od ovih zdravstvenih posljedica'', naveo je.  

Kopirati
Drag cursor here to close